Σφοδρή επιδείνωση του καιρού με χιόνια και στην Αττική

Αθήνα
Σφοδρή επιδείνωση, με ισχυρούς ανέμους, κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις, ακόμα και στα βόρεια προάστια της Αττικής, παρουσίασε ο καιρός. Από το πρωί χιονίζει στην Πάρνηθα, την Πεντέλη, ενώ στους Θρακομακεδόνες το έχει «στρώσει».

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων: από το 22ο χλμ. της λεωφόρου Πάρνηθος προς το Καζίνο και από το 25ο χιλιόμετρο της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών στα Βίλια.

Επιπλέον λόγω του χιονιού, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που κινούνται στον παράδρομο της  Αθηνών – Λαμίας στο 30 χιλιόμετρο, στο ύψος της Μαλακάκας, στην εθνική οδό.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι η κακοκαιρία θα διαρκέσει ώς την Πέμπτη.

Τσουχτερό κρύο και κατά τόπους χιονοπτώσεις συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ από το μεσημέρι και μετά αναμένεται επιδείνωση του φαινομένου, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Το θερμόμετρο στη Φλώρινα δείχνει -11 βαθμούς Κελσίου, -7 στην Κοζάνη και στα Γρεβενά, -6 στην Καστοριά, -1 στη Θεσσαλονίκη, -1 στις Σέρρες, -1 στην Αλεξανδρούπολη, ενώ, αντίθετα, η Καβάλα έχει 2 βαθμούς Κελσίου.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης και το φαινόμενο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, αναμένεται να επιδεινωθεί.

Στο Ωραιόκαστρο έπεσαν οι πρώτες νιφάδες χιονιού, δήλωσε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, συμπληρώνοντας ότι ο μηχανισμός του δήμου παραμένει σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα.

Χιονόπτωση σημειώνεται και στον Χορτιάτη (δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη), χωρίς, ωστόσο να καταγράφονται προβλήματα. Χιόνια και στην περιοχή της Θέρμης, προς το Ρύσιο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα.

Στη νότια Χαλκιδική σημειώνονται χιονοπτώσεις, ενώ αναμένεται περιφερειακά της Θεσσαλονίκης -και ίσως και στην πόλη (ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου)- να χιονίσει. Στο νομό Χαλκιδικής, η χιονόπτωση αναμένεται να επεκταθεί σε όλες τις περιοχές από το μεσημέρι και μετά. Χιονοπτώσεις αναμένονται, εξάλλου, και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις και ο παγετός προκάλεσαν προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των δύο παραπάνω περιφερειών.

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επικρατεί παγετός σε σημεία του οδικού δικτύου και στο νομό Καστοριάς αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο. Επίσης,στο νομό Καστοριάς αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται από το 18ο χλμ. μέχρι το 28ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Βιτσίου, από το 25ο χλμ. έως το 55ο χλμ. της εθνικής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων μέσω Νεστορίου, από το 25ο χλμ. έως το 31ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς- Φλώρινας μέσω Αμυνταίου και από το 10ο χλμ. έως το 25ο χλμ. της οδού Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Κορομηλιάς.

Στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, ενώ στο νομό Φλώρινας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο εκτός από το 28ο χλμ. της εθνικής οδού Φλώρινας – Κοζάνης και της περιοχής του Αμυνταίου, όπου διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία.

Στην Κεντρική Μακεδονία, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στο νομό Ημαθίας και συγκεκριμένα στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Σελίου (από το 19,5 χλμ. μέχρι το 26 χλμ.), στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς από το 89 χλμ. μέχρι το 98,3 χλμ. στα όρια του νομού Κοζάνης), στη δημοτική οδό Νάουσας προς χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια (από το 10ο μέχρι το 17ο χλμ., και στην επαρχιακή οδό Νάουσας – Σελίου (από το 15ο μέχρι το 20ο χλμ.).

Στο νομό Πέλλας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (από το 11ο χλμ. μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο). Στο νομό Κιλκίς, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Καστανερής – Μεγάλων Λιβαδίων (δήμος Παιονίας) εξαιτίας του παγετού.

Στο νομό Ημαθίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Σελίου από 19,5ο χλμ έως 26ο χλμ (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου), την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) από 89ο χλμ μέχρι όρια με Ν. Κοζάνης 98,3ο χλμ., τη δημοτική οδό Νάουσας – Τρία Πέντε πηγάδια από 10ο χλμ. έως 17ο χλμ. (χιονοδρομικό κέντρο) και την επαρχιακή οδό Νάουσας – Σελίου από 15ο χλμ. έως 20ο χλμ. (Δ.Δ. Σελίου).

Στο νομό Κιλκίς, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Καστανερής – Μεγ. Λιβαδιών Δήμου Παιανίας Κιλκίς. Στο λοιπό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Ισχυρή χιονόπτωση στο νομό Χαλκιδικής σημειώνεται από νωρίς το πρωί, με τον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας να βρίσκεται επί ποδός και να παρεμβαίνει -μεταξύ άλλων- στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Η έντονη χιονόπτωση πλήττει τις περιοχές από τη Γαλάτιστα μέχρι και το βόρειο τμήμα του νομού, αλλά και τη χερσόνησο της Κασσάνδρας. «Χιονίζει σε όλο το νομό. Όλα είναι άσπρα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής Χαράλαμπος Στεργιάδης. Η θερμοκρασία στον Πολύγυρο παραμένει στους -7 βαθμούς Κελσίου.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών από τον κόμβο Τρίγλιας έως τον κόμβο Σωζόπολης, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Ιερισσού από 65ο χλμ έως 90ο χλμ. και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου.

Επίσης, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στις επαρχιακές οδούς Παλαιοχωρίου – Μεγάλης Παναγίας (θέση Χονδρό Δένδρο), Νεοχωρίου – Βαρβάρας, Αρναίας – Στανού, Πολύγυρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά), Πολύγυρου – Πλανών, Πολύγυρου – Γερακινής, Πολύγυρου – Καλυβών (μέσω Παντελιδά) και εντός δημοτικού διαμερίσματος Πολυγύρου.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Ιερισσού και την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Ιερισσού (μέσω Χολομώντα).

Αναλυτική πρόγνωση

Σύμφωνα με την ΕΜΥ σήμερα, Τρίτη, προβλέπονται χιονοπτώσεις πυκνές κατά τόπους ακόμα και σε πεδινές περιοχές, κυρίως της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Βαθμιαία θυελλώδεις βοριάδες 7-9 μποφόρ τοπικά στο Αιγαίο και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια.

Αττική
Προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και βαθμιαία πιθανόν και στα βόρεια προάστια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 6 μποφόρ, στα ανατολικά 7 μποφόρ και από το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 8 βαθμούς Κελσίου ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 1 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις που βαθμιαία θα ενταθούν.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 έως 6 μποφόρ και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιόνιου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στις παραθαλάσσιες περιοχές. Παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στις παραθαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές σε ορεινές, ημιορεινές, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 100-200μ. στη Θεσσαλία και 400-600μ. στα υπόλοιπα).

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 έως 6 μποφόρ, στα ανατολικά 7 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 6 έως 7 μποφόρ, από το βράδυ 7 έως 8 μποφόρ και στα νότια νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, κυρίως στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν βορειοανατολικοί 7 έως 8 μποφόρ και βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ. Στα νότια νοτιοδυτικοί 6 έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από 3 έως 6 βαθμούς Κελσίου και στα νότια από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Την Τέταρτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς

Στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες και την Εύβοια προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο στα νότια, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά, ημιορεινά και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στα δυτικά προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές, χιονιά στα ορεινά και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές.

Οι άνεμοι θα στα νοτιοανατολικά θα πνέουν νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές βορειοανατολικοί στα δυτικά 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά 8 με 9 και στο βόρειο Αιγαίο πιθανόν τοπικά 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα με παγετό στα ηπειρωτικά όπου στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ