Πανελλαδικές 2020: Οι οδηγίες για τη διεξαγωγή τους – Τι θα γίνει με τις μάσκες

Με απόσταση 1,5 μ. μεταξύ των μαθητών, χωρίς ανεμιστήρες και με υποχρεωτική μάσκα για τους επιτηρητές, αλλά προαιρετική για τους υποψηφίους θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές 2020.

Αυτά ορίζει μεταξύ άλλων η κοινή υπουργική απόφαση για τις πανελλαδικές εξετάσεις- γραπτές ή προφορικές- που υπέγραψαν οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας, Νίκη Κεραμέως και Βασίλης Κικίλιας και η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Οι κανόνες που ορίζει η ΚΥΑ είναι παραπλήσιοι με εκείνους που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για το άνοιγμα των σχολείων. Σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων. Η ίδια απόσταση θα πρέπει να τηρείται και στον χώρο προετοιμασίας των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και στον χώρο εξέτασής τους.

Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, η χρήση τους θα είναι προαιρετική από τους υποψηφίους και το εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων. Όμως, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς-επιτηρητές όλων των εξεταστικών κέντρων, καθώς και για την περίπτωση εξέτασης υποψηφίου που γίνεται παρουσία εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης.

Για αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να μεριμνούν ο πρόεδρος και τα μέλη της Λυκειακής Επιτροπής Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους ΓΕΛ που εξετάζονται γραπτά, της Επιτροπής Εξεταστικού Κέντρου για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ που εξετάζονται γραπτά και της Επιτροπής Εξέτασης κάθε Ειδικούς Εξεταστικού Κέντρου για τους υποψηφίους που εξετάζονται προφορικά.

Απαγορεύονται οι ανεμιστήρες

Επιπλέον, η ΚΥΑ ορίζει ότι οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται επαρκώς με φυσικό τρόπο. Όπου δεν θα είναι δυνατό αυτό, προβλέπεται η χρήση κλιματιστικών, αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η χρήση ανεμιστήρων.

Ακόμη, η απόφαση αναφέρει ότι θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, όπως και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Επίσης, στα εξεταστικά κέντρα θα τηρούνται οι κανόνες του ΕΟΔΥ για την καθαριότητα. Τέλος, τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά και κατά τη διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων.

πηγή: Aftodioikisi.gr