Σε ποιους και γιατί δεν έχει καταβληθεί ακόμη το επίδομα των 800 ευρώ


Βροχή ερωτημάτων και παραπόνων έχει δεχθεί η στήλη του naftemporiki.gr «Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε» από μισθωτούς, εργαζομένους ειδικών κατηγοριών, ελεύθερους επαγγελματίες, που τονίζουν ότι ενώ είναι δικαιούχοι της έκτακτης αποζημίωσης δεν την έχουν λάβει ακόμη. Τι ακριβώς έχει γίνει.

Να θυμίσουμε ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί πως το τελευταίο κύμα πληρωμών των 800 ευρώ, που αφορά και περίπου 160.000 εργαζομένους ειδικών κατηγοριών ( ηθοποιοί, μουσικοί, οικοδόμοι, ξεναγοί, δασεργάτες, εργαζόμενοι στον αθλητισμό, εργαζόμενοι σε επίσχεση κα.) είχε προγραμματιστεί για τις 18 και 19 Μαΐου. Ωστόσο όπως έγινε γνωστό, η πίστωση του ποσού σε πολλές περιπτώσεις επρόκειτο να γίνει τελικά έως την Παρασκευή 22 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι από όλες τις παραπάνω κατηγορίες εξαιρούνται όσοι είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν επίδομα τακτικής ανεργίας μισθωτού ή βοήθημα αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενου (ασφαλισμένου του ΕΦΚΑ- τ.Ο.Α.Ε.Ε.) εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020. Εξαιρούνται επίσης όσοι είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες με έως 20 εργαζόμενους ή των 600 ευρώ για τους επιστήμονες.

Επιπλέον μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, δηλαδή εώς τέλη Μαΐου θα πιστωθεί το ποσό στους δικαιούχους των 800 ευρώ, που δεν το έχουν λάβει έως τώρα λόγω λαθών (πχ λάθος IBAN) ή επειδή χρειάστηκε να γίνει διασταύρωση των στοιχείων τους και να διαπιστωθεί εάν όντως είναι δικαιούχοι.

Σε κάθε περίπτωση όσοι έχουν κάνει αίτηση θα πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι αυτή έχει υποβληθεί οριστικά, ότι έχουν δηλώσει σωστά στοιχεία, αλλά και ότι δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις που χάνουν την αποζημίωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας ειδικότερα για την αποζημίωση των 800 ευρώ (που δικαιούνται και ατομικές επιχειρήσεις) υπήρξαν και αρκετές αιτήσεις από Ανώνυμες Εταιρείες που εξαιρούνταν, από εταιρείες που απασχολούσαν πάνω από 20 εργαζόμενους, από εταιρείες που είχαν ΚΑΔ εκτός των πληττόμενων, επιχειρήσεις που δεν είχαν έσοδα το 2018 ή δεν είχαν προβεί στην υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ και επιχειρήσεις που ήταν σε αδράνεια.

naftemporiki.gr