ΜΜΜ: Σενάριο ανάκλησης αδειών & αύξησης δρομολογίων υπό το φόβο κρουσμάτων

Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων ακόμη και ανάκληση αδειών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εξετάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «θέατρο του παραλόγου στις συγκοινωνίες», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Και μειώνουν τα δρομολόγια και απειλούν με πρόστιμα για συνωστισμό».

Κι αυτό γιατί από τη Δευτέρα, τίθεται σε εφαρμογή το θερινό πρόγραμμα μετακινήσεων των ΜΜΜ, το οποίο προβλέπει βραδύτερους ρυθμούς στη συχνότητα των δρομολογίων.

Ωστόσο, οι συνθήκες που διαμορφώνονται σε υγειονομικό επίπεδο χτυπούν «κόκκινο» συναγερμό στις δημόσιες μεταφορές, παρά το γεγονός ότι οι συγκοινωνίες λειτουργούν με το 60% της επιβατικής κίνησης. Η έξαρση των κρουσμάτων στην Αττική επιταχύνει τη λήψη πρόσθετων μέτρων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία ξεκίνησαν από σήμερα Πέμπτη 30 Ιουλίου, με την προσθήκη εμβόλιμων δρομολογίων τις ώρες αιχμής με σκοπό να μειωθούν οι χρονοαποστάσεις. Όμως η δυσκολία για να υπάρξει ένας αποτελεσματικότερος σχεδιασμός μεγαλώνει από τις σοβαρές ελλείψεις τόσο σε οχήματα όσο και σε προσωπικό.

Πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και το ενδεχόμενο της ανάκλησης αδειών Αυγούστου, ειδικά στην περίπτωση που η καμπύλη των κρουσμάτων συνεχίσει να είναι ανοδική.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα του επανασχεδιασμού των δρομολογίων λόγω COVID-19, συζητήθηκε σήμερα στη ΣΤΑΣΥ ωστόσο φαίνεται να σκοντάφτει στην έλλειψη προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά έκτακτα μέτρα που σχετίζονται με περιορισμούς χωρητικότητας και ενίσχυσης των ελέγχων, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι θέματα υπό συζήτηση αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα θα ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς παρατηρήθηκε ότι πολλά από τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα στην ιχνηλάτηση βρέθηκε να έχουν άμεση σύνδεση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τη συχνότητα που τα χρησιμοποιηούσαν.

Οι έλεγχοι θα είναι περισσότερο εντατικότεροι στο κέντρο της Αθήνας και στις δυτικές συνοικίες, όπου παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων.