Γιατί δεν μειώνονται ακόμη τα κρούσματα, οι τρεις βασικοί λόγοι

Δύο εβδομάδες lockdown και ακόμη οι βασικοί δείκτες της πανδημίας- αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένοι ασθενείς και θάνατοι από Covid-19- παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα όπως φάνηκε και στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, πάνω από το αναμενόμενο, δεδομένων των περιοριστικών μέτρων. Αν και υπάρχουν κάποια σημάδια σταθεροποίησης, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, όπως σημειώθηκε και κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου “Αττικόν” και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό, υπάρχουν πολλά ασυμπτωματικά κρούσματα που μπορεί να συνεχίσουν τη διασπορά της λοίμωξης χωρίς να το γνωρίζουν, ενώ παράλληλα καταγράφεται αυξημένη διασπορά και στην Περιφέρεια, πλην Θεσσαλονίκης και Αττικής δηλαδή που αποτελούν τον τελευταίο μήνα τις δύο βασικές εστίες.

“Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος, τρεις εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την επικράτεια.

Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης από το πρώτο εθνικό lockdown του Μαρτίου, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση. Το γεγονός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο” είπε.

“Ο ΕΟΔΥ αναλύει τη μεταβολή του μέσου όρου του επιδημιολογικού φορτίου σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα ανά εβδομάδα. Τα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ δείχνουν ότι παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση στην Αττική και στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλία συνεχίζουν οι αυξητικές τάσεις.

Δυστυχώς όμως, όπως ήδη έχει αναφερθεί πολλές φορές, χρειάζεται υπομονή γιατί το σύστημα Υγείας θα εξακολουθήσει να πιέζεται για τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες ακόμα, στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, αφού ο αριθμός των νοσηλευόμενων αλλά και των διασωληνωμένων ασθενών θα συνεχίσει να αυξάνεται” συμπλήρωσε.

Τα νέα δεδομένα
Η πλειοψηφία των διαγνώσεων εξακολουθεί να καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, με σαφή σημεία εξόδου από την εκθετική αύξηση. Το φορτίο είναι εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας και η πίεση έχει σαφή στοιχεία τοπικού χαρακτήρα.

Η Αττική αυτή την εβδομάδα συνέχισε να βελτιώνεται με ακόμα ηπιότερη από την προηγούμενη εβδομάδα επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης και περαιτέρω συρρίκνωση του δείκτη μετάδοσης Rt. Η Θεσσαλονίκη, διατηρεί υπερπενταπλάσιο επιδημικό φορτίο σε σχέση με την Αττική, ενδεικτικό της μεγάλης έντασης της υπερμετάδοσης που βίωσε στα μέσα και προς τα τέλη του Οκτωβρίου. Ο δείκτης μετάδοσης φαίνεται ότι πλέον έχει προσεγγίσει τα επίπεδα της Αττικής και η πρόβλεψη δείχνει για περαιτέρω συρρίκνωση.

Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, η ομάδα των 40-65 παρουσιάζει σταθερά την μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 που δείχνει σημεία σταθεροποίησης στα αναμενόμενα για τον πληθυσμό επίπεδα. Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στο πλαίσιο της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί σε όλη την διάρκεια της πανδημίας.

Εντούτοις, ο ιός δείχνει ότι πέρασε στις αρχές Νοέμβρη από την ομάδα των 20αρηδων–30ρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και αυτή η εξάπλωση συντηρείται εντός των νοικοκυριών.

Vicky.kourlibini@capital.gr