Έρευνα Ε.Ε.Α. – Opinion Poll: Το 81% των επαγγελματιών υπέστησαν ζημιές στην πρώτη φάση της πανδημίας

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ OPINION POLL ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 18-21 Μαΐου σε δείγμα 703 επαγγελματιών του Λεκανοπεδίου Αττικής . Σκοπός ήταν να διερευνηθεί η ψυχολογία στην αγορά , ο βαθμός αισιοδοξίας των επαγγελματιών, η κατάσταση που αντιμετωπίζουν και ο βαθμός ικανοποίησης από τα μέτρα που είχαν ληφθεί στο προηγούμενο δίμηνο, όπως και ο βαθμός αισιοδοξίας για την Οικονομία συνολικά και την Επιχείρησή τους.

Διευκρινίζεται ότι όταν ξεκίνησε η πραγματοποίησή της δεν είχε ανακοινωθεί το νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της Οικονομικής κρίσης διάγγελμα του Πρωθυπουργού και η παρουσίαση των νέων μέτρων έγιναν στις 20-5, όταν η έρευνα ολοκληρωνόταν. Δεν θα είχε δε κανένα νόημα να θέσουμε εμβόλιμο ερώτημα, αφού έτσι κι αλλιώς χρειάζεται εύλογος χρόνος για να υπάρχει ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα κυβερνητικά μέτρα, τις αντίθετες απόψεις κομμάτων και φορέων, ζύμωση και πριν απ΄όλα απόδοσης ή όχι στην πράξη.

Εν ολίγοις, τα αποτελέσματα αποτυπώνουν το κλίμα, την ψυχολογία, τα προβλήματα των Επαγγελματιών στην έναρξη της νέας φάσης τόσο όσον αφορά την πανδημία, όσον αφορά και το σταδιακό άνοιγμα της αγορά.

Από την Έρευνα προκύπτουν ορισμένα ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα:

– Το 81% των επαγγελματιών απαντούν ότι υπέστησαν ζημιές στην πρώτη φάση της πανδημίας , στην φάση δηλαδή του lock down έναντι ενός μόλις 19% που απαντούν το αντίθετο.

– Το 56% δηλώνει ότι αυτή η κατάσταση επηρέασε το βιοτικό επίπεδο της οικογένειάς τους πολύ και αρκετά έναντι ενός 44% που θεωρούν ότι το επηρέασε λίγο( 29% ) και καθόλου ( 15%).

– Το 55% των επαγγελματιών θεωρεί ότι τα μέτρα που είχε λάβει η Κυβέρνηση στο προηγούμενο διάστημα τους βοήθησαν.

– Το 27% δηλώνουν πολύ και αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας , έναντι του 20% που δηλώνουν λίγο και του 32% που δηλώνουν καθόλου

– Ο βαθμός αισιοδοξίας ανεβαίνει όταν η ερώτηση επικεντρώνεται στην δική τους Επιχείρηση 45% δηλώνει πολύ και αρκετά αισιόδοξο για την Επιχείρησή του, το 43% λίγο και το 11% καθόλου.

– Το 9% των επαγγελματιών εκτιμά ότι η Οικονομική κρίση θα κρατήσει μέχρι έξι μήνες, το 31% μέχρι ένα χρόνο, το 27% μέχρι δύο χρόνια και ένα 4% εκτιμά ότι μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο.

– Το 63% θεωρεί ότι έχει εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της Επιχείρησής του και το 37% θεωρεί ότι μάλλον ή πιο κατηγορηματικά δεν την έχει εξασφαλίσει.

– Το 24% των επαγγελματιών θεωρεί ότι μπορεί να αναγκαστεί να κλείσει την Επιχείρησή του.Το 76% εμφανίζει μία μικρότερη ή μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

– Το 26% θεωρεί ότι μπορεί να χρειαστεί να προβεί σε απολύσεις στο επόμενο διάστημα.

– Το 77% θεωρεί ότι βοηθούσε οι Τράπεζες να χορηγούν δάνεια ως Κεφάλαια κίνησης με λιγότερη γραφειοκρατία και πιο συμφέροντες όρους.