Η Αριστερή Κίνηση Αγίας Βαρβάρας για τον προϋπολογισμό του Δήμου

 

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ – ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΧΕΙΑΣ

To σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η Δημοτική αρχή για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο φέρνει τη σφραγίδα της διαρκούς λιτότητας και των περικοπών που επιβάλλει η συγκυβέρνηση στη βάση της συνέχισης των πολιτικών των μνημονίων για να αποπληρωθεί το χρέος των δανειστών. Από την άλλη η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση είναι το τρίπτυχο της καθημερινότητας για το μεγαλύτερο κομμάτι των πολιτών και εργαζομένων της πόλης μας. Στο δήμο μας μέρα με τη μέρα  τα νοικοκυριά που έχουν την δυνατότητα να ανταποκρίνονται  στις βασικές υποχρεώσεις για στέγη, θέρμανση, πληρωμή λογαριασμών και χαρατσιών συνεχώς μειώνονται.

Σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα  το δημοτικό συμβούλιο καλείτε να ψηφίσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού, μέσα στα στενά πλαίσια του Καλλικράτη, που η βασική του λογική είναι η εναρμόνιση με τις πολιτικές της κυβέρνησης, μεταφέροντας έτσι και σε δημοτικό επίπεδο τις κεντρικές επιταγές της λιτότητας, της φορομπηξίας ,της κατάργησης των κοινωνικών παροχών. Που υπακούει στην απόφαση κυβέρνησης και τρόικας για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, την ίδια ώρα που η χρηματοδότηση των δήμων μειώνεται συνεχώς ενώ οι αρμοδιότητές τους αυξάνονται.

Η Αγία Βαρβάρα είναι μια περιοχή με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα φτώχειας και ανεργίας, συνεπώς υπάρχει τεράστια ανάγκη για κοινωνικές δομές, οι οποίες φυσικά δεν μπορούν να μπουν σε λογική ισοσκέλισης, αφού η πλειοψηφία των κατοίκων βρίσκεται σε σοβαρή οικονομική αδυναμία.  Δεν μπορεί η εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών (παιδικοί σταθμοί, κοινωνική πολιτική ,παιδεία ,κλπ) να εξαρτάται από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και  όταν τελειώσουν τα προγράμματα  να σταματά η πληρωμή των εργαζομένων και να υποβαθμίζεται η λειτουργία τους. Δεν μπορεί βασικές κοινωνικές παροχές,  να λειτουργούν ανταποδοτικά.  Δεν μπορεί έργα υποδομής που υπήρχαν σε προηγούμενους προϋπολογισμούς σε αυτόν να εξαιρούνται. Δεν μπορεί να μην προβλέπεται καμία απαλλοτρίωση. Δεν μπορεί οι συνεχώς αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες να αντιμετωπίζονται με παγωμένες εδώ και χρόνια εισφορές από την δημοτική αρχή ενώ από την άλλη να δίνονται 300000 στις τράπεζες για δάνεια και τόκους. Δεν μπορεί τέλος τα βασικά έσοδα του δήμου να είναι τα ανταποδοτικά τέλη όλων των μορφών, αλλά και  το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του δήμου (πλην επενδύσεων).

Η  ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΑΒΑΡΑΣ ΑΝΤΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Δραστική μείωση, στην προοπτική της κατάργησης των δημοτικών τελών στην καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό για τη λαϊκή κατοικία με ταυτόχρονη αύξηση των τελών για τράπεζες,  supermarket, και  τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.  Απαλλαγή από αυτά των άνεργων (ανεξαρτήτως χρόνου ανεργίας), των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Η θέση μας αυτή στηρίζεται στα απλά μαθηματικά της σημερινής απελπιστικής κατάστασης του λαού της πόλης μας. Στηρίζεται στην πεποίθηση ότι οι δήμοι πρέπει να διεκδικήσουν την χρηματοδότηση που έχει περικοπεί από την κυβέρνηση κατά 67% και να αυξήσουν τα έσοδά τους από την φορολόγηση του κεφαλαίου. Ζητάμε κατάργηση κάθε ανταποδοτικής εισφοράς για παροχή κοινωνικών δημοτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών αθλητισμού και πολιτισμού.

Καλούμε τους  δημοτικούς σύμβουλους  να μην υπακούσουν  στον εκβιασμό της κυβέρνησης για έγκριση του προϋπολογισμού από το Οικονομικό Παρατηρητήριο που έχει επιβάλει ο Ράιχενμπαχ. Στην πράξη η έγκριση του προϋπολογισμού συνιστά ταυτόχρονα υποταγή και αποδοχή της πιο βάρβαρης πολιτικής, μετατρέποντας  όσους τον ψηφίσουν σε συνενόχους στο διαρκές έγκλημα εναντίον του λαού μας. Δεν τρέφουμε αυταπάτες για τον αν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική στα πλαίσια του Καλλικράτη, των μνημονίων και της ΕΕ. και μάλιστα με μια δημοτική αρχή πλήρως πειθαρχημένη στις επιλογές της Συγκυβέρνησης. Πιστεύουμε όμως ότι με αφορμή τον προϋπολογισμό πρέπει να γίνουν λαϊκές συνελεύσεις για να  ενημερωθεί ο λαός της  πόλης μας. Χρέος ειδικά των παρατάξεων της αριστεράς αλλά και κάθε άλλης δημοτικής παράταξης που πιστεύει στους προϋπολογισμούς των δικαιωμάτων και των αναγκών,  είναι η δημιουργία  ενός  ενιαίου αγωνιστικού μετώπου και   κινήματος ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής στους δήμους και όχι μόνο για πάρουμε ξανά πίσω αυτά που στέρησαν και στερούν από τον λαό  της πόλης μας.