Ουρές στις τράπεζες για την πληρωμή φόρων και τελών

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει την προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας Ι.Χ. μέχρι τις 5-6 Ιανουαρίου.

Παρά την πολιτική αβεβαιότητα, χιλιάδες φορολογούμενοι σπεύδουν την τελευταία στιγμή να πληρώσουν τους φόρους τους. Οι ουρές χθες στις τράπεζες ήταν μεγάλες, με τους φορολογούμενους να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας, την τελευταία δόση -για φέτος- του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (απομένουν οι δόσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2015) και την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος (αφορά 100.000 φορολογούμενους). Εφόσον και σήμερα συνεχιστεί η ίδια ροή πληρωμών, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πιθανόν να παρατείνει την ημερομηνία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες οχημάτων με πρόστιμα. Η παράταση θα είναι ολίγων ημερών και συγκεκριμένα μέχρι τις 5 – 6 Ιανουαρίου 2015. Προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να καταθέσουν τις πινακίδες αυτοκινήτων. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη του 2015. Οι φορολογούμενοι τις επόμενες δύο ημέρες θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις εξής φορολογικές τους υποχρεώσεις κατά περίπτωση.

1. Καταβολή της 2ης δόσης της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

2. Καταβολή της 4ης δόσης του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί δεν ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι δύο τελευταίες δόσεις θα καταβληθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

3. Πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2015. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες οχημάτων πρέπει να καταβάλουν στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ περίπου. Μετά την ανωτέρω ημερομηνία όσοι δεν έχουν πληρώσει τα τέλη θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα που ανέρχονται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας. Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει τις προθεσμίες πληρωμής των τελών μέχρι τις 5-6 Δεκεμβρίου.

4. Πληρωμή της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος για 100.000 φορολογουμένους.

5. Κατάθεση πινακίδων. Η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Αν κατά τη διάρκεια του 2015 θέλουν να τις πάρουν πίσω, θα καταβάλουν το σύνολο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας καθώς δεν κατατέθηκε τροπολογία για τέλη με τον μήνα. Σημειώνεται ότι για το 2014, όσοι φορολογούμενοι είχαν καταθέσει τις πινακίδες τους, μπορούσαν να τις πάρουν πίσω στη διάρκεια του έτους, καταβάλλοντας μόνο το ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούσε στους εναπομείναντες μήνες του χρόνου. Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας συνεπάγεται πρόστιμο ισόποσο με την αξία των τελών κυκλοφορίας.

6. Υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων εντύπου Ε9 μέχρι και σήμερα το βράδυ (30/12/2014).

7. Υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών. Μέχρι το τέλος του έτους επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές καταστάσεις στην εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών μέσω του Διαδικτύου.

8. Διακοπή εργασιών. Προκειμένου να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος και άλλους φόρους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις πρέπει μέχρι τις 31/12/2014 να έχουν προχωρήσει στη διακοπή εργασιών.

Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ