Εντονη ανησυχία για τους Παιδικούς Σταθμούς – Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ

Κατακλυσμός από ερωτήσεις Δημάρχων προς την ΚΕΔΕ όπως δήλωσε ο πρόεδρος κ. Παπαστεργίου καθώς έντονη είναι η ανησυχία για την λειτουργία των Παιδικών Σταθμών τον Σεπτέμβριο. Και ενώ ήδη οι περισσότεροι δήμοι έχουν ήδη ξεκινήσει εγγραφές δεν γνωρίζουν ούτε πόσα παιδιά θα πάρουν, ούτε που θα τα στεγάσουν καθώς όπως είπε και ο Δήμαρχος Αγ. Ιωάννη του Ρέντη κ. Ιωακειμίδης εν΄όψη μέτρων κορονοϊού μπορεί να χρειαστεί διπλασιασμός των αιθουσών ή μείωση του προσωπικού κατά 50%, αν προβλεφθεί η μείωση των παιδιών ανά τμήμα στο 50% Ο κ. Ιωακειμίδης πίεσε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. να υπάρξει άμεση απάντηση.

Οπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα και υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τις ηγεσίες και του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Παιδείας. Σε συζήτηση που υπήρξε μάλιστα με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο όπου ο κ. Παπαστεργίου ζήτησε επιπλέον 30 εκατομμύρια και την δυνατότητα να μεταφερθούν παιδιά από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στους παιδικούς ο Υφυπουργός απάντησε ότι θα εξετάσει άμεσα το θέμα και θα υπάρξουν απαντήσεις.

Ο κ. Παπαστεργίου πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει και τεράστιο ζήτημα με την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση καθώς δεν υπάρχουν αίθουσες και οι δήμοι αντιμετωπίζουν τεράστιο ζήτημα. Περίπου 40 δήμοι όπως ενημέρωσε αντιμετωπίζουν το οξύτερο πρόβλημα, 13 εκ των οποίων δεν προλαβαίνουν με τίποτα να ετοιμαστούν και προφανώς θα εξαιρεθούν.

Αλλο ένα μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει όπως σημείωσε ο κ. Σακούτης είναι το θέμα της προσωρινής άδειας των αιθουσών προκάτ που είναι εντελώς ακατάλληλες για να φιλοξενήσουν παιδιά. Οπως είπε, δόθηκε μεν μια προσωρινή άδεια 4+2 έτη όμως υπάρχει η ανησυχία ότι στην Ελλάδα επικρατεί το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» και θα πρέπει να υπάρξει πίεση προς την ΚΤΥΠ να εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την δημιουργία κατάλληλων αιθουσών.

Εντωμεταξύ όπως ενημέρωσε το ΔΣ ο πρόεδρος της Κοινωνικής Επιτροπής και δήμαρχος Νεάπολης Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης, και μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με το Υπουργείο Εργασίας, η ΚΕΔΕ ζήτησε και νέα παράταση για την αδειοδότηση των παιδικών σταθμών καθώς με το άρθρο 6 του ΠΔ 59 του 2017 περίπου 100 σταθμοί ανά την Ελλάδα αν δεν πάρουν παράταση θα αναγκαστούν να κλείσουν, καθώς δεν θα έχουν νόμιμη λειτουργία και δεν θα μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση».

Ο κ. Δανιηλίδης επεσήμανε ότι στο πρόγραμμα Φιλόδημος υπήρχε πρόβλεψη για δαπάνες πυρασφάλειες δεξαμενές και τα υπόλοιπα απαραίτητα για την εξασφάλιση δανειοδότησης ενώ δεν υπάρχει τώρα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και υπογράμμισε ότι η διαδικασία πρέπει να τρέξει διότι σύντομα θα βγει η προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ για την καινούργια «εναρμόνιση»

Ο κ. Δανιηλήδης ενημέρωσε επίσης για τις διεκδικήσεις που κατέθεσε η Κοινωνική Επιτροπή της ΚΕΔΕ στα αρμόδια υπουργείο και συγκεκριμένα:

Να αυξηθεί το κονδύλι για την νέα περίοδο έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά να φιλοξενηθούν στους Παιδικούς Σταθμούς. Αν υπάρξει το μέτρο για μείωση των παιδιών ανά τμήμα τότε θα υπάρξει και διπλασιασμός του λειτουργικούς κόστους. Η ΚΕΔΕ ζητάει να διασφαλιστεί ένα ποσό επιπλέον 30 εκ ευρώ, δηλαδή από 280 εκ να πάει στα 310. Το 85% αυτού του ποσού προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι από το ΕΣΠΑ.

Εφόσον το βασικό κομμάτι του προϋπολογισμού προέρχεται από ίδιους πόρους και όχι από το ΕΣΠΑ μπορεί πια να ανοίξει η πόρτα και για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους με βάση οικογενειακά κριτήρια.

Σε καμία περίπτωση να μην διαχωριστεί το πρόγραμμα «Εναρμόνιση» από τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ μΕΑ διότι όπως τόνισε ο κ. Δανιηλίδης υπάρχει μια έντονη φημολογία αμφισβήτησης της χρησιμότητας τους.

Να υπάρχει διακριτική ευχέρεια της οικογένειας για τα τετράχρονα παιδιά εφόσον το επιθυμεί να πάει στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό να μπορεί να κάνει την επιλογή.

Να είναι δικαιούχοι των voucher από την ΕΕΤΑΑ όλοι οι δικαιούχοι γονείς των τετράχρονων παιδιών, να υπάρχει η υποχρεωτικότητα αλλά να μπορεί να διαλέξει ο γονιός παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο.

Να υπάρξει αύξηση της αξίας των voucher κατά 500 ευρώ στους βρεφικούς και βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και κατά 250 ευρώ στα ΚΔΑΠ καθώς έχει υπάρξει αύξηση του μισθολογικού κόστους διότι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα τηρούν κατά γράμμα τις εργασιακές και άλλες διατάξεις και οι δήμοι αναγκάζονται να συμπληρώνουν πολλές χιλιάδες ευρώ ετησίως από δικούς τους πόρους.

Να επαναπροσδιοριστεί το ηλικιακό όριο τα παιδιά από 2 χρονών προκειμένου αυτά να εγγράφονται στους Βρεφικούς και τους Παιδικούς Σταθμούς. Σ΄αυτό το σημείο ο κ. Δανιηλίδης σημείωσε ότι το Υπουργείο είναι θετικό έτσι ώστε και στους μικρούς δήμους που δεν έχουν βρεφικούς σταθμούς να εγγράφονται στους παιδικούς σταθμούς. Σήμερα με βάση τον κανονισμό μπορούν να εγγράφονται μόνο όσα παιδιά έχουν συμπληρώσει τα 2,5 χρόνια και χρειάζεται τροποποίηση του κανονισμού μια και τα τετράχρονα φέτος θα εγγραφούν στα προνήπια.

Να υπάρξει αύξηση του πλαφόν του προγράμαμτος «Εναρμόνιση» για το εκκαθαριστικό κατά 3.000 ευρώ και αυτοί που βρίσκονται στην κατηγορία από 27.000 να πάνε στα 30.000 και αυτοί που βρίσκονται στα 30.000 να πάνε στο 33.000

Τέλος υπάρχει και το μακροπρόθεσμο διότι φέτος δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και είναι η επανεξέταση στην κατανομή των voucher.

O κ. Δανιληλίδης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ και η Επιτροπή δικαιώθηκαν στις προβλέψεις που είχαν κάνει από 2017 ότι με αυτό το σύστημα θα κυριαρχήσει κατά κράτος ο ιδιωτικός τομέας. Πάνω από το 60% των παιδιών στα ΚΔΑΠ είναι ιδιωτικών κέντρων και βαίνουν στην ίδια κατεύθυνση και οι αριθμοί των βρεφικών και παιδικών σταθμών όπως είπε.

Ολα τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης κτίζουν καινούργιες πτέρυγες για νηπιαγωγεία ενώ ταυτόχρονα να καταρρέει όλο το κοινωνικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που αποτελεί δικαίωμα των πολιτών.

πηγή: MyOTA.gr