Εξαίρεσή τους από τα πρόστιμα για την μη τακτοποίηση αυθαιρέτων που ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου, θα ζητήσουν επισήμως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος οι τράπεζες.
Τόσο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών όσο και η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις έστειλαν επιστολές στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας να υπάρξει ειδική πρόβλεψη ώστε η ισχύς του νέου καθεστώτος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων να μην μπλοκάρει τις μεταβιβάσεις ακινήτων, πλήττοντας τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Καθώς η μείωση των NPLs και η διαδικασία των τιτλοποιήσεων βασίζονται στις εμπράγματες εξασφαλίσεις που φέρουν τα δάνεια, και επομένως στη δυνατότητα μεταβίβασής τους, το ζητούμενο των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης αναμένεται να συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, την ερχόμενη εβδομάδα σε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι τράπεζες έχουν ήδη ένα “στοκ” περίπου 25.000 ακινήτων (προφανώς δεν έχουν όλα αυθαιρεσίες), τα οποία θα πρέπει να μεταβιβάσουν σε τρίτους, καθώς αυτό αποτελεί δέσμευσή τους έναντι του SSM. Το απόθεμα αυτό θα ενισχυθεί περαιτέρω από τα ακίνητα που θα αποκτήσουν οι τράπεζες από πλειστηριασμούς. Ήδη στις τράπεζες καταλήγει το 80% – 85% των ακινήτων που βγάζουν σε πλειστηριασμό, ελλείψει τρίτων ενδιαφερόμενων. Αυτό, τη στιγμή που ο SSM έχει ζητήσει από τις τράπεζες να απεμπλακούν από τον ρόλο του διαχειριστή ακινήτων.
Σημειώνεται ότι μαζί με τη στοχοθεσία που υποβάλλουν στον SSM οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υποβάλλουν και στοχοθεσία για τη μείωση του αποθέματος ακινήτων. Ειδικότερα, οφείλουν να αναφέρουν στον SSM πόσα ακίνητα υπολογίζουν να αποκτήσουν από πλειστηριασμούς ή από εθελοντικές παραδόσεις, πόσα σκοπεύουν να πουλήσουν σε τρίτους και ποιο θα είναι το κόστος διακράτησης για τα ακίνητα που θα παραμείνουν (και για πόσο) στους ισολογισμούς τους. Η τελευταία υποβολή στοχοθεσίας στον SSM για την επόμενη τριετία έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου και συζητείται με τις τράπεζες για να οριστικοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου.
Τόσο για τις τράπεζες, όσο και για τις εταιρείες διαχείρισης, τα πρόστιμα που ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου για τα αυθαίρετα συνεπάγονται τεράστιο κόστος και μπλοκάρουν τις μεταβιβάσεις, καθιστώντας δώρον άδωρον τη διενέργεια πλειστηριασμών. Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες που οδεύουν σε πλειστηριασμό, δεν τακτοποιούν τα ακίνητά τους, ούτε πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και ΤΑΠ, με τα οποία επιβαρύνονται οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης που αποκτούν τα ακίνητα που συνοδεύουν τα κόκκινα δάνεια.
Όπως τονίζουν οι τράπεζες, η λήξη της τελευταίας προθεσμίας για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 (δηλαδή κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες) στις 30 Σεπτεμβρίου θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κτηματαγορά, οδηγώντας σε “παράλυση” τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα του ν. 4643/2019 διαμορφώνονται από 1ης Οκτωβρίου ως εξής:
-10% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν Προεδρικά Διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης.
-20% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021
-25% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2021 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022
-30% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2022 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023
-35% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2023 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024
-40% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2024 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2026.
πηγή: Capital.gr – Της Νένας Μαλλιάρα