Από 1η Ιουλίου 2021 να υπάρχουν δημοτικές βρύσες στις πόλεις και στο Δήμο μας φυσικά……

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/904/ΕΕ υποχρεώνει τα κράτη μέλη, και τη χώρα μας, να διαθέτουν «κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση νερού σε χώρους συγκέντρωσης κοινού». Αυτή η «υποχρέωση» των Δήμων περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τα πλαστικά μιας χρήσης στο άρθρο 4, παράγραφος 10 με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουλίου 2021.

Η αναφορά στο ν/σ αρ.4 παρ.10.

«Για τον σκοπό της μείωσης της κατανάλωσης των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης του μέρους ΣΤ’ του παραρτήματος Ι, από την 1η Ιουλίου 2021, οι Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού υποχρεούνται να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε δημοτικές παιδικές χαρές, παρέχοντας κατάλληλη σήμανση στο κοινό που ενθαρρύνει τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων νερού, καθώς και να επεκτείνουν το δίκτυο με κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης κοινού εντός των ορίων της αρμοδιότητάς τους.»

Προφανώς «οι κοινόχρηστες βρύσες και η δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού» είναι μια θετική διάταξη του ν/σ. Όμως τόσο η Ευρωπαϊκή Οδηγία όσο και το αρ.4.10 στο ν/σ  δεν εμφανίστηκαν ως «κεραυνός εν αιθρία».

Έτσι λοιπόν η Οδηγία της Ε.Ε. το 2019 και η προσθήκη στο ν/σ το 2020 δεν ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία». Είχαν προηγηθεί κινήσεις πολιτών και φορέων σε όλη την Ευρώπη.

Ας ελπίσουμε οι Δήμοι να ενημερωθούν έγκαιρα, εμείς θα συμβάλλουμε σε αυτό, με δημοσιεύματά μας και υπενθυμίσεις, έτσι ώστε από 1η Ιουλίου 2021 να υπάρχουν δημοτικές βρύσες σε διάφορα σημεία στο Δήμο μας.