Επανερχόμαστε σε πέντε χρόνια θητείας στους Δήμους;

«Η ΚΕΔΕ έχει μπροστά της να κάνει σοβαρές προτάσεις και συγκροτημένη δουλειά για τις αρμοδιότητες στην συνέχεια για τον κώδικα και μετά για τον εκλογικό νόμο που θα καθορίσει το πως θα εκλέγονται οι διοικήσεις για τέσσερα ή πέντε χρόνια ανάλογα με τις σκέψεις του Υπουργείου» ήταν τα λόγια του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου που αποκάλυψαν ουσιαστικά ηθελημένα ή όχι τα σχέδια που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεννόηση με ορισμένους δημάρχους.

Η σκέψη είναι λοιπόν να επανέλθει η πενταετής θητεία για τις δημοτικές αρχές και να μη ισχύει ότι ισχύει και για την βουλή όπως ετέθηκε από τον υπάρχοντα νόμο 4555. Ναθυμίσουμε ότι για πρώτη φορά η θητεία των δημοτικών αρχών έγινε με τον Καλλικράτη το 2010 για να μην συμπίπτουν όπως τότε ειπώθηκε οι δημοτικές με τις ευρωεκλογές και για να μειωθούν τα έσοδα εν μέσβ κρίσης.

Η Αυτοδιοίκηση ετοιμάζεται λοιπόν να περάσει έναν βαρύ Χειμώνα. Με την πρώτη μάχη να αφορά στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων βασικά με τις Περιφέρειες. Η πρώτη συνάντηση έγινε προχθές μετά από πολλούς μήνες ανάπαυλας για να σηματοδοτήσει και την επανέναρξη των διαδικασιών με την Επιτροπή Κοντιάδη. Οπως ενημέρωσε ο πρόεδρος κ. Παπαστεργίου ο κ. Κοντιάδης ανέφερε όιτ έχει ολοκληρωθεί το 75% των επεξεργασιών χωρίς όμως να υπάρχει κανένα κείμενο προς συζήτηση. Ο Δήμαρχος ΒΒΒ κ. Γρ. Κωνσταντέλος έχει αναλάβει από πλευράς ΚΕΔΕ να καταθέσει ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων. Εκει οι μάχη με τις περιφέρειες θα είναι πολύ σκληρή. Ηδη είχαμε το πρώτο καμπανάκι από τον κ. Παπαστεργίου ο οποίος προσπαθώντας να κατευνάσει τις ορέξεις είπε ότι το πρόβλημα είναι η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και όχι η μοιρασιά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση πάντως που είχαν οι δήμαρχοι από τον κ. Κοντιάδη η Επιτροπή προσανατολίζεται να ανοίξει και δεύτερο πυλώνα πιλοτικής εφαρμογής εκτός από τον τομέα της Υγείας που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και τον πυλώνα της Παιδείας και οι δήμοι να αναλάβουν και άλλες αρμοδιότητες για τα σχολεία εκτός από το κτιριακό.

Δεύτερη μεγάλη μάχη αφορά τον Κώδικα Δήμων που ουσιαστικά θα έρθει να διορθώσει λάθη και παραλείψεις του σημερινού νομικού πλαισίου, αλλά κυρίως να δημιουργήσει ένα ενιαίο κείμενο που θα διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Κώδικας προφανώς θα αναφέρεται σε μεταβατικές διατάξεις και θα προβλέπει ένα νομικό καθεστώς λειτουργίας μετά το 2023 όπου θα διαμορφωθούν και οι διοικήσεις με νέο εκλογικό σύστημα και νέες αναλογίες μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.
Εδώ μπορεί να δούμε και τον ΕΝΦΙΑ να μεταφέρεται στους δήμους με ταυτόχρονη κατάργηση των ΚΑΠ.

Και η τρίτη συζήτηση, αυτή δεν πρόκειται να είναι μάχη διότι θα γίνει σε συνεννόηση προφανώς με τη σημερινή πλειοψηφία των δημάρχων, αφορά τον εκλογικό νόμο.
Εδώ σίγουρα θα έχουμε την κατάργηση της απλής αναλογικής, το ερώτημα είναι αν θα δοθεί το 60% των εδρών στον νικητή του δεύτερου γύρου, αν θα μπει πλαφόν στην είσοδο των παρατάξεων καθώς πολλοί υποστηρίζουν το 3% και αν θα επανέλθει η διάταξη Παυλόπουλου όπου δήμαρχος θα αναδεικνύεται με το 42% ή και το 40% από την πρώτη Κυριακή. Το πιθανότερο είναι το 40% καθώς η Κυβέρνηση και στην Βουλή αυτό το ποσοστό προβλέπει για αυτοδυναμία με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε.

Επίσης αναμένονται αποφάσεις όπως επισημάναμε από την αρχή για την διάρκεια της θητείας που μάλλον όπως αποκαλύφθηκε πάμε για τα πέντε χρόνια.

Επίσης έντονη είναι η συζήτηση που έχει εκφραστεί και σε δημόσιο διάλογο για την μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων όπως και για την κατάργηση των Κοινοτικών Συμβουλίων τουλάχιστον στις αστικές περιοχές.

πηγή: MyOTA.gr