Νέες αλλαγές στα μαθήματα των Πανελλαδικών από το 2016

Πριν ακόμα εφαρμοστεί ο νόμος για το Νέο Λύκειο στη Γ’ Λυκείου, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε νέες αλλαγές. Η εισαγωγή της Πληροφορικής, όπως είχε γνωστοποιήσει ο υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, από το καλοκαίρι, εντάσσεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί την Τρίτη, η μεγάλη έκπληξη όμως έρχεται από άλλου: με βάση τα νέα δεδομένα, απουσιάζει το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από όλες τις κατευθύνσεις, πλην εκείνων που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε σχολές ανθρωπιστικών, νομικών και παιδαγωγικών σπουδών.

Παράλληλα, η τροπολογία δεν αφήνει ανεπηρέαστο ούτε το ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ’ Λυκείου, στο οποίο προστίθεται μία επιπλέον ώρα Γυμναστικής, και αφαιρείται το μάθημα εισαγωγής στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ από τις ενδοσχολικές εξετάσεις.

Στο θέμα της Πληροφορικής, ο κ. Λοβέρδος δεν έκανε ούτε βήμα πίσω, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από την Ενωση Ελλήνων Χημικών, υποστηρίζοντας την άποψη που εξέφρασε από την πρώτη στιγμή, ότι για τους υποψηφίους που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε σχολές Πληροφορικής, η εξέταση του εν λόγω μαθήματος είναι απαραίτητη.

Από τα πέντε επιστημονικά πεδία που ορίζονται από το νόμο που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, για όσους υπάγονται στο δεύτερο που αφορά τις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες, υπάρχει η επιλογή, ανάλογα με τη σχολή προτίμησης, οι υποψήφιοι να εξεταστούν είτε στο μάθημα της Πληροφορικής είτε στο μάθημα της Χημείας.

Βέβαια, ο νόμος δεν διευκρινίζει σε ποιο μάθημα θα εξεταστούν οι υποψήφιοι που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε σχολές διαφορετικού προσανατολισμού.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
eoikonomidi@e-typos.com