Δεδομένης της δραματικής κατάστασης, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να αυξήσει τις προσωρινές συντάξεις, με διάταξη που καταθέτει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Δραματικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στον ρυθμό έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, καθώς οι εν αναμονή αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει στις 250.000.
Οι καθυστερήσεις «αγγίζουν» ακόμη και τα πέντε χρόνια σε ορισμένα πρώην ταμεία, ενώ οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί επίσπευσης των διαδικασιών απονομής τους μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «Άτλας» δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη.
Στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, στο τέλος Μαρτίου και πριν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ υπολειτουργήσουν λόγω της επιβολής lockdown, οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη αυξήθηκαν σε 160.959, από 151.496 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019, με εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 360 εκατ. ευρώ.
Οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης στον ΕΦΚΑ (χωρίς το Δημόσιο) αυξήθηκαν από 93.785 τον Δεκέμβριο του 2019 σε 105.850 τον Μάρτιο του 2020, ενώ και στην επικούρηση τα πράγματα είναι εξίσου δυσάρεστα, αφού ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων αυξήθηκε από 44.293 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 σε 47.363 στο τέλος Μαρτίου 2020.
Το προσωπικό του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ δεν επαρκεί για την δραστική μείωση των εκκρεμοτήτων, κάτι που «προδίδουν» και τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΗΛΙΟΣ. Πιο συγκεκριμένα, οι οριστικές απόφασεις συνταξιοδότησης ακολουθούν φθίνουσα πορεία -χωρίς καν να μεσολαβήσουν οι καλοκαιρινές άδειες- καθώς τον Ιούνιο ανήλθαν σε μόλις 11.132, όταν τον Μάιο ήταν 13.091, τον Απρίλιο 19.497 και τον Μάρτιο ήταν 22.041.
Ακόμη και οι συντάξεις του Δημοσίου εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 2 ετών, γεγονός που ανάγκασε το υπουργείο Εργασίας να ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης του έργου του ΕΦΚΑ. Ο Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ζήτησε τη διάθεση προσωπικού 20 ατόμων ειδικοτήτων Οικονομικού, Διοικητικού και Πληροφορικής, για χρονικό διάστημα 6 μηνών, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το έργο απονομής συντάξεων.
«Με δεδομένο ότι το 15% του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΦΚΑ απουσιάζει με άδειες ειδικού σκοπού λόγω πανδημίας, το άλλο κομμάτι του ψηφιακού άλματος του e-ΑΤΛΑΣ θα γίνει από τις 17 έως 25 Ιουλίου σε επίσημη παρουσίαση του υπουργείου, οπότε θα απονεμηθούν οι πρώτες περίπου 3.000 ψηφιακές συντάξεις για να επιταχυνθεί ο ρυθμός κατανομής τους» επεσήμανε χθες ο κ. Βρούτσης σε δηλώσεις του στο ΘΕΜΑ 104,6, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τον εκτροχιασμό των στόχων στις απονομές νέων συντάξεων.
Η λύση της προσωρινής σύνταξης ως «ανάχωμα» στις καθυστερήσεις
Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις, τόνισε πως «η ταχύτητα απονομής συντάξεων αυξήθηκε κατά 38,4%», εγκαλώντας την προηγούμενη κυβέρνηση για «20.000 εκκρεμείς συντάξεις σε τσουβάλια που δεν είχαν καταχωρηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις πρωτοκόλλησε».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «στο τέλος του 2021 το 80% των νέων συντάξεων θα βγαίνουν ψηφιακά», ενώ από τα μεσάνυχτα της 2ας Αυγούστου το σύστημα «αυτοματοποιείται». Επιπλέον, θα καταβληθεί προσπάθεια «οι συντάξεις ΟΓΑ και χηρείας του παρελθόντος να βγουν αυτοματοποιημένα. Αν το καταφέρουμε, θα καλύψουμε το 40% των εκκρεμών συντάξεων».
Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στη σκέλος της απονομής νέων συντάξεων, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να αυξήσει τις προσωρινές, προκειμένου να χορηγείται ένα αξιοπρεπές ποσό στους συνταξιούχους που βρίσκονται στην αναμονή.
Έτσι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί σχετική διάταξη στη Βουλή για τις προσωρινές συντάξεις, η οποία θα αυξάνει το ποσοστό τους από το 50% στο 80% για τους μισθωτούς και στο 70% για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ.
Παράλληλα, θα υπάρχει και ειδική διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, η οποία θα επιτρέπει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Η προσωρινή σύνταξη εκδίδεται σήμερα βάσει του άρθρου 29 του ν.4387/2016 εντός χρονικού διαστήματος 2 μηνών από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.
Η προθεσμία αυτή ισχύει και στις περιπτώσεις όπου υφίσταται χρόνος διαδοχικής ασφάλισης στους εντασσόμενους στον ΕΦΚΑ φορείς.
Kαταβάλλεται κατά απόλυτη προτεραιότητα στους δικαιούχους που είναι άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και στους γονείς και νόμιμους κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία ή για όσους συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του ν.612/1977 είτε με βάση διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές και ισχύουν κάθε φορά ή με βάση διατάξεις που αναφέρονται στα πρόσωπα του τετάρτου εδαφίου της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1 των άρθρων 1 και 26 του Π.δ. 169/2007 (Α 210) είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, όπως ισχύουν κάθε φορά.
Στην ίδια διάταξη θα προβλέπεται -για πρώτη φορά- η χορήγηση προκαταβολής στο εφάπαξ που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι.
πηγή: Insider.gr – Αγγελική Μαρίνου