Σε παράταση τα μέτρα – Τι ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, θα υπάρχει παράταση των μέτρων στις περιοχές που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή τη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο, τη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης. Επίσης, ανά τριήμερο θα αξιολογείται η πορεία κάθε περιοχής και εφόσον κρίνεται ασφαλές θα υπάρχει άρση του καθεστώτος αυτού. Η επιδημιολογική εικόνα στην Πάρο και Αντίπαρο έχει βελτιωθεί σημαντικά και γι’ αυτό από την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου παύει να ισχύει το ειδικό καθεστώς σε αυτά τα 2 νησιά (εντάσσονται όμως στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές). Να τονιστεί ότι από σήμερα και για 14 ημέρες έχουν τεθεί σε ειδικό καθεστώς οι Π.Ε. Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς.

Στο ειδικό καθεστώς υπενθυμίζουμε ότι ισχύουν τα εξής μέτρα:

Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ. Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Σχετικά με τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές (περιφέρεια Αττικής, Κρήτης, Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας και Καρδίτσας, καθώς και οι δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω) συνεχίζουν να ισχύουν τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί (κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, όριο 50 ατόμων για δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις). Και σε αυτές τις περιοχές η πορεία θα αξιολογείται ανά τριήμερο.