Μιχάλης Γιάγκας: “Επιτέλους, ας αγοράσει η Δημοτική Αρχή κάδους απορριμμάτων”

Επιτέλους, ας αγοράσει η Δημοτική Αρχή κάδους απορριμμάτων. 187 ευρώ ο ένας κοστίζει. Τόσα και τόσα χρήματα δαπανά για την επικοινωνιακή της πολιτική.

Σήμερα το πρωί, στη συνηθισμένη μου βόλτα σε διάφορα σημεία της πόλης, παρατηρώ, στο τέρμα της οδού Περικλέους, ένα μικρό κοριτσάκι, 15 περίπου χρονών, με δύο σακούλες στο χέρι, η μία με ανακυκλώσιμα υλικά και η άλλη με σκουπίδια. Προσπαθούσε αγωνιωδώς να ανοίξει ένα βρώμικο κάδο απορριμμάτων πατώντας το διαλυμένο μοχλό. Δεν τα κατάφερε.

Τελικά αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τα χέρια της για να κάνει με ευλάβεια αυτό που η παιδεία, ο πολιτισμός και η συνείδησή της την χαρακτήριζε. Να συμπεριφερθεί ως πολιτισμένο άτομο και να αφήσει τα σκουπίδια μέσα στον κάδο και όχι έξω.

Τέτοιες σκηνές διαδραματίζονται καθημερινά στη πόλη μας. Οι περισσότεροι πράσινοι κάδοι είναι διαλυμένοι, βρώμικοι, σπασμένοι, χωρίς καπάκια και χωρίς μοχλό που να ανασηκώνει τα καπάκια.

Συνέχισα την περιήγηση και απέναντι από το επαγγελματικό γραφείο του αρμόδιου, για την καθαριότητα, αντιδημάρχου, βλέπω ένα ζωγραφισμένο και καθαρό κάδο.

Όμως 70 μέτρα πιο πάνω, πάλι η ίδια θλιβερή κατάσταση. Κάδος διαλυμένος χωρίς καπάκι. Ακόμη πιο πάνω, προς τον προφήτη Ηλία, πάλι ξεχειλισμένοι και διαλυμένοι κάδοι. Δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα της πόλης μας.

Είχα υποβάλει ερώτημα στο Δημοτικό συμβούλιο της 19ης Νοεμβρίου για να μας ενημερώσει υπεύθυνα η Δημοτική Αρχή, πόσους πράσινους και μπλε κάδους διαθέτει ο Δήμος. Δεν γνώριζε κανένας για να δώσει την απάντηση.

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου το παρέπεμψε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο καθαριότητας. Ακόμη τους μετράει….

Από την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα Δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει σε προμήθεια κάδων απορριμμάτων, παρ’ ότι αυτό είναι επιτακτικό για τη πόλη μας. Με 20.000 ευρώ, όσο περίπου ο ετήσιος μισθός ενός Διευθυντή, μπορούν να αγοράσουν 100 περίπου πράσινους κάδους.

Αντιθέτως δαπανώνται συνεχώς χρήματα για επικοινωνιακή πολιτική. Δυστυχώς αυτές είναι οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.

Μιχάλης Γιάγκας
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής παράταξης «ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»

Σημ. Οι φωτογραφίες είναι όλες σημερινές και ενδεικτικές.