Οι προτάσεις της “Δυνατής Πόλης” για τον κανονισμό λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών

Αγία Βαρβάρα, 27/05/2020
Προς:
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Κύριε Πρόεδρε,

Σχετικά με το 1ο θέμα ημερησίας διάταξης της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά στην «Έγκριση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών», έχουμε ήδη ζητήσει με επιστολή μας στις 24/05/2020, την αναβολή του διότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να γίνει εκτενής διάλογος και ζωντανή συζήτηση.

Μας απαντήσατε με την υπ’ αριθμ.6039/25-05-2020 επιστολή σας ότι δεν αποδέχεστε την αναβολή γιατί θέλετε να θεσπίσετε κανονισμό εν’ όψει των εγγραφών των νηπίων και των βρεφών για τη νέα περίοδο.

Κατόπιν τούτου, και αφού επιλέγετε να συζητηθεί σήμερα, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Είχατε εναλλακτική λύση, στη παρούσα χρονική περίοδο, να εφαρμόσετε τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών και να φέρετε αργότερα προς συζήτηση όποιες τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις θέλετε.

2. Κρίνουμε θετικό το ότι βασικές αντιυπαλληλικές διατάξεις που αφορούσαν τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων κι έρχονταν σε αντίθεση με τη νομοθεσία και τον πρότυπο κανονισμό, αποσύρθηκαν με τις διορθώσεις που μας κοινοποιήσατε χθες.

3. θεωρούμε ότι ο καθορισμός των τροφείων που περιλαμβάνεται στο άρθρο 6, δε θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον εσωτερικό κανονισμό. Θα πρέπει να γίνεται, όταν είναι αναγκαίο, για ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να μην αλλάζει, κάθε φορά που γίνεται τροποποίηση αυτών, ο κανονισμός. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αφαιρεθεί όλη η αναφορά στα μηνιαία τροφεία από το σημείο: «…τα μηνιαία τροφεία των νηπίων…» μέχρι τέλος του άρθρου.

4. Στο άρθρο 8, «ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΣΤΑΘΜΩΝ» στην παρ. 8, «Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συστήνονται δύο επιτροπές: α) Ειδική επιτροπή επιλογής παιδιών και β) Επιτροπή εξέτασης ενστάσεων», να προστεθεί «στις οποίες συμμετέχουν από 2 εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, που θα υποδεικνύονται από αυτήν».

5. Στο άρθρο 9 παρ. α, γίνεται αναφορά στο «άρθρο 3 της παρούσης» το οποίο είναι άσχετο.

6. Στο άρθρο 14, παρ.7, «Καθήκοντα προσωπικού καθαριότητας», θα πρέπει να απαλειφθεί η φράση που αναφέρεται «…συνεργάζεται με το μάγειρα για τη συγκέντρωση των ειδών εστίασης από την τραπεζαρία και τα μεταφέρει στην κουζίνα». Αυτό είναι αρμοδιότητα τραπεζοκόμου.

7. Στο άρθρο 16, παρ.2, να απαλειφθεί η τελευταία φράση «…και με ταυτόχρονη ενημέρωση του Δημάρχου ή του αρμόδιου Αντιδημάρχου» που αναφέρεται στην ολιγόωρη απουσία του/της υπαλλήλου από την υπηρεσία, κατόπιν έγγραφης άδειας του/της Προϊσταμένου/νης.

Παρακαλούμε να έχουμε την άποψη της Δημοτικής Αρχής πριν την ψηφοφορία.

Για το συνδυασμό
«Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»
Μιχάλης Γιάγκας