Επιδότηση έως 5.500 € για τη μετατροπή του λέβητα πετρελαίου σε φυσικού αερίου

Με ποσό από 1.000 έως και 5.500 ευρώ επιδοτείται το κόστος μετατροπής των λεβήτων πετρελαίου, αυτόνομης και κεντρικής θέρμανσης, σε λέβητες φυσικού αερίου, με Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 3071/14.11.2014. 

Το ποσό της επιχορήγησης για την αντικατάσταση φτάνει έως και 60% του συνολικού κόστους μετατροπής, ενώ το ποσόν της δημόσιας δαπάνης που θα διατεθεί για το πρόγραμμα ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ συνολικά. Ειδικότερα, θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ για την Αττική, 2 εκατ. ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία και 3 εκατ. για τη Θεσσαλία.
Στόχος του προγράμματος είναι να βελτιωθεί η καθημερινότητα, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια από την υπερβολική καύση ξύλων.
Το πρόγραμμα επιδότησης θα αφορά αποκλειστικά στις περιοχές όπου λειτουργούν οι 3 Εταιρίες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ).

Η ένταξη γίνεται αυτόματα, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αιτήσεις, μέχρι και τις 30 Απριλίου 2015. Θα τηρείται αυστηρά η προτεραιότητα κατάθεσης της αίτησης.

Οι ΕΠΑ εκτιμούν ότι τα χρήματα του προγράμματος θα απορροφηθούν σε 2-3 μήνες και ότι τα νοικοκυριά που θα επιλεγούν θα περάσουν σε θέρμανση με φυσικό αέριο ήδη από την εφετινή χειμερινή περίοδο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΥΓΙΑΚΗΣ
mmygiakis@e-typos.com