To 1o Γυμνάσιο στην όμορφη Βαλένθια

Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το 1ο Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius. Στο πλαίσιο αυτού πραγματοποίησε ένα ακόμα εκπαιδευτικό ταξίδι, αυτή τη φορά στη Βαλένθια της Ισπανίας, από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τις 9 Νοεμβρίου 2014. Άλλωστε οι Ισπανοί φίλοι μας, τους οποίους είχαμε φιλοξενήσει τον περασμένο Απρίλιο στην Αγία Βαρβάρα, μας περίμεναν για να μας ξεναγήσουν στην όμορφη πόλη τους. Την ελληνική αποστολή αποτελούσαν οι μαθητές του σχολείου μας Δημήτρης Κούρτζας, Νίκος Πλαστήρας, Χριστίνα Χριστοδούλου, Βασιλική Δαμιανάκη, Αγγελική Κωνσταντίνου και Δήμητρα Λογοθέτη μαζί με τις καθηγήτριες κυρίες Αθηνά Κόκκορη, Αναστασία Σταματοπούλου και Ειρήνη Χιόνη που τους συνόδευαν.

Το πρόγραμμα της συνάντησης ήταν πλούσιο. Περιλάμβανε δραστηριότητες σχετικές με την οικολογία, την ανακύκλωση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – θέματα που απασχολούν για δύο χρόνια την ομάδα του COMENIUS – αλλά και γνωριμία με την πόλη και τα αξιοθέατά της. Οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήριο κατασκευής ανεμογεννήτριας, μπόρεσαν να παρατηρήσουν φυτοπλαγκτόν στο άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο του σχολείου και επισκέφθηκαν το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου της Βαλένθια, όπου και ξεναγήθηκαν από ειδικό. Εκτός αυτού επισκεφθήκαμε την προστατευόμενη φυσική περιοχή της Albufera, περπατήσαμε σε ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια, κάναμε βαρκάδα με παραδοσιακή ψαράδικη βάρκα, ενημερωθήκαμε για την καλλιέργεια ρυζιού στην περιοχή που χρονολογείται από την περίοδο των Αράβων και φυσικά δοκιμάσαμε το πιο διάσημο προϊόν της: την αυθεντική ισπανική παέγια!

Γνωρίσαμε όμως από κοντά και την πόλη του διάσημου αρχιτέκτονα Καλατράβα, την Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Βαλένθια. Εκεί επισκεφθήκαμε το μεγαλύτερο ωκεανογραφικό μουσείο της Ευρώπης. Το σόου με τα δελφίνια που παρακολουθήσαμε, τα ψάρια από όλο τον κόσμο που είδαμε και κυρίως το τεράστιο ενυδρείο – τούνελ στο οποίο καρχαρίες, σαλάχια και μπαρακούντα κολυμπούσαν … δίπλα μας και από πάνω μας θα μείνουν σε όλους μας αξέχαστα!

Στην ολοήμερη επίσκεψή μας στο ιστορικό κέντρο της Βαλένθια περπατήσαμε στους δρόμους με τα πανέμορφα διατηρητέα κτίρια, ψωνίσαμε από την αγορά της με τα παραδοσιακά ισπανικά προϊόντα, ανεβήκαμε σε μία από τις πύλες του μεσαιωνικού κάστρου που διατηρείται ακόμα και τέλος σκαρφαλώσαμε στον πύργο του καθεδρικού ναού με τα 207 σκαλιά για να ακούσουμε μια μοναδική συναυλία από … καμπάνες!

Οι μαθητές μας εκπροσώπησαν με τον καλύτερο τρόπο το σχολείο και τη χώρα μας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την προτελευταία ημέρα της συνάντησης καθώς παρουσίασαν με έναν πρωτότυπο τρόπο τη συνεισφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Επίσης προβλήθηκαν αφενός ένα βίντεο για την ανακύκλωση, στο οποίο συμμετείχαν πολλοί μαθητές του σχολείου καθώς και αφετέρου το blog που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του προγράμματος (http://blogs.sch.gr/1gymagva2). Αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει έναν ηλεκτρονικό χάρτη (google map) του δήμου μας με τα σημεία όπου υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης για συσκευασίες, λάμπες, γυαλί και μπαταρίες.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ήμασταν όλοι λυπημένοι που τελείωσε αυτό το όμορφο ταξίδι, παράλληλα όμως και πλουσιότεροι χάρη σε όσα ζήσαμε. Η εμπειρία ενός ταξιδιού στο εξωτερικό, τα μέρη που επισκεφθήκαμε και όσα μάθαμε αυτή την εβδομάδα ήταν για πολλούς μαθητές πρωτόγνωρα. Αυτό όμως που θα μας μείνει πραγματικά αξέχαστο είναι όπως δήλωσαν ο Νίκος και ο Δημήτρης «οι όμορφες στιγμές με τα παιδιά και τις οικογένειες που μας φιλοξένησαν»!