Ελεύθερες παραλίες όπως πλατείες: Τι ισχύει για τους λουόμενους

Αν στις οργανωμένες παραλίες οι κανόνες είναι αυστηροί και τα πρόστιμα τσουχτερά, στις ελεύθερες δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη. Υπάρχει, βεβαίως, η γενική πρόβλεψη για μη συνωστισμό παραπάνω από 10 ατόμων που, μάλιστα, επισύρει πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά άτομο αλλά είναι κάτι από δύσκολο έως αδύνατο να εφαρμοστεί.

‘Όπως τονίζει στην aftodioikisi.gr, o δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, στον δήμο του οποίου η παραλιακή ζώνη έχει συνολικό μήκος 23 χλμ, με δεκάδες πανέμορφες παραλίες, «στις ελεύθερες παραλίες το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συστήσουμε να μην βρίσκονται δίπλα -δίπλα οι παρέες».

Προσθέτει, δε, ότι «καθώς, όπως γίνεται κάθε χρόνο, ακόμη δεν έχει εκδοθεί σχετική ΚΥΑ (σ.σ. υπεγράφη χθες το απόγευμα μετά τη συνομιλία της aftodioikisi.gr με τον δήμαρχο) των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για την παραχώρηση των παραλιών στους δήμους, τυπικά δεν έχουμε κάποια δικαιοδοσία».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: Ότι είναι πιθανόν μετά το συνωστισμό στις πλατείες και την επέμβαση της Αστυνομίας σε Αγία Παρασκευή και Κυψέλη, να δούμε αντίστοιχα φαινόμενα και στις παραλίες.

Άλλωστε, σε προ ημερών δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος ήταν σαφής: «Στις παραλίες όντως θα υπάρχουν περιπολίες από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ περιμετρικά και θα κάνουν ελέγχους για να αποτρέπουν το συνωστισμό. Οι ίδιες οι παραλίες είναι αρμοδιότητα του Λιμενικού», είχε πει χαρακτηριστικά.

To γεγονός επιβεβαίωσε με χθεσινές δηλώσεις του στο Star ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αστυνομία δεν έχει καμιά δουλειά στις πλατείες ούτε περιορίζει τους πολίτες. Αυτό που έγινε στις πλατείες και θα γίνει στις παραλίες είναι η προειδοποίηση για να τηρούμε τα μέτρα», συμπλήρωσε.