Επεκτείνεται και τον Ιανουάριο ο μηχανισμός “Συν-Εργασία”

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Παράταση για επιπλέον έναν μήνα θα λάβει η ισχύς του μηχανισμού “Συν-Εργασία”, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Capital.gr κορυφαίο στέλεχος του Υπ. Εργασίας.

Με άλλα λόγια, η “Συν-Εργασία” θα ισχύσει και για το διάστημα μεταξύ 1ης και 31ης Ιανουαρίου 2021. Υπενθυμίζεται πως με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο η ισχύς του εν λόγω μηχανισμού λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη διπλή, υγειονομική και οικονομική κρίση, λόγω της πανδημίας έχει οδηγήσει στο Υπ. Εργασίας στην απόφαση να παρατείνει τη διάρκεια του.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, τα οποία έχει φέρει στη δημοσιότητα το Υπ. Εργασίας, πάνω από 40.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται ενταγμένοι στη “Συν-Εργασία”, λαμβάνοντας μηνιαία αποζημίωση γύρω στα 250 ευρώ για την απώλεια την οποία έχουν υποστεί στο μισθό τους. Υπενθυμίζεται πως στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο εφαρμόζεται από τις 15 Ιουνίου (δηλαδή εδώ και 6 μήνες)  μπορούν  να ενταχθούν οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, σε επιχειρήσεις που έχασαν τουλάχιστον του 20% του τζίρου τους στο διάστημα Μαρτίου -Αυγούστου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Εφόσον οι εργαζόμενοι αυτοί υποστούν μείωση έως 50% στο μισθό τους (μετά από αντίστοιχη μείωση των ωρών εργασίας τους), το κράτος θα καταβάλλει το 60% της απώλειας τους.

Οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν τις εισφορές που αναλογούν στο κομμάτι του ονομαστικού μισθού που συνεχίζουν να καταβάλλουν.

Με Υπουργική Απόφαση του κου Γιάννη Βρούτση ξεκαθαρίζεται πως το κράτος θα αναλάβει την καταβολή επιδόματος Χριστουγέννων στους “συν-εργαζόμενους” μισθωτούς υπολογισμένου στη βάση των οικονομικών ενισχύσεων τις οποίες έχουν λάβει. Οι εργοδότες θα πληρώσουν το Δώρο Χριστουγέννων που αναλογεί στο συμβατικό -μετά τη μείωση- μισθό τους.

Ωστόσο, το κράτος θα αναλάβει το σύνολο των εισφορών που αναλογούν στο Δώρο Χριστουγέννων υπολογισμένων επί του ονομαστικού -και όχι του συμβατικού -μειωμένου – μισθού.

Συνεπώς η κρατική κάλυψη στο πεδίο των ασφαλιστικών εισφορών κατά τον τρέχοντα μήνα θα είναι αναλόγως μεγαλύτερη σε σχέση με τους προηγούμενους.

Πηγή: https://www.capital.gr