Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για διάστημα δύο εβδομάδων τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά σχολεία, όπως και Γυμνάσια- Λύκεια θα παραμείνουν κλειστά, στα προληπτικά μέτρα για τον covid – 19.
Ο Άκης Σκέτσος προανήγγειλε το πρωί του Σαββάτου την απόφαση που ελήφθη για τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ενώ παράλληλα αποκάλυψε και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή.
Το λουκέτο σε δημοτικά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλη τη χώρα επιβεβαίωσε το πρωί του Σαββάτου ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως αποκάλυψε, 15 μέλη της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και των Επιδημιολόγων εισηγήθηκαν το κλείσιμο των σχολείων σε όλη την Ελλάδα και 8 πρότειναν να περιοριστούν μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει πάντα υπόψη της τις εισηγήσεις των επιστημόνων.
«Συνεδρίασε χθες η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και των Επιδημιολόγων και η εισήγηση ήταν 15-8. 15 επιστήμονες εισηγήθηκαν να κλείσουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλη τη χώρα και 8 ότι θα πρέπει να περιοριστούν στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτές τις εισηγήσεις επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο, οπότε θα γίνουν ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς αργότερα μέσα στη μέρα. Η κυβέρνηση λαμβάνει πάντα υπόψη τις εισηγήσεις της Επιτροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.
Γιατί μπαίνει λουκέτο στα σχολεία
Μάλιστα, εξήγησε τους λόγους που θα ανακοινωθεί το κλείσιμο των σχολείων σημειώνοντας ότι παρόλο που το ποσοστό των κρουσμάτων στα σχολεία ανέρχεται μόλις στο 0,1% του συνολικού πληθυσμού, παρατηρείται έντονη κινητικότητα γύρω από τα σχολεία, η οποία πρέπει να μειωθεί για να αρθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα περιοριστικά μέτρα.
«Έχει αποδειχθεί ότι τα σχολεία λειτουργούν με ασφάλεια. Σε ένα σύνολο 1,36 εκατ. μαθητών κι εκπαιδευτικών έχουν σημειωθεί τους τελευταίους δύο μήνες 1.329 κρούσματα, ένα ποσοστό 0,1% του συνολικού πληθυσμού. Εφαρμόζεται αυστηρό πρωτόκολλο στα σχολεία και αυτό έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας σε σχέση με τη μετάδοση του ιού εντός των σχολικών μονάδων. Υπάρχει όμως ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Το να μένουν ανοιχτά τα σχολεία σημαίνει ότι υπάρχει μια πρόσθετη κινητικότητα στις πόλεις και τα αστικά κέντρα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μια αύξηση του δείκτη μετάδοσης του ιού, του λεγόμενου δείκτη Rt. Άρα, αυτή η κινητικότητα πρέπει να μειωθεί για να μπορέσουμε να έχουμε συντομότερο lockdown, το οποίο είναι ένα ανεπιθύμητο μέτρο, γιατί επιφέρει μεγάλες ζημιές στην κοινωνία, στην οικονομία, στην ψυχολογία των πολιτών», επισήμανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
Σε ό,τι αφορά στο σύστημα υγείας, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή διάγουμε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας, προσπαθούμε να αυξήσουμε τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ώστε να μην υπάρξει η επιβάρυνση που θα οδηγήσει σε μια κατάρρευση, ειδικά στις νοσοκομειακές δομές της βορείου Ελλάδος και πιστεύω ότι θα αποφύγουμε αυτό το κακό σενάριο. Έχουν προστεθεί απλές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ κι έχουν γίνει κι οι απαραίτητες ενισχύσεις και στο προσωπικό».
Η απόφαση για τα κλειστά σχολεία ανακοινώθηκε επίσημα το μεσημέρι, στις 12.00 από την υπ. Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως και τον υπ. Εσωτ. κ. Θεοδωρικάκο.
Τηλεκπαίδευση από την Τετάρτη
Οι μαθητές επιστρέφουν στην τηλεκπαίδευση από την Τετάρτη 18/11 και θα είναι υποχρεωτική, ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και για τις άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς υπαλλήλους του δημοσίου.
«Εκπαιδευτική τηλεόραση, τηλεκπαίδευση. Από τις 9 το πρωί, από την ΕΡΤ 2, θα προβάλλονται εκπαιδευτικά μαθήματα για τους μαθητές του Δημοτικού. Την Κυριακή θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα. Η Τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, θα έχει διάρκεια 30 λεπτά και θα πραγματοποιείται από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 για τα δημοτικά και από τις 2 έως τις 4 για τα νηπιαγωγεία.
Γιατί προκρίθηκε το μεσημεριανό ωράριο. Για να διευκολυνθούν οι οικογένειες και για να μοιράζεται ο χρόνος σε όλους που κάνουν χρήση της τηλεργασίας και των άλλων μαθητών μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και για να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το δίκτυο.
Τα μέτρα είναι καθαρά προληπτικού χαρακτήρα. Δεν υποδεικνύονται γιατί έχουμε παρατηρήσει επιβάρυνση του φορτίου στα σχολεία, αλλά για να περιοριστεί η κινητικότητα».
Άδεια ειδικού σκοπού: Τι θα ισχύει για τους γονείς που θα μένουν στο σπίτι με τα παιδιά
Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων για δύο εβδομάδες, με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να δίνει διευκρινήσεις αναφορικά με το πώς θα λειτουργήσουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας.
Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι το Δημόσιο θα λειτουργεί με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, ενώ η τηλεργασία θα εφαρμόζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό και ποτέ κάτω από το 50%.
Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Θεοδωρικάκος:
«Από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η κρίση, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της υγείας.
Στο Δημόσιο οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα ώστε
1)Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό.
2)Τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50%
3)Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαυθείς ομάδες, θα μείνουν σπίτι, είτε με τηλεργασία, είτε με άδεια.
4)Οι γονείς μπορούν να μείνουν σπίτι είτε με ωράριο μειωμένο κατά 25%, είτε με συνεννόηση, είτε με χρήση άδειας, ώστε ο ένας από τους δύο γονείς να είναι σπίτι με τα παιδιά του.
Από Δευτέρα ισχύει για όλους και για τους γονείς των παιδιών που πηγαίνουν στο δημοτικό.
Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία στην υπηρεσία, οφείλουν να συναλλάσονται με τους πολίτες, με ραντεβού, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
Η αυτοδιοικηση οφείλει να συμβάλλει καθοριστικά, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.
Οι δημοτικοί και ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί θα είναι κλειστοί από Δευτέρα.
Η παροχή βοήθειας στο σπίτι, μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δομές που θα παραμείνουν κλειστές τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Θέλω να καλέσω τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να βοηθήσουν στους ελέγχους. Τους δίνουμε με νομοθετική παρέμβαση, να αξιοποιήσουν και να χρησιμοποιήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δίνουμε πρόσθετα 60 εκατ. για την ενίσχυση αυτών των δράσεων».
Πώς θα χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού
Υπενθυμίζεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες.
Αναλυτικότερα,
-οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη,
-η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και
-η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζομένου. Το σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά, σύμφωνα με την αίτηση του εργαζομένου, κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της εν λόγω σχολικής ή μονάδας φροντίδας του παιδιού.