Σάλλας: “Σταθερό φορολογικό σύστημα για 15 χρόνια”

Χρειάζεται επειγόντως να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας, με σταδιακή μείωση του φορολογικού βάρους και σταθερό σύστημα τουλάχιστον για μία 15ετία, τόνισε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, επισημαίνοντας ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου.

Ο επικεφαλής του Ομίλου Πειραιώς Μ. Σάλλας υπογράμμισε πως απαιτείται μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση

Ο επικεφαλής του Ομίλου Πειραιώς υπογράμμισε πως απαιτείται μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει:

• Πάγιο και σταθερό φορολογικό σύστημα με ρήτρες 15ετίας.

• Μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά 2% ετησίως, ώστε σε μία 5ετία οι συντελεστές να πέσουν στο 16% από 26% σήμερα.

• Σταδιακή μείωση του φόρου αλληλεγγύης μέχρι την εξάλειψή του.

• Αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ σε ρεαλιστικά επίπεδα με βάση την πραγματική αξία των ακινήτων. Μιλώντας χθες από το βήμα του συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), ο κ. Σάλλας πρόσθεσε ότι παραμένουν τα μεγάλα εμπόδια στον δρόμο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, η περιορισμένη ρευστότητα και η πολιτική αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- να αποθαρρύνεται την όποια προσπάθεια για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Ο κ. Σάλλας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, γρήγορα θα εκλείψει και η συμφωνία θα ολοκληρωθεί.

Ο δεύτερος μεγάλος πυλώνας, συνέχισε, είναι η αγορά, για την υποστήριξη της ανάπτυξης, της εξέλιξης και της τεχνολογίας. Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν ανησυχώ για τίποτα στην περίπτωση που υπάρχουν υιοθετημένες και εφαρμοζόμενες οι βασικές ευρωπαϊκές αρχές».

Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς τόνισε πως «ο νόμος που έχει ψηφιστεί διευκολύνει πάρα πολύ να επιλύσουμε δεκάδες χιλιάδες προβλημάτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ενώ για αυτά των ιδιωτών επισήμανε ότι γίνονται σημαντικά βήματα και από τις τράπεζες, ανεξαρτήτως αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ή όχι.

Τα εμπόδια
Στην ομιλία του ο κ. Σάλλας ανέφερε ακόμη ότι συνεχίζουν να παραμένουν τα μεγάλα εμπόδια στη χώρα, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, η περιορισμένη ρευστότητα και η πολιτική αβεβαιότητα, κάνοντας λόγο για ένα σύνθετο και αντιφατικό περιβάλλον, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα.

«Το κόστος δανεισμού, όπως και ενέργειας, παραμένει υψηλό και σε συνδυασμό με δομικές αδυναμίες, όπως το φορολογικό, την πολυνομοθεσία και τη γραφειοκρατία, αποθαρρύνει την όποια προσπάθεια ανάπτυξης ιδιωτικών επενδύσεων», σημείωσε και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός θεσμικού περιβάλλοντος ευνοϊκού για επενδύσεις. «Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι χωρίς φρέσκα κεφάλαια, χωρίς νέες επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και θα είμαστε καταδικασμένοι στην ανεργία, την κοινωνική αποτελμάτωση και την οικονομική απαξίωση της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς είπε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια ηγετική επιχειρηματική τάξη, τα οικονομικά συμφέροντα της οποίας θα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα συμφέροντα της χώρας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Πηγή: ΤΟ ΕΘΝΟΣ