Το «Μένουμε σπίτι» έγινε σπίθα για 31 δημιουργούς και κατέγραψαν όσα βίωσαν την Άνοιξη του 2020

Η καραντίνα που σκέπασε τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη το φετινό Μάρτη  με σκοπό την αναχαίτιση του κορονωϊού με την ονομασία Covid-19 και ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στα σπίτια με την υιοθέτηση της προτροπής «Μένουμε σπίτι» έγινε σπίθα σε πολλούς δημιουργούς, για να ανάψουν δειλά δειλά ένα μικρό λυχναράκι φωτίζοντας με το φως του το σκοτάδι των ημερών, των στιγμών, της ψυχής της ίδιας.

Έγινε λευκό χαρτί, λευκό τελάρο, λευκή εικόνα, που περίμεναν καρτερικά να ζωντανέψουν. Δύσκολο εγχείρημα, σαν το μυαλό βουβαίνει. Το φως του λυχναριού δυνάμωνε, γινόταν λαμπερό, άρχισε να συνθλίβει σκιές, φόβους, τη σιωπή. Φώτισε τη γραφίδα συγγραφέων, τα πινέλα εικαστικών, το φακό των φωτογράφων.

Τους μάζεψε όλους γύρω του σε έναν κύκλο δημιουργίας και να το πρώτο βιβλίο πανελλαδικά με τίτλο Πανδημία- Ιστορίες εγκλεισμού, από τον εκδοτικό οίκο 24γράμματα, με διηγήματα που έχουν το βίωμα, τα άγχη, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, την ανάσα, το φτερούγισμα, τις αγωνίες του καθενός από τους 31 συμμετέχοντες δημιουργούς, που άφησαν τη ματιά τους να βουτήξει στης φουρτούνας το δάκρυ.

Μαζί με τους 31 συγγραφείς και εικαστικούς και μια δικιά μας συμπολίτισσα η Μαριάνθη Παπάδη (του Κωνσταντίνου) εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής και συγγραφέας, που με το διήγημά της «Ο ιός της κορώνας μάτωσε την άνοιξη» συμμετέχει στο συλλογικό αυτό έργο.

Η ίδια από τον Νοέμβριο του 2019 βρίσκεται στη μεγάλη αγκαλιά του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου 24 γράμματα, που φέτος το Μάιο βρισκόταν στην 5η θέση των εκδοτικών σε όλη την Ελλάδα, επιβραβεύοντας τον οίκο και τον εκδότη κ. Δαμιανό Γιώργο για όσα έχει ονειρευτεί και πράττει.

Τον Δεκέμβρη του 2019 επίσης,  η κ. Παπάδη, κυκλοφόρησε με τη συνονόματή της Μαριάνθη Πλειώνη, το βιβλίο «2Μ στους ίσκιους της αγάπης», με 14 ιστορίες – διηγήματα που αναδεικνύουν την αγάπη, την αγάπη την πολυπρόσωπη, που γοητεύει, πονά, θρηνεί, γιατρεύει, θωπεύει και ανασταίνει ψυχές.

Μέσα σε αυτές τις ιστορίες, υπάρχουν αρκετές βραβευμένες από το Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό, τον Ε. Π. Ο. Κ., την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών κ. ά.

Σε λίγες μέρες επίσης κυκλοφορεί και ο οδηγός απαντήσεων για την πιστοποίηση βρεφονηπιοκόμων Δημόσιων και Ιδιωτικών ΙΕΚ στις ερωτήσεις του ΕΟΠΕΠ, όπου η ίδια με το συγγραφικό της ταίρι είχαν την ευθύνη για την Ειδική Αγωγή.

Για το μέλλον εύχεται να έχει τη δύναμη να ονειρεύεται, το πάθος να σκαρώνει παραμύθια, διηγήματα, χαϊκού και μυθιστορήματα παρέα με τη συνονόματή της φίλη, την ευλογία να ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και στις γειτονιές του κόσμου, να κοιτά λεύτερα τις ανατολές του ήλιου και να συμπορεύεται με τον άνθρωπο εκείνον που υπακούει, συμβιβάζεται, φοβάται, θρηνεί, αμφισβητεί και οργίζεται.

Στο βιβλίο με τον τίτλο Πανδημία-Ιστορίες εγκλεισμού- Άνοιξη 2020, το ταξίδι γίνεται ωδή στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, εκείνον τον άγνωστο, που κλείστηκε με υπευθυνότητα και φιλότιμο μέσα στο σπίτι του, χωρίς να γνωρίζει πώς θα είναι ο κόσμος, σαν βγει έξω, για να βοηθήσει να αναχαιτιστεί ο ύπουλος, αόρατος, μονοκύτταρος ιός, που τον βάφτισαν κορωνοϊό.

Ίσως στις ιστορίες των 31 συγγραφέων απ’ όλη την Ελλάδα, να βρούμε και τον δικό μας έγκλειστο εαυτό, όταν το διαβάσουμε…

………………………………………………..

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ιστορίες εγκλεισμού – Άνοιξη 2020

Συλλογικό έργο 31 συγγραφέων, εκδόσεις 24γραμματα

Πρόκειται για ένα βιωματικό βιβλίο που μιλάει για την καθημερινότητα των ημερών της Άνοιξης του 2020, όπως την έζησαν οι συγγραφείς του. Είναι το πρώτο βιβλίο που καταγραφεί τα όνειρα, τους φόβους, την απόγνωση και την αμηχανία των ανθρώπων στην περίοδο του οικειοθελούς εγκλεισμού και μάλλον το μοναδικό που γράφτηκε ενώ είναι σε εξέλιξη μια παγκοσμίως κοινή ιστορική στιγμή.

Περικλείει τις ιστορίες ενός ετερόκλητου πλήθους με διαφορετικά βιώματα, συναισθηματική ευαισθησία και προσδοκίες. Είναι ένα βιβλίο “ωδή” στον Άνθρωπο. Στον άνθρωπο εκείνον που υπακούει, συμβιβάζεται, φοβάται, θρηνεί, αμφισβητεί και οργίζεται. Αυτούς τους αγνώστους της “διπλανής πόρτας” επιχείρησαν να μας παρουσιάσουν 31 συγγραφείς, απ όλη την Ελλάδα, με διηγήματα που έγραψαν από τις 15 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου 2020 με μια διάθεση να δημιουργήσουν έναν τόμο “ντοκουμέντο” σε αυτήν την απροσδόκητη συνθήκη της “Πανδημίας”.

Περιεχόμενα

1. Δάφνη Σπυροπούλου: Com’è dolce e com’è bella la città di Pulcinella
2. Μάνος Τασάκος : Non omnis moriar
3. Μαριάνθη Παπάδη: Ο ιός της κορώνας μάτωσε την άνοιξη
4. Ελένη Καραγιάννη : Τα φτερά.
5. Tζωρτζίνα Τζήλιου: Έρωτας κατά της θλίψης.
6. Μανώλης Δημελάς: Ακόμη νιώθετε βασιλιάδες;
7. Σταύρος Νικολαΐδης : Γοτθικό ολόγραμμα
8. Μαρία Κανελάκη: Ρεσάλτο
9. Πέτρος Γαλιατσάτος: Mariah C. & Μαρία Κ
10. Δήμητρα Μπαρώτα: Στον καθρέφτη.
11. Ελένη Αλαφογιάννη: Κορώνα στο κεφάλι μου.
12. Γιώργος Πατιός: Ευαγγελισμός.
13. Μανώλης Κιλισμάνης: Ατύχημα
14. Δημήτρης Βαρβαρήγος: Έμφυλες Ταυτότητες.
15. Αλέξανδρος Ανδρουλάκης: Μένουμε «σπίτι»
16. Αντώνης Πρεντάκης : Τρώε το φαΐ σου, αγάπα το κελί σου, διάβαζε πολύ
17. Νιόβη Ιωάννου: Εφιάλτης.
18. Δέσποινα Μπουμπουχεροπούλου: Μη μου άπτου
19. Άννα Κουρουπού: Αναμένοντας ένα τέλος.
20. Άγγελος Σκούρτης: Υπεύθυνος βεβαίωσις.
21. Edmond D.: Εγώ δεν είμαι συγγραφέας.
22. Mhamad Nakam: Τα σκαλιά της ελπίδας.
23. Απόστολος Θηβαίος: Μέρα 15η, καραντίνα στο θέατρο της εταιρείας θεαμάτων Ντιλέϊνυ.
24. Έκτορας Δέλτα: Δέκα λεπτά.
25. Παναγιώτης Ζιάκας: Το Σεντούκι.
26. Ειρήνη Γαβριλάκη: Μια θάλασσα κομμάτια.
27. Μαριάνθη Πλειώνη: Μένω εντός.
28. Μαρία Τζαρδή : Αυτό το σπίτι δεν είναι δικό μου
29. Άγης Ντούλιας: Εκπαίδευση «εξ αποστάσεως».
30. Κατερίνα Παπαποστόλου: Αδέσποτη ζωή σε χρόνους πανδημίας.
31. Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου: Mια ζωή στο φως.

Οι συγγραφείς παραχωρούν το σύνολο των αποδοχών τους στην δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια για αγορά υγειονομικού υλικού. Οι εκδόσεις 24γραμματα διπλασιάζουν αυτό το ποσό και το προσφέρουν στην ίδια δομή.

Επιμέλεια Ύλης: Ελένη Καραγιάννη
Φιλολογική επιμέλεια: Ειρήνη Γαβριλάκη
Εξώφυλλο: Φαίδωνας Foster Καλτσουνάκης
Lay out εξωφύλλου: Στέλιος Νικολουδάκης
Υπεύθυνη ψηφιακής σελιδοποίησης: Κατερίνα Μηνογιάννη
Τόπος και Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Αθήνα, Απρίλιος 2020

Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία και online https://24grammata.com/product/0053/.

Μπορείτε, ακόμα, να τα παραγγείλετε και τηλεφωνικά 210 612 70 74, αντικαταβολή, κούριερ, παράδοση την επόμενη εργάσιμη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ