Πένυ Παπαδάκη: “Την κύρια ευθύνη τη φέρει η εξουσία…αλλά και εμείς”

Ένα πολύ εύστοχο κείμενο με θέμα τις υποχρεώσεις όλων μας από τον απλό πολίτη έως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τον Βουλευτή έως τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους, μας έστειλε η γνωστή συγγραφέας, συμπολίτισσά μας κ. Πένυ Παπαδάκη, όσον αφορά το περιβάλλον που ζούμε, την πόλη μας, τη γειτονιά μας.

Με ιδιαίτερη χαρά το φιλοξενούμε παρακάτω:

«Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την χώρα σου.»

Τζων Φ. Κέννεντυ!

Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα, αν όλοι λειτουργούσαμε με αυτή τη λογική.

Δυστυχώς όμως, σ αυτή τη χώρα για τα περισσότερα, αν όχι για όλα, φταίνε πάντα οι άλλοι.

Όταν χτίζουμε τα σπίτια μας σε μπαζωμένα ρέματα και καμένα δάση, δεν μπορούμε να ρωτάμε «που είναι η πολιτεία;»

Όταν δεν τηρούνται από εμάς οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ακόμη και τώρα που η πανδημία είναι άκρως απειλητική, δεν έχουμε το δικαίωμα να ρωτάμε «που είναι το κράτος;»

Όταν πετάμε τα σκουπίδια μας έξω από τους κάδους δίχως να κλείνουμε τις σακούλες απορριμμάτων, όταν πετάμε χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές και σπασμένα έπιπλα στον δρόμο χωρίς να ενημερώνουμε την αρμόδια υπηρεσία του δήμου να έρθει να τα πάρει, δεν μπορούμε να ρωτάμε «που είναι ο Δήμος;»

Ζω στην Αγία Βαρβάρα, κινούμαι σ’ αυτήν, βλέπω τις κατεστραμμένες πλατείες, τις παραμελημένες κούνιες, τους ξέχειλους και βρώμικους κάδους, βλέπω όλα της τα προβλήματα, και πονάω, θυμώνω, προβληματίζομαι.

Θυμώνω όταν βλέπω έργα ημιτελή που όφειλαν να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, κι αυτό είναι ευθύνη του Δήμου, να μετατρέπονται σε χωματερές, κι αυτό είναι ευθύνη του δημότη.

Κανείς δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του κακού και του καταδότη που έχει μόνιμα ένα κινητό στο χέρι και φωτογραφίζει και καταγγέλλει τα κακώς κείμενα.

Υπάρχουν αρμόδιοι για όλα τα θέματα. Η χώρα, το κράτος ο Δήμος, είμαστε όλοι εμείς. Ο πολίτης που έχει οικολογικές και κοινωνικές ευαισθησίες για το περιβάλλον, τον πλανήτη που μας φιλοξενεί, την γειτονιά που είναι η προέκταση του σπιτιού του, μπορεί και πρέπει να συμμετέχει ενεργά για να βελτιώσει τις συνθήκες της καθημερινότητάς του.

Αλλά για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, η ατομική ευθύνη δεν είναι αρκετή αν δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη, κι αυτήν την φέρει η εξουσία. Από τον Π.τ. Δημοκρατίας, έως τον Δήμαρχο. Από τον υπουργό και τον βουλευτή, έως τον δημοτικό σύμβουλο.

Εκλέχτηκαν από τον λαό για να υπηρετούν τον λαό. Δεν μπορεί να είναι παρόντες στα εύσημα και στα χειροκροτήματα και απόντες από τα προβλήματα.

Οφείλουν να είναι παρόντες ΠΑΝΤΑ και ΠΑΝΤΟΥ.

                Πένυ Παπαδάκη.