Πρόταση ρύθμισης για τα δάνεια που έχουν μπει σε αναστολή πληρωμής για 9 μήνες λόγω της πανδημίας -έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020- έχουν υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι ελληνικές τράπεζες, με στόχο τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από τον Ιανουάριο του 2021 για 330.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, καθώς διαπιστώνουν ότι, βάσει μετρήσεων, 8 στους 10 δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν µπει σε αναστολή πληρωµής, δεν θα µπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον «φουσκωµένο» λογαριασµό που θα τους στείλει η τράπεζα από τον Ιανουάριο. Αρωγός στην προσπάθεια πειθούς των εποπτικών αρχών της Φρανκφούρτης είναι η κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέµατος.
Σύµµαχος στην προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να πείσουν τις εποπτικές Αρχές της Φρανκφούρτης είναι οι τράπεζες της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι οποίες ετοιµάζουν αντίστοιχα σχέδια προκειµένου να αντιµετωπιστούν τα επιπλέον δανειακά βάρη που προκάλεσε η παύση πληρωµών. Στόχος είναι η ρύθµιση να λάβει την έγκριση της ΕΚΤ εντός των επόµενων δύο µηνών και να ξεκινήσει να «τρέχει» από την 1η Ιανουαρίου του 2021. Σε εννεάµηνη αναστολή δόσεων έχουν µπει δάνεια αξίας 22,5 δισ. ευρώ (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελµατικά και επιχειρηµατικά), εκ των οποίων τα 15,7 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια φυσικών προσώπων και τα υπόλοιπα 6,75 δισ. ευρώ είναι επιχειρηµατικά.
Η ανάγκη ελάφρυνσης του ύψους της µηνιαίας δόσης που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Ιανουάριο 264.000 δανειολήπτες στεγαστικών, καταναλωτικών και επαγγελµατικών δανείων, αλλά και 66.000 επιχειρήσεις, προκύπτει από το γεγονός ότι οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν για 9 µήνες θα επιµεριστούν στις µηνιαίες δόσεις από τον Ιανουάριο του 2021.
Για παράδειγµα, αν ένας δανειολήπτης πλήρωνε µέχρι και τον Φεβρουάριο, πριν χτυπήσει ο κορωνοϊός, µηνιαία δόση ύψους 500 ευρώ για το στεγαστικό του δάνειο, το χρέος που έχει παγώσει θα φτάσει στο τέλος ∆εκεµβρίου στα 4.500 ευρώ, ποσό που θα επιµεριστεί σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου. ∆ηλαδή, ο δανειολήπτης δεν θα κληθεί να πληρώσει ολόκληρο το ποσό τον Ιανουάριο, ωστόσο τα 4.500 ευρώ θα επιµεριστούν κάθε µήνα φουσκώνοντας το ύψος της δόσης, σε σχέση µε αυτή που πλήρωνε πριν από την πανδηµία.
Η πρόταση
Ο κεντρικός άξονας της πρότασης, µε τον τίτλο «Step up», στηρίζεται στην κλιµακωτή άρση της αναστολής, η οποία θα ξεκινήσει από τη δόση που θα πληρώσει ο δανειολήπτης τον Ιανουάριο, όταν έρθει και πάλι αντιµέτωπος µε το δάνειό του. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι της διαπραγµάτευσης µε τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισµό (SSM) περιλαµβάνει τις εξής δύο εναλλακτικές: Την επιστροφή σε κανονική, χωρίς µειώσεις, δόση µετά από 1 έτος.
Τον Ιανουάριο, αφού ενσωµατωθούν στο δάνειο οι δόσεις των 9 µηνών που δεν πληρώθηκαν, θα βγει µια νέα δόση για το δάνειο, η οποία θα είναι µεγαλύτερη σε σχέση µε αυτή που πλήρωνε ο δανειολήπτης προ COVID-19, καθώς το χρέος των 9 µηνών θα επιµεριστεί σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου. Σύµφωνα µε την πρώτη εναλλακτική που προτείνουν οι τράπεζες και µε βάση το γεγονός ότι θεωρούν δεδοµένη την αδυναµία να σηκώσουν άµεσα το βάρος 8 στους 10 δανειολήπτες, καθώς η πανδηµία έχει χτυπήσει και συνεχίζει να χτυπά τα εισοδήµατά τους, το α’ εξάµηνο του 2021 ο δανειολήπτης θα πληρώνει κάθε µήνα το 50% της νέας δόσης, το γ’ τρίµηνο του 2021 η πληρωµή θα αυξηθεί στο 75% της δόσης και το τελευταίο τρίµηνο του 2021 θα φτάσει το 100%.
Η δεύτερη εναλλακτική προβλέπει κλιµακωτή αύξηση της δόσης σε τρία τρίµηνα. Αφού βγει η νέα δόση, µετά και την ενσωµάτωση µέσω του επιµερισµού των 9 δόσεων που δεν πληρώθηκαν, το πρώτο τρίµηνο του 2021 και κάθε µήνα ο δανειολήπτης θα πληρώνει το 50% αυτής. Το δεύτερο τρίµηνο του 2021 το 75% και το τρίτο τρίµηνο του 2021 θα φτάσει το 100%. Κι αυτό, όπως υπογραµµίζουν τραπεζικές πηγές, υπό την αίρεση ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις από τις αρχές του 2021 στο µέτωπο της αντιµετώπισης του ιού.
πηγή: Enikos.gr – Της Αναστασίας Παπαϊωάννου