Δόθηκε παράταση τριών μηνών για την κατασκευή αγωγών σε Στ. Σαράφη και Αφροδίτης

Παράταση έως τις 28 Αυγούστου 2020 έδωσε η Περιφέρεια Αττικής, στην  Εταιρεία  για την κατασκευή των αγωγών στις οδούς Στ. Σαράφη και Αφροδίτης για την ολοκλήρωση του έργου που αφορά τη γέφυρα της Στέφανου Σαράφη.

Η απόφαση πάρθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειες στις 26 Μαΐου 2020.

Μεταξύ άλλων, η εισήγηση για την παράταση ολοκλήρωσης του έργου στην εταιρεία, ανέφερε:

“Έως την 30-05-2020 όπου είναι η λήξη του έργου δε θα έχουν τελεστεί οι εργασίες που αφορούν την 1η Συμπληρωματική Σύμβαση για τους εξής λόγους:

Για την ολοκλήρωση του έργου απομένει η κατασκευή των κάτωθι τμημάτων, τα οποία περιλαμβάνονται στον 2ο ΑΠΕ-1η ΣΣΕ, ήτοι:

α) κατασκευή νέου αγωγού ομβρίων διατομής D800mm επί της οδού Σαράφη (από τη συμβολή της με την οδό Καλατζάκου έως την οδό Αφροδίτης), μήκους 73 μ.

β) ανακατασκευή του υφιστάμενου αγωγού στην οδό Αφροδίτης, από Σαράφη έως Μ. Καραολή, μήκους 85 μ. και

γ) εκβολή του κλάδου στο νέο ήδη κατασκευασμένο δίκτυο διατομής D1200 στη συμβολή των οδών Αφροδίτης και Μ. Καραολή (αποδέκτης), με σκοπό την απορροή των όμβριων υδάτων της οδού Καλαντζάκου προς το νέο (ήδη
κατασκευασμένο, μέσω της παρούσας εργολαβίας, συλλεκτήρα της οδού Μιχ. Καραολή).

Μετά την υπογραφή της 1ης ΣΣΕ του έργου «Αντιπλημμυρικά έργα περιοχής Γέφυρας οδού Σαράφη» έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη των εργασιών στις 9-3-2020 και πιο συγκεκριμένα στις 26-02-2020 κατατέθηκε αίτημα στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας για τη χορήγηση άδειας κατάληψης οδοστρώματος και τομής εκσκαφής και επίσης υποβλήθηκε αντίστοιχο έγγραφο στον ΟΑΣΑ προκειμένου να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του.

Η οδός Στέφανου Σαράφη παρέμενε κλειστή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να περαιωθούν οι εργασίες αποκατάστασης της γέφυρας, στα πλαίσια του έργου «Ενίσχυση βάθρου γέφυρας Στέφανου Σαράφη» που εκτελεί ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής (ΠΔΕ 2017ΕΠ08500006). Μετά την περαίωση του έργου «Ενίσχυση βάθρου γέφυρας Στέφανου Σαράφη» από το Δήμο Αγίας Βαρβάρας, η οδός Στέφανου Σαράφη δόθηκε στην κυκλοφορία, στις 17-2-2020, πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της 1ης ΣΣΕ του έργου «Αντιπλημμυρικά έργα περιοχής Γέφυρας οδού Σαράφη». Έτσι κρίθηκε απαραίτητη η σύνταξη κυκλοφοριακής μελέτης και η τροποποίηση των δρομολογίων του ΟΑΣΑ. Η κυκλοφοριακή μελέτη υποβλήθηκε αρχικά στις 6-03-2020 στον ΟΑΣΑ με αριθμό πρωτ. 3914 και μετά τις παρεμβάσεις των
αρμοδίων του επανυποβλήθηκε στις 30-03-2020 με αριθμό πρωτ. 4977 και τελικά εγκρίθηκε στις 02-ν04-2020 με το υπ’ αριθμό πρωτ. 5143.

Με την υπ’ αριθμ. 2/28-4-2020 (ΑΔΑ: 6Δ1ΒΩ6Θ-3Ρ2) Απόφασή της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αγίας Βαρβάρας εγκρίνει τις προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΟΔΟΥ ΣΑΡΑΦΗ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ – ΦΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 5, σύμφωνα με το σχέδιο της κυκλοφοριακής μελέτης και την τεχνική έκθεση που συνοδεύει την κυκλοφοριακή μελέτη και περιλαμβάνει το σύνολο των κυκλοφοριακών παρακάμψεων και σχετικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που θα απαιτηθούν για την κατασκευή του αγωγού όμβριων στο Δήμο της Αγίας Βαρβάρας και ειδικότερα κατά τη Φάση της Κατασκευής 5.

Για την έναρξη των εργασιών και την κατασκευή του τμήματος που αφορά την 1η ΣΣΕ απαιτείται η έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (ΦΕΚ, Τροχαία) και η έκδοση των αδειών τομής.

Οι εργασίες για να ολοκληρωθούν απαιτούν ενενήντα (90) ημέρες από την έναρξή τους, μετά την έγκριση των απαιτούμενων αδειών και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και με την προϋπόθεση της έγκαιρης έκδοσης του ΦΕΚ.

Τα ανωτέρω προκάλεσαν καθυστερήσεις στην πορεία εκτέλεσης του έργου, για τις οποίες ο Ανάδοχος δεν ευθύνεται και ως εκ τούτου δύναται να χορηγηθεί παράταση της συνολικής προθεσμίας εκτέλεσης του έργου κατά την περίπτωση (α) της παραγράφου 8 του άρθρου 48 του Ν.3669/2008.

Ο ανάδοχος με την από 30.04.2020 αίτησή του ζητά την παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου κατά ενενήντα (90) ημέρες.

Σε σχέση με τους ανωτέρω αναφερόμενους λόγους και επειδή πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό, αφού άπτεται της ανάσχεσης του πλημμυρικού κινδύνου στην περιοχή, η Διευθύνουσα Υπηρεσία έχει να επισημάνει ότι πράγματι συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι και κρίνει εύλογο το αίτημα του αναδόχου για χορήγηση περαίωσης εργασιών κατά ενενήντα (90) ημέρες, ήτοι έως την 28.08.2020.

ΕΠΕΙΔΗ

1. Το θέμα εισάγεται νομότυπα.
2. Η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα τόσο του αναδόχου όσο και της Δ/νουσας Υπηρεσίας.
3. Συντρέχουν λόγοι του άρθρου 48 του Ν.3669/2008 όπως ισχύουν σήμερα.
4. Μετά τα παραπάνω το αίτημα του Αναδόχου για παράταση της προθεσμίας κρίνεται εύλογο και η Υπηρεσία θεωρεί λογική τη χορήγηση παράτασης κατά ενενήντα (90) ημέρες, ήτοι έως την 28.08.2020.

ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΣΤΕ

Την έγκριση παράτασης με αναθεώρηση, της προθεσμίας περαίωσης του έργου «Αντιπλημμυρικά έργα περιοχής Γέφυρας οδού Σαράφη» κατά ενενήντα (90) ημέρες, ήτοι έως την 28.08.2020 για τους λόγους που αναφέρονται στο πιο πάνω σκεπτικό.

Μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών της
η Οικονομική Επιτροπή
ομόφωνα αποφασίζει

Την έγκριση παράτασης με αναθεώρηση, της προθεσμίας περαίωσης του έργου «Αντιπλημμυρικά έργα περιοχής Γέφυρας οδού Σαράφη» κατά ενενήντα (90) ημέρες, ήτοι έως την 28.08.2020 για τους λόγους που αναφέρονται στο πιο πάνω σκεπτικό”.