Aνακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίας Βαρβάρας, για τις πλημμύρες

ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟ

Τις προηγούμενες ημέρες ζήσαμε για άλλη μια φορά έντονες πλημμύρες και το δράμα των πλημμυρισμένων σπιτιών, μαγαζιών, δρόμων με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή, την ασφάλεια και την περιουσία των κατοίκων ειδικά της Δυτικής Αθήνας. Τα φαινόμενα αυτά επαναλαμβάνονται σε κάθε έντονη βροχόπτωση, πράγμα που αποδεικνύει στην πράξη την ανεπάρκεια ή την πλήρη έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η πρώτη δυνατή βροχή αποκάλυψε για ακόμα μια φορά τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας, αλλά και στον δήμο μας. Τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα και όσα υπάρχουν, κατασκευάζονται αποσπασματικά με ανεπαρκείς και συνήθως ανεπίκαιρες μελέτες,  χωρίς κεντρικό σχεδιασμό.

Η εμπορευματοποίηση της γης, η καταστροφή δασών και της αγροτικής γης στο λεκανοπέδιο, η άναρχη δόμηση, η καταπάτηση και το κλείσιμο ρεμάτων, η ιεράρχηση της κατασκευής έργων υποδομής που γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Η καπιταλιστική κρίση γιγάντωσε τα μεγάλα προϋπάρχοντα προβλήματα στις ελάχιστες υποδομές. Η υποχρηματοδότηση, οι απολύσεις και η συρρίκνωση σε προσωπικό και μέσα των υπηρεσιών, φανερώνουν τις τεράστιες ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων καθώς και της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, αλλά και την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση ουσιαστικά μέτρα.

Αποδεικνύεται ότι οι καταστροφές δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας μεγάλης βροχής, αλλά το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους. Είναι η πολιτική που προωθεί την αλόγιστη επέκταση των πόλεων στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της γης, και στην τσιμεντοποίησή ελεύθερων δημόσιων χώρων.

Στην Αττική, τα 70 από τα 700 ρέματα που προϋπήρχαν δεν μπορούν πια ούτε να εντοπιστούν!

H συνολική μείωση των ανοικτών κλάδων των ρεμάτων από το 1893 ως σήμερα είναι της τάξεως του 66,38% (από 1.277 σε 434 χιλιόμετρα)!

Με ελάχιστες πλέον τις δυνατότητες διήθησης του νερού στη γη, με τεράστιες αδιαπέρατες επιφάνειες, με αδυναμία συγκράτησης των υδάτων της βροχής που κάνουν πια ταχύτατες… κατεβασιές.

Στο Δήμο μας τα ρέματα της Βιοχρώμ, της Δούσμανη, του 2ου Δημοτικού κλπ, που καταλήγουν στην κάτω Αγία Βαρβάρα, έχουν στο συντριπτικά μεγαλύτερο μήκος τους επικαλυφθεί και τσιμεντοποιηθεί και έχουν βαφτιστεί δήθεν «ανενεργά» και «οριοθετημένα» (με εξαίρεση ένα μικρό κομμάτι δίπλα στη Βιοχρώμ) και στην καλύτερη περίπτωση έχουν υποκατασταθεί (κατά τμήματα) με ανεπαρκείς αγωγούς.

Στο Δήμο μας από τα 10 και πλέον χιλιόμετρα των ανοικτών κλάδων των ρεμάτων από το 1893, σήμερα έχουν απομείνει ανοιχτά λιγότερα από 2 χλμ και αυτά προς την κορυφή του όρους Αιγάλεω.

Απ’ ότι φαίνεται τα προβλήματα πλημμύρας στην πόλη μας προέκυψαν σε σημεία όπου έχουν επικαλυφτεί τα προαναφερθέντα ρέματα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση με συνέπεια όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει αναδείξει το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικά, αλλά και σε σχεδιαζόμενα από το Δήμο νέα έργα, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα.

Η δημοτική αρχή του δήμου μας έχει σοβαρές ευθύνες, γιατί όπως επιβεβαιώνει το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός προβλέπει σχεδόν μηδενικά κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα … μόλις 21.600€, ενώ αντίθετα είναι πολύ γενναιόδωρος για τα έργα που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου όπως τις γνωστές πράσινες μπίζνες και αναπλάσεις, έργα βιτρίνας δηλαδή, που φτάνουν σχεδόν τα 17.000.000€

Απαιτούμε τώρα να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, με έργα με συνολικό επιστημονικό και όχι αποσπασματικό σχεδιασμό. Ο χειμώνας είναι μπροστά. Προέχει να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Κανένα νέο έργο πάνω σε ανοιχτά ή επικαλυμμένα ρέματα.

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που έχει για το συνολικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας του δήμου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αποσπασματικότητα και η εξ αυτού αναποτελεσματικότητα των έργων και να προστατευτούν οι κάτοικοι, και για να προλάβουμε σοβαρότερες ή και ανεπανόρθωτες συνέπειες, οφείλουμε να ενεργήσουμε άμεσα ξεπερνώντας εμπόδια που υπάρχουν. Να πραγματοποιηθούν με συνολικό, ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργα υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, με προτεραιότητα την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και καθαρισμό των αστικών δικτύων όμβριων υδάτων.

Απαιτούμε να παρθούν επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών :

  • Έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες τους.
  • Καταγραφή, άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών για τις κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
  • Κατάργηση του απαράδεκτου ΕΝΦΙΑ και επιστροφή όσων δόσεων έχουν πληρωθεί.

ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014