e-ΕΦΚΑ: Όλες οι ρυθμίσεις οφειλών και οι παρατάσεις προθεσμιών για τους μη μισθωτούς


Σε 5 δόσεις η εξόφληση οφειλών των μη μισθωτών, που βρέθηκαν με χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση του 2019

Στις 3 Δεκεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή των τρεχουσών εισφορών μηνός Οκτωβρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Τα ενιαία ειδοποιητήρια του Οκτωβρίου των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια ασφάλιση, επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή (για όσους είναι υπόχρεοι ασφάλισης στους δυο αυτούς κλάδους) αναρτήθηκαν χθες στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ.

Μια μεγάλη κατηγορία μη μισθωτών θα βρεθεί αντιμέτωπη με συσσωρευμένες οφειλές καθώς τα ειδοποιητήρια θα περιλαμβάνουν τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής εισφορών περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020.

Παράλληλα, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, οι μη μισθωτοί, που βρέθηκαν με χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση του 2019 θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 5 δόσεις.

Η καταβολή των 5 μηνιαίων δόσεων θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2021 (31 Μαρτίου) και αφορά 800.349 ασφαλισμένους. Αντίστοιχα μεταφέρεται και η καταληκτική ημερομηνία των επόμενων τεσσάρων δόσεων έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. Η εκκαθάριση του 2019 ήταν η τελευταία, καθώς από φέτος ισχύει το νέο σύστημα των ασφαλιστικών κατηγοριών σταθερού ποσού και της ελεύθερης επιλογής. Συνολικά εκκαθαρίστηκαν οι μερίδες 1.503.043 ασφαλισμένων και προέκυψαν:

• 359.000 ασφαλισμένοι με μηδενικό αποτέλεσμα,

• 800.349 ασφαλισμένοι με χρεωστικό υπόλοιπο

• 343.669 ασφαλισμένοι με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17€, στους οποίους θα επιστραφούν τα αντίστοιχα ποσά μέχρι 15/12/2020 στο λογαριασμό που έχουν δηλώσει, εκτός εάν μέχρι 30/11/2020 επιλέξουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ συμψηφισμό με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Στο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες προβλέπονται επίσης οι εξής ρυθμίσεις :

Σε 12-24 δόσεις οι κορωνοφειλές: Οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι 30 Απριλίου 2021, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο 2,5% ή 12 δόσεις άτοκα, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Η αίτηση για υπαγωγή στην ρύθμιση υποβάλλεται έως 31 Ιουλίου του 2021. Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση.

Συνολικά έχουν παραταθεί έως 30 Απριλίου ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 μηνών για επιχειρηματίες και 4 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για τις εισφορές περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου που βαρύνουν τους εργοδότες και Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου, Μάιου που βαρύνουν αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες.

Στην νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατομμυρίων ευρώ. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ.

Δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη στις ρυθμίσεις: Δεύτερη ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους δίνεται στους οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ που ήταν στους πληττόμενους τον περασμένο Απρίλιο, έλαβαν «πάγωμα» της ρύθμισής τους για 3 μήνες, αλλά έχασαν από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο την ρύθμισή τους – για παράδειγμα την ρύθμιση των 120 δόσεων. Η επανένταξη συντελείται με την απλή καταβολή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2020, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων της αναβιώσασας ρύθμισης παρατείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

Νέα παράταση για όσους δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν στις 120 δόσεις:

Δίνεται νέα παράταση έως 30 Απριλίου του 2021 στους ασφαλισμένους – κυρίως του ΕΤΑΑ – που είχαν υποβάλλει εγκαίρως το 2019 την πρώτη αίτηση υπαγωγής στην ρύθμιση των 120 δόσεων (αίτημα για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ), αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαβίβαση των οφειλών στο ΚΕΑΟ ώστε να προχωρήσει το δεύτερο στάδιο της αίτησης για ρύθμιση. Γι αυτούς τους ασφαλισμένους – οφειλέτες, για τους οποίους η ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων έχει αποδειχθεί τουλάχιστον «δύσκολη υπόθεση», η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δεύτερης αίτησης παρατείνεται έως τον 4ο του 2021.

πηγή: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ – Μαίρη Λαμπαδίτη