Συνταξιούχοι: “Μας πήρατε πολλά. Δεν θα πληρώσουμε ξανά”

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ –ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ  

ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΕΣΜΑ 

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

  • ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ
  • ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΥΛΕΥΤΩΝ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΘ
  • ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΑΜΕΔΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ – ΤΩΡΑ – ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΔΙΧΩΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας οργανώνοντας δράσεις,  συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις με όλες τις μορφές σε όλη την χώρα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, αρχίζοντας από την 1η Οκτώβρη παγκόσμια ημέρα των συνταξιούχων.

Δίνουμε συνέχεια στην αγωνιστική δράση  του προηγούμενου διαστήματος παρά τα προβλήματα της πανδημίας παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας. Μέσα από τη δράση και τους αγώνες καταφέραμε να αποκρούσουμε, να καθυστερήσουμε τα αντιλαϊκά, αντισυνταξιουχικά μέτρα και υποχρεώσαμε τις κυβερνήσεις να δώσουν λύσεις σε ορισμένα απ’ αυτά που με την βία μας αφαίρεσαν όπως: την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης στις επικουρικές, την παρακράτηση για την υγεία στο πραγματικό ύψος των συντάξεων, την αποκατάσταση στις συντάξεις χηρείας, την μη εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς στους παλιούς συνταξιούχους, την μη μείωση του αφορολόγητου από 8.600 στα 5.600 Ευρώ, καθώς την επιστροφή ενός μέρους από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Όλα αυτά δίχως αγωγές και δικαστήρια. Αν η συμμετοχή μας στους αγώνες ήταν καλύτερη, καλύτερα θα ήταν και τα αποτελέσματα. Αυτό πρέπει να κάνουμε.

Συνεχίζουμε τους αγώνες μας, κανένας δεν μπορεί να μας αγνοήσει και να μας σταματήσει, σε αυτόν βρίσκεται η ελπίδα να κερδίσουμε ό,τι μας αφαίρεσαν, που το πληρώσαμε με τις θυσίες μιας ζωής, αλλά και να εμποδίσουμε ό,τι θανατηφόρο μας ετοιμάζουν.

Δεν μπορούν να αγνοήσουν τους αγώνες μας, η φωνή μας θα ακούγεται και θα δυναμώνει όσο και αν προσπαθούν να την πνίξουν τόσο η κυβέρνηση όσο και  εκείνοι που για λογαριασμό της, όσοι από αυτούς κτατούν τις οθόνες της τηλεόρασης και τις πένες του τύπου. Αυτοί που με μισές αλήθειες και ψέματα εδώ και  ενάμιση  χρόνο έφθασαν στο σημείο να μοιράζουν από τις εκπομπές τους αυξήσεις και αναδρομικά στους συνταξιούχους περισσότερα από την κυβέρνηση και να ονομάζουν τα «δίκτυα» των νομικών γραφείων ως συνδικαλιστικές οργανώσεις. Δεν θα μπορέσουν όσο και αν προσπαθούν να καταφέρουν αυτό που  επιθυμούν, να επιβάλουν «άκρα του τάφου σιωπή» και να αποκλείσουν τις αγωνιστικές φωνές των συνταξιούχων από τις εκπομπές τους. Όσο και να προβάλλουν όλους εκείνους που στέλνουν τους συνταξιούχους στα νομικά γραφεία με το αζημίωτο. Την αλήθεια δεν θα μπορέσουν να την κρύψουν, γιατί οι συνταξιούχοι έχουν καταλάβει ότι αυτός ο δρόμος δεν έχει κανένα νόημα, αφού τελικά οι κυβερνήσεις με πολιτικές αποφάσεις δεν εφαρμόζουν ή εφαρμόζουν όπως τις συμφέρει τις δικαστικές αποφάσεις.

Όλοι στον δρόμο του αγώνα για να μας αποδοθούν όλα αυτά που με την βία για δέκα χρόνια μας αρπάζουν

Τις περικοπές στις κύριες, επικουρικές συντάξεις, τα δώρα, το ΕΚΑΣ, τα φάρμακα, να ανοίξουν τα νοσοκομεία, οι εκατοντάδες δομές στην υγεία, που  έκλεισαν και να καλύψουν τις τραγικές ελλείψεις σε αυτά που λειτουργούν με υλικά, κρεβάτια, γιατρούς και νοσηλευτές.

Να δημιουργηθούν τώρα νέες υποδομές με δημόσιους οίκους ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης. Να γίνει πρόσληψη προσωπικού για βοήθεια στο σπίτι των ανήμπορων.

Να προσληφθεί προσωπικό στα ασφαλιστικά ταμεία και να εκδοθούν άμεσα οι εκκρεμείς συντάξεις που φθάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες.

Να αποδοθούν τώρα με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης τα αναδρομικά του 11μηνου Ιούνης 2015, Μάης 2016 που αφορούν τις κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και τις αποδοχές της 13ης και 14ης σύνταξης, σε όλους τους συνταξιούχους.

Να σταματήσει κάθε ενέργεια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης αρχίζοντας από την Επικουρική.

Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις.

Όλοι μαζικά μαχητικά στον αγώνα, στις συγκεντρώσεις σε όλες τις δράσεις  αυτός είναι ο μονοδρομός μας

Η συγκέντρωση της Αττικής θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ημέρα Πέμπτη 8/10/2020 ώρα 10πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος, με όλα τα μέτρα προστασίας.

Θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Εργασίας. Να μην λείψει κανένας.

……………………………

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ –ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ  

Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ. (210) 52 01 573 –  52 29 442 –ΦΑΞ.52 29 907

Email osika@otenet.gr

Αθήνα 23/9/2020

Δελτίο τύπου

Διαμαρτυρία  της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων για τον αποκλεισμό τους από μερίδα  ΜΜΕ.

Μετά την εκλογή της Ν. Δ. στην Κυβέρνηση,  από ορισμένα ΜΜΕ γίνεται μια προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης όσον αφορά τα προβλήματα των συνταξιούχων, με την λογική ό,τι έγινε – έγινε τα περασμένα χρόνια, τώρα θα έχουμε ανάπτυξη και τα προβλήματα θα λυθούν.

Είναι τραγελαφικό ότι πολλές φορές ορισμένοι δημοσιογράφοι ή παρουσιαστές αυτών των εκπομπών μοιράζουν αναδρομικά και αυξήσεις  στους συνταξιούχους με περισσότερο ζήλο από τους Υπουργούς. Αντί να δώσουν αναδρομικά για τις Επικουρικές 40 μηνών έδωσαν μόνο για 9 μήνες και αυτό θεωρείται αύξηση, αντί να δοθούν οι συντάξεις που καθυστερούν 3 – 4 χρόνια θεωρούν αύξηση τα χρήματα των συνταξιούχων που δίνουν στις προσωρινές. Έλεος Κύριοι!!!!!

Σε αυτές τις εκπομπές καλούνται, Υπουργοί, Νομικοί, «Ειδικοί» και εκπρόσωποι μιας μεμονωμένης οργάνωσης  που καμιά σχέση δεν έχει με το συνδικαλιστικό κίνημα των συνταξιούχων βαπτιζόμενη ως τέτοια, το λεγόμενο «δίκτυο των συνταξιούχων», ένα δίκτυο ορισμένων νομικών γραφείων που τους εξασφαλίζει πελατεία, αποσιωπώντας και πνίγοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις των συνταξιούχων από τις μεγάλες περικοπές και τον σφαγιασμό που έχουν γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ακόμη και σήμερα, μετά από την πιλοτική δίκη της Κυβέρνησης στο ΣτΕ για τα αναδρομικά συνεχίζουν το ίδιο βιολί. Συνεχίζουν να καλούν στις εκπομπές τους όλους εκείνους που έχουν συμφέρον να στέλνουν τους συνταξιούχους σε νέες αγωγές με το αζημίωτο. Τους συγκεκριμένους νομικούς,  εργατολόγους, ειδικούς, και το λεγόμενο δίκτυο για να συμπληρώνει την πειθώ που είναι αναγκαία.

Και το κάνουν αυτό όταν γνωρίζουν ότι 7 χρόνια μετά τις προσφυγές όσων ακολούθησαν αυτό τον δρόμο μόνο το 8% αυτών έχει εκδικαστεί χωρίς κανένας από τους προσφυγόντες να έχει πάρει πίσω ούτε ένα Ευρώ.

Δεν λένε τίποτα για το ότι οι συνταξιούχοι μέσα από τους αγώνες τους όλα αυτά τα χρόνια, ανάλογα και με τη συμμετοχή τους,  κατάφεραν να  καθυστερήσουν αντισυνταξιουχικά μέτρα, να κερδίσουν και να λύσουν ορισμένα πολύ σημαντικά προβλήματα όπως: την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης των επικουρικών συντάξεων, την περικοπή της κράτησης για την υγεία στο πραγματικό ύψος των συντάξεων, την επαναφορά των συντάξεων χηρείας, να μην μειωθεί το αφορολόγητο στα 5.600 στα 8.600 ευρώ σήμερα και το σημαντικότερο να μην αφαιρεθεί η προσωπική διαφορά στους παλιούς συνταξιούχους. Ακόμη ότι η διαφορά στις επικουρικές που επιστράφηκε σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από προσφυγές, είναι αποτέλεσμα του αγώνα, γιατί αν δεν υπήρχαν οι εκατοντάδες συγκεντρώσεις τίποτα δεν θα γινόταν.

Σήμερα, τη στιγμή που έχουμε μια ακόμη απόφαση του ΣτΕ που επαναλαμβάνει την απόφαση του 2015, που ποτέ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν εφάρμοσαν, η νέα κυβέρνηση δίχως κανένα λόγο, προσέφυγε στην τάχα νέα πιλοτική δίκη και αυτή αποδίδει  11μηνών αναδρομικά στους συνταξιούχους για το 11μηνο Ιούνης 2015 – Μάης 2016 για τις κύριες, επικουρικές συντάξεις και τα δώρα. Αλλά με τροπολογία που ψήφισε στη Βουλή η κυβέρνηση την κουτσούρεψε, αφήνοντας έξω την πλειοψηφία των συνταξιούχων. Και αυτό έδωσε αέρα στους κράχτες των δικαστικών προσφυγών να  συνεχίζουν τον χαβά τους σταθερά να σπρώχνουν ξανά τον κόσμο για νέες αγωγές.

Αλλά σε τι ωφελούν οι νέες αγωγές τη στιγμή που έχουμε απόφαση που η Κυβέρνηση δεν την εφαρμόζει; Τι καινούργιο θα βγάλουν οι νέες δίκες όταν μετά από 7 χρόνια τα δικαστήρια έχουν βγάλει αποφάσεις μόνο του 8% όσων έχουν κατατεθεί που και αυτές είναι καρμπόν με τις αποφάσεις του ΣτΕ; Η απάντηση είναι ότι αυτός ο δρόμος, τους μόνους που ωφελεί είναι μια μικρή μερίδα δικηγορικών γραφείων, που ψάχνουν για θύματα ξανά για να κονομήσουν. Σε αυτή τη λογική αξιοποιούν και το λεγόμενο «δίκτυο» των συνταξιούχων που το παρουσιάζουν ως συνδικαλιστική οργάνωση (δεν είναι τυχαίο που το πρόεδρό του τον αναγράφουν ως πρόεδρο των συνταξιούχων) για να σιγοντάρει μαζί με τους άλλους  την Κυβέρνηση, που με αυτό τον τρόπο της κάνουν πλάτες, τη στιγμή που πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας των συνταξιούχων για να αποδώσει στην παρούσα φάση άμεσα, με πολιτική απόφαση τα αναδρομικά των 11 μηνών σε όλους τους συνταξιούχους δίχως δίκες και προαπαιτούμενα.

Ταυτόχρονα όλοι μαζί  επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τα αιτήματα των συνταξιούχων σε 11 μήνες αναδρομικά, να ξεχάσουν και να μην διεκδικούν όσα  αυτά τα 10 χρόνια οι Κυβερνήσεις τους αφαίρεσαν με τις θανατηφόρες περικοπές τους.

Η αλήθεια είναι ότι τα αναδρομικά των 11μηνών που φθάνουν το συνολικό ύψος 4 δισεκατομμυρίων, όπως τα είχαν αποκαλύψει σε τηλεοπτικές εκπομπές οι Υπουργοί εργασίας, Γιάννης Βρούτσης,  Οικονομικών Σταϊκούρας, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτσας. Όμως μετά από λίγο πρυτάνευσε νέα λογική και ψηφίσθηκε νόμος που περιορίζει την καταβολή τους μόνο σε 1.4 δισεκατομμύρια. Δεν λένε όμως ότι οι συνταξιούχοι από τις περικοπές που τους επιβλήθηκαν την 10ετία που πέρασε  πληρώνουν 7,5 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο και θα συνεχίσουν εάν δεν απαιτήσουν αυτά να τους επιστραφούν καθώς  και από τα ασφαλιστικά τους ταμεία 10 δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

  Αποφεύγετε να πείτε και μας αποκλείετε να πούμε εμείς ότι:

    Οι αγωγές και τα δικαστήρια για τους συνταξιούχους δεν οδηγούν πουθενά, αφού τελικά τις αποφάσεις για την εφαρμογή τους τις παίρνουν  οι Κυβερνήσεις, και ότι από αυτές ωφελούνται μόνο μια χούφτα νομικά γραφεία. Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου παρότι Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει βγάλει οριστική απόφαση η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία κατά το δοκούν για ορισμένα αναδρομικά.

   Οι  χαμηλοσυνταξιούχοι που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και έκαναν αγωγές,  όσοι από αυτούς παίρνουν κάτω από ένα χιλιάρικο σύνταξη, δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ, αλλά πλήρωσαν χρήματα για τις αγωγές που προσέφυγαν.  Ακόμη και αν η απόφαση του ΣτΕ εφαρμοσθεί στο σύνολό της και αποδοθούν τα αναδρομικά για τις κύριες, επικουρικές συντάξεις και τα δώρα αυτοί θα πάρουν από 500 μέχρι 800 Ευρώ, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν όλοι μαζί τώρα παλέψουμε ώστε να πιεσθεί η κυβέρνηση να τα αποδώσει με πολιτική απόφαση, γιατί δικαστική απόφαση έχουμε.

    Είναι ψέμα, απάτη και ένας εκβιασμός αυτό που η Κυβέρνηση ψήφισε στην τροπολογία, ότι όποιος δεχθεί και λάβει τα αναδρομικά της απόφασης, δεν έχει δικαίωμα προσφυγής, αφού κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει όποιον θέλει να προσφύγει, όταν εκείνος το επιθυμεί. Εμείς του λέμε ότι αν θέλει να το κάνει, ας το κάνει, αλλά αυτό  δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στον αποπροσανατολισμό, την αποστράτευση, όπως αποδείχνει και η πείρα 10 χρόνων.

     Η Κυβέρνηση της Ν.Δ προσέφυγε σε πιλοτική δίκη με στόχο, όπως έλεγε να απαλλάξει τους συνταξιούχους από τα δικαστήρια και τώρα κάνει τα ίδια και δηλώνει ότι θα προσφύγει ξανά σε νέα πιλοτική δίκη.

  Τον ίδιο σκοπό υπηρετούν και οι προτροπές σας για προσφυγές των συνταξιούχων στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια αφού είναι γνωστό σε εσάς ότι προσφυγές Ελλήνων συνταξιούχων σε αυτά, έχουν γίνει από το 2017 και απορρίφθηκαν αφού κατά το σκεπτικό της απόφασης των Ευρωπαίων δικαστών είναι ότι όλες οι περικοπές που έγιναν στους συνταξιούχους  θεωρούνται νόμιμες λόγω κοινού δημοσιονομικού συμφέροντος.

Ταυτόχρονα θέλουμε να συγχαρούμε όλους εκείνους τους δημοσιογράφους και παρουσιαστές που με αντικειμενικό τρόπο παρουσιάζουν τα γεγονότα, αρκετές φορές μας καλούν στις εκπομπές τους για να ακουσθούν οι θέσεις μας και προβάλλουν τους αγώνες των συνταξιούχων.

Να συγχαρούμε τους νομικούς και εργατολόγους που αρνούνται να μπουν στη λογική νέων αγωγών, που υπαγορεύονται από τη γνώση τους ότι οι νέες αγωγές όχι μόνο δεν οδηγούν πουθενά, αλλά οδηγούν τους συνταξιούχους σε νέα έξοδα και αυταπάτες.

Τέλος, κύριοι, σας κάνουμε για μια ακόμη φορά γνωστό, ότι το «δίκτυο» των συνταξιούχων δεν έχει καμιά σχέση με συνδικαλιστική οργάνωση των συνταξιούχων, είναι ένα παράρτημα δικηγορικών επιχειρήσεων που τις εξυπηρετεί. Εξάλλου μια βόλτα να κάνετε στα γραφεία του, αντί για καλημέρα θα σας πουν να κάνετε αγωγή με το αζημίωτο.

Θεωρούμε απαράδεκτο, καταγγέλλουμε τις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς που έχουν επιβληθεί και γίνονται από συγκεκριμένα τηλεοπτικά μέσα, στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ –ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ, που εκπροσωπούν το σύνολο των συνταξιούχων με 300 σωματεία σε όλη τη χώρα και απαιτούμε ίση μεταχείριση στα πάνελ και τον τηλεοπτικό χρόνο που αφορούν τα συμφέροντα των συνταξιούχων.