“Ο ΦΑΡΟΣ”, τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας με διάφορες δράσεις

Διαφορετικές φέτος οι Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, λόγω της πανδημίας του covid 19. Παρόλα αυτά ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο ΦΑΡΟΣ”, τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας με διάφορες δράσεις.

Αρχές Μαϊου, δημιουργήθηκε ένα βιντεάκι ως ένδειξη μνήμης, οπού οι νέοι του Συλλόγου, δήλωναν οτι <Είμαστε αυτοί που δεν Γενοκτονήθηκαν!> και κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μεγάλη απήχηση από Πόντιους και Μή.

Ξημερώνοντας 19 Μαϊου, ο ουρανός φώτισε με την άσβεστη φλόγα των προγόνων μας, με τα ιπτάμενα φαναράκια που ύψωσαν μέλη και φίλοι του Συλλόγου, από τις ταράτσες των σπιτιών τους σε όποια περιοχή βρισκόντουσαν (Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Κορ/λλό, Περιστέρι, Νίκαια), στέλνοντας λάμψεις για κάθε ψυχή που έμεινε εκεί…. στα ματωμένα χώματα του Πόντου.

Την ίδια ημέρα 19 Μαϊου, οι χτύποι του νταουλιού του Γιωργάκη Μουρατίδη αντήχησαν μπροστά στο μνημείο Αγώνων και Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού στην πόλη μας και μια λιτή, σύντομη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

Σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα η Πρόεδρος του Συλλόγου κ.Σοφία Σαββίδου μοίρασε σε όλους ένα κεράκι, τόνισε τον όρο της γενοκτονίας και ο πάτερ Γεράσιμος τέλεσε Επμνημόσυνη Δέηση.

Ο ήχος της λύρας του Σταύρου Σαββίδη και του Γιώργου Κυριακίδη, έδωσαν το έναυσμα να σιγοτραγουδήσουν όλοι μαζί, με δάκρυα στα μάτια την <Πατρίδα’μ έχασα> αλλά και <η Ρωμανία κι αν πέρασε ανθεί κι φέρει κι άλλο!>.

Ενός λεπτού σιγή και στο τέλος ένας ένας άφηνε το κεράκι του μπροστά στο μνημείο σκεπτόμενοι το βαρύ αίσθημα ευθύνης… Θυμόμαστε, Τιμούμε και Διεκδικούμε τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των λαών της Ανατολής.

Υ.Γ. Μέχρι τέλος Μαΐου θα παρουσιάσουμε άλλο ένα βίντεο με την ύψωση των φαναριών στον ουρανό από όλα τα μέλη και φίλους του Συλλόγου.

Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο Φάρος”