Εκρηκτικό κλίμα ενόψει του Πολυτεχνείου

  • Χθες το πρωί, φοιτητές προσπάθησαν να μπουν στη Νομική Σχολή, αλλά εμποδίστηκαν από τους αστυνομικούς των ΜΑΤ που φρουρούσαν τις εισόδους της για την αποφυγή καταλήψεων και εκτρόπων. Ξέσπασαν επεισόδια, κατά τα οποία τραυματίστηκαν δύο φοιτητές. Το συμβάν πυροδότησε περαιτέρω την ένταση.

Σε σκηνικό ιδιαίτερης έντασης θα πραγματοποιηθεί ο φετινός εορτασμός της 41η επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Οικονομικού Πανεπιστημίου (ΟΠΑ – πρώην ΑΣΟΕΕ) συνέπλευσαν και αποφάσισαν, ενόψει του εορτασμού που ξεκινά αύριο, να κλείσουν χθες – πρόωρα- και με φύλαξη από τα ΜΑΤ τα ιδρύματά τους, με στόχο την αποφυγή τυχόν καταλήψεων και εκτρόπων. Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση νεολαίων της Αριστεράς, που προτίθεντο να ζητήσουν κατάληψη, και τα χθεσινά επεισόδια μπροστά στη Νομική Σχολή Αθηνών με δυνάμεις των ΜΑΤ πυροδότησαν την ένταση στα ΑΕΙ, η οποία πέρασε και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Πανεπιστημιακοί του ΕΚΠΑ, μιλώντας στην «Κ», τέθηκαν σαφώς υπέρ της διασφάλισης της ασφάλειας του κτιρίου της Νομικής, όμως ορισμένοι πήραν αποστάσεις από την κλήση των ΜΑΤ και το πρόωρο κλείσιμο του ΕΚΠΑ, καθώς την τελευταία δεκαετία τα ιδρύματα διέκοπταν τη λειτουργία τους από την πρώτη ημέρα του τριήμερου εορτασμού και όχι δύο ημέρες νωρίτερα. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», υπήρξε και θερμό επεισόδιο μεταξύ Συγκλητικών του ΕΚΠΑ. Τελικά, οι καταλήψεις μεταφέρθηκαν σε περιφερειακές σχολές, όπως η Ιατρική (οι φοιτητές αποφάσισαν κατάληψη έως και τη Δευτέρα), και η Φιλοσοφική (κατάληψη -κατ’ αρχάς- έως σήμερα).

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές από τη ΓΑΔΑ, οι πρυτανικές αρχές υπέβαλαν την Τετάρτη αίτημα, το ΟΠΑ και η Νομική Σχολή να φυλάσσονται από δυνάμεις των ΜΑΤ. Ετσι, ΜΑΤ απέκλεισαν τις εισόδους των πανεπιστημίων από τις 11 το βράδυ της Τετάρτης. Ομως, οι φοιτητές της Νομικής Σχολής είχαν προγραμματίσει να κάνουν συνέλευση χθες το πρωί, με βασικό στόχο μερίδας των αριστερών παρατάξεων να αποφασισθεί κατάληψη έως και τη Δευτέρα. Διαπιστώνοντας οι φοιτητές το βράδυ της Τετάρτης ότι η Νομική αποκλείσθηκε, μέσω Τwitter απηύθυναν κάλεσμα για συγκέντρωση στις 8 π.μ. χθες στη σχολή. Τελικά, συγκεντρώθηκαν περίπου 50 άτομα και επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο από την είσοδο της οδού Μασσαλίας, με αποτέλεσμα να εμποδιστούν από τα ΜΑΤ. Ετσι, άρχισαν τα επεισόδια, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν δύο φοιτητές. Ακολούθησε πορεία των φοιτητών, ενώ μία δεύτερη πορεία, το απόγευμα, κατέληξε σε μικροεπεισόδια, ενώ περίπου 500 εισήλθαν στον χώρο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων.

Αμέσως μετά τα πρωινά γεγονότα, η πρυτανεία του ΕΚΠΑ σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Υστερα από εισήγηση των κοσμητόρων των σχολών στο κέντρο της Αθήνας (δηλαδή, της Νομικής και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών) αποφασίσθηκε από τις πρυτανικές αρχές για λόγους ασφαλείας τα αντίστοιχα κτίρια να παραμείνουν κλειστά έως και τη Δευτέρα. Για παρόμοιους λόγους και έπειτα από υπεύθυνη εκτίμηση της όλης κατάστασης βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, προκρίθηκε να κλείσει και το κτίριο της πρυτανείας. Πρυτανεύει σταθερά στις ενέργειές μας το συναίσθημα ευθύνης απέναντι του Πανεπιστημίου και της όλης ελληνικής πολιτείας». Ομως, η κοσμητεία της ΟΠΕ καταδίκασε τη χρήση βίας. «Η άσκηση βίας στους φοιτητές όχι μόνο δεν συμβάλλει στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πανεπιστημιακής περιουσίας, αλλά επιτείνει την ένταση. Τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα μέσα που διαθέτει η ακαδημαϊκή κοινότητα και πάντως όχι με την άσκηση βίας εναντίον φοιτητών» ανακοίνωσε.

Τα γεγονότα προκάλεσαν τις αντιδράσεις φοιτητικών παρατάξεων. «Δεν είναι η πρώτη φορά που το αριστερό κατεστημένο προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα αστάθειας με καταλήψεις. Θα πρέπει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να έχει μεγάλο θράσος ώστε να μιλά για ειρηνικούς αγώνες, ενώ στην πραγματικότητα με τις καταλήψεις παραδίδει συνεχώς τα ΑΕΙ στην ασυδοσία και την ανομία» τόνισε η ΔΑΠ ΝΔΦΚ. «Τα “προληπτικά” λοκ άουτ γίνονται για τη δημιουργία κλίματος έντασης. Σε μια καθόλα ειρηνική διαμαρτυρία, οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με τον πιο σκληρό και ωμό τρόπο, με στόχο τον φόβο και την τρομοκρατία», ανέφερε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι πρυτανείες εφαρμόζουν το κυβερνητικό δόγμα “νόμος και τάξη”, γι’ αυτό εντείνουν τον αυταρχισμό, την τρομοκρατία, το χτύπημα των αγώνων των φοιτητών», είπε το ΜΑΣ (ΚΝΕ).

Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ