Χρηματιστήριο: Το μεγαλύτερο ξεπούλημα από το 1987

Εχασε 12,78% σε μια συνεδρίαση – Πως αξιολογούν την επόμενη μέρα οι αναλυτές ξένων οίκων

Σημειώνοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες (-12,78%) από το 1987, το sell off (ξεπούλημα) των ελληνικών μετοχών οδήγησε το χρηματιστήριο της Αθήνας να εμφανίσει εικόνα κατάρρευσης, καθώς η επίσπευση της εκλογής  προέδρου της Δημοκρατίας, αύξησε τους φόβους προκήρυξης πρόωρων εκλογών και της  ανάδειξης μίας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να υπάρξει μία σημαντική περίοδος αβεβαιότητας κάτι που απεχθάνονται οι αγορές.
Η ημερήσια πτώση του χρηματιστηρίου 12,78% ήταν η μεγαλύτερη μετά τις 7/12/1987 (-15,03%), ενώ το κόστος δανεισμού της χώρας βρέθηκε στην περιοχή του 8% για τους 10ετής τίτλους. Η ελληνική αγορά ομολόγων έχει «αντιστραφεί» καθώς οι αποδόσεις του βραχύτερου κρατικού χρέους ξεπερνά αυτή του πιο μακροπρόθεσμου, μία χαρακτηριστική ένδειξη της οικονομικής απελπισίας, αναφέρουν και οι Financial Times.
Αναλυτές υπενθύμιζαν πως τυχών αποτυχία εκλογής προέδρους της Δημοκρατίας  απ’ την υπάρχουσα βουλή θα οδηγήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές εντός 3 – 4 εβδομάδων με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που  ζητά «κούρεμα» χρέους και ακύρωση των προγραμμάτων διάσωσης να ηγείται στις δημοσκοπήσεις. Η αγορά αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες των επενδυτών η κυβέρνηση να μην βρει τους 180 βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου, το οποίο θα οδηγήσει σε πρόωρες και πιθανόν επαναλαμβανόμενες εκλογές, σημείωναν  traders χρηματιστηριακών εταιρειών, παρατηρώντας πως στις αγορές δεν αρέσει η αβεβαιότητα. Μία κυβέρνηση υπό των ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέγεται,  θα επιμείνει ότι θέλει να μείνει στη ζώνη του ευρώ, αλλά πως οι όροι πρέπει να αλλάξουν. Το αποτέλεσμα είναι απρόβλεπτο, αλλά θα μπορούσε εύκολα να γίνει η μεγαλύτερη είδηση παγκοσμίως, λένε ορισμένοι αναλυτές που υπενθυμίζουν πως  στα  τέλη του 2011, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων  ξεπέρασε το  35%.
Για την  BofA Merrill Lynch με την ανακοίνωση της επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου, ο Αν. Σαμαράς αποφεύγει να συνεχιστεί η πολιτική αβεβαιότητα, αλλά επίσης υποχρεώνει τους βουλευτές να επιλέξουν μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και αυτού που θα μπορούσε να είναι μια σημαντική αβεβαιότητα, εάν λάβουν χώρα εκλογές.
Εκτιμά ότι εάν η κυβέρνηση αποφύγει τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, αυτό που θα ακολουθήσει είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και η αρχή των συζητήσεων για μια ελάφρυνση του χρέους από τον επίσημο τομέα (OSI).
Εάν διεξαχθούν πάντως πρόωρες εκλογές, η Ελλάδα, όπως υποστηρίζει, μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με πολιτική παράλυση, ίσως ακόμη και με πιθανή χρεοκοπία.
Μία  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει, όπως εκτιμά, να επικυρώσει μία  ίδια συμφωνία με την τωρινή κυβέρνηση, κάτι για το οποίο δυσκολεύτηκε και η τρέχουσα κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα μπει σε μια νέα περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας με τα σενάρια ρίσκου να επανέρχονται.
Για την Citigroup, είναι  εξαιρετικά αβέβαιο το αν η κυβέρνηση θα βρει 25 επιπλέον βουλευτές η για την αποφυγή εκλογών, ενώ η JP Morgan, εκτίμησε πως η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίσπευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας  για να  ξεκαθαριστούν όλα τα πολιτικά μέτωπα πριν από τις τελικές διαπραγματεύσεις για το τρέχον πρόγραμμα και για το τι θα συμβεί μετά από αυτό. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εκλογή Προέδρου, τότε στις επικείμενες πρόωρες εκλογές θα εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα κατορθώσει να κυβερνήσει χωρίς το σχηματισμό  κυβέρνησης συνεργασίας, όπως δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ανέλθει στην εξουσία. Όπως σημείωσε,  υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ του τι θέλει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και του τι θέλει η υπόλοιπη Ευρώπη να κάνει η Ελλάδα.

Μαντικίδης Τάσος

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ