Ανησυχητικές προβλέψεις ακόμα και για 600-700 κρούσματα ημερησίως

Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, τον εμβολιασμό και την επαναλειτουργία των σχολείων μίλησε, ο Παθολόγος Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας, Μάριος Λαζανάς. Σχολιάζοντας των μειωμένο αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, είπε «εύχομαι να συνεχιστεί η μείωση κρουσμάτων. Αλλά να είμαστε επιφυλακτικοί. Γιατί μειώθηκαν τα αποτελέσματα των τεστ που εκκρεμούσαν λόγω προβλήματος».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο άμεσο προσεχές διάστημα αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της επιστροφής των εκδρομέων στις πόλεις.

Παράλληλα, μιλώντας στο Mega σημείωσε, ότι αν αυξηθούν τα κρούσματα και «φθάσουν τα 500, 600, 700 ημερησίως, θα έχουμε δραματικές εικόνες. Πιθανό να γίνει, αλλά δεν πιστεύω να φτάσουμε σε τέτοια νούμερα. Γι’ αυτό άρχισαν να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα».

Ο καθηγητής πρότεινε την διενέργεια πολλαπλών τεστ σε ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίες εάν νοσήσουν, θα κινδυνεύσει η ζωή τους, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να «περιφρουρηθούν γηροκομεία, δομές φιλοξενίας, φυλακές».

Για τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, είπε ότι οι γιατροί πρέπει να δώσουν το παράδειγμα και να εξηγήσουν στον κόσμο γιατί πρέπει να γίνει το εμβόλιο, ενώ σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης, υπογράμμισε τη σημασία του να εμβολιαστεί «όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού».

Σε ότι αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων, επισήμανε, ότι οι ειδικοί είχαν προτείνει στην πολιτεία την αύξηση αιθουσών, την ενοικίαση χώρων, να λειτουργούν τα σχολεία πρωί-απόγευμα «όμως υπήρχαν δυσκολίες». «Γι’ αυτό η Επιτροπή, παρά τις προτάσεις που είχε κάνει, προσπάθησε να προτείνει τα καλύτερα μέτρα, ώστε τα παιδιά που θα πάνε στο σχολείο, να πάνε όσο το δυνατόν με πιο ακίνδυνες συνθήκες» ανέφερε. «Το καλύτερο μέτρο που διαθέτουμε η μάσκα. Αν υπάρχει και απόσταση, μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης. Αλλά η μάσκα είναι το πρωταρχικό σημείο προστασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

πηγή: Aftodioikisi.gr