Σάλος με αρμοδιότητες «έκπληξη» στους Δήμους – Aπαντήσεις Θεοδωρικάκου

Σε διάψευση του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος εφημερίδας, για νέες αρμοδιότητες στους δήμους (κέντρα υγείας και σχολεία), προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» δήλωσε τα ακόλουθα:

«Είναι διακηρυγμένη κυβερνητική προτεραιότητα η μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της ενίσχυσης του ρόλου της Αυτοδιοίκησης.

Για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εσωτερικών δημιουργήθηκε πριν 4 μήνες επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών, που επεξεργάζεται τις προτάσεις για το περιεχόμενο αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συσκέψεις και συνεδριάσεις και έχουν κατατεθεί πολυάριθμες προτάσεις, ιδέες και απόψεις. Η επιτροπή ωστόσο δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της και δεν έχει καταθέσει το σχετικό πόρισμά της στο Υπουργείο. Συνεπώς το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το επόμενο διάστημα και αφού ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής, θα γίνει ολοκληρωμένη ενημέρωση, προετοιμασία και αξιόπιστος διάλογος με τους αρμοδίους κυβερνητικούς φορείς για να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες νομοθέτησης κι εφαρμογής της».

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφερόταν ότι η ομάδα τεχνοκρατών του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζεται τη δυναμική ροή ανθρώπινου δυναμικού κτιρίων και πόρων από την κεντρική διοίκηση στα χεριά των περιφερειαρχών και των δημάρχων, προκειμένου να νομοθετηθεί εντός του καλοκαιριού ο νέος ενισχυμένος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι εισηγήσεις της 11μελους επιστημονικής επιτροπής, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αλλαγή σκυτάλης στη διαχείριση σχολείων και κέντρων υγείας.

Επίσης, επιδιώκεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων και να πενταπλασιαστεί ο προϋπολογισμός των ΟΤΑ στο 15% από το σημερινό μόλις 3% του ΑΕΠ.

Πηγή: Αftodioikisi.gr