Τσιόδρας: Προτείνω το άνοιγμα όλων των σχολείων – Απαραίτητη η χρήση μάσκας & αντισηπτικού

Nα ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων πρότεινε με έμμεσο πλην σαφή τρόπο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Όπως είπε «η κοινωνία πρέπει να ανοίξει και θα ανοίξει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες που είναι τα παιδιά. Αυτή είναι η άποψή μου αλλά είμαι μέλος μίας επιτροπής, το συζητούμε». Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «είναι σαφές ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο. Και τα μικρά παιδιά ακόμη λιγότερο και δεν μεταδίδουν και πολύ τον ιό». Πρόσθεσε, πάντως, ότι θα πρέπει να δούμε και τι επηρεάζουν τα παιδιά αλλά και αν μπορούν να απομακρυνθούν οι ευπαθείς ομάδες.

Κατά τον καθηγητή, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που υπάρχουν για την Ελλάδα, το κλείσιμο των σχολείων επηρέασε περίπου 15 με 20% τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημία, από το 80% που έπαιξαν ρόλο στο σύνολό τους τα μέτρα.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «έχουν γίνει συνείδηση και των μικρών παιδιών τα μέτρα υγιεινής», ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι την επιτροπή απασχολεί και η είσοδος και η έξοδος από διαφορετικές πόρτες στο διάλλειμα. Μάλιστα, όπως είπε, η επιτροπή σε 24ώρες θα τοποθετηθεί οριστικά τόσο για τα σχολεία όσο για την λειτουργία των νοσοκομείων με προτεραιότητα στα χειρουργεία.

Μάσκες και αντισηπτικά

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να υιοθετήσει την σύσταση του ECDC η άρση των περιορισμών να γίνει με χρήση μάσκας, υπό τη μορφή σύστασης, σε κλειστούς χώρους κλειστούς χώρους με ειδική αναγνώριση των κινδύνων: «Η μάσκα θα χρησιμοποιηθεί σαν ένα επιπρόσθετο μέτρο για να δώσουμε λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί σε ένα κλειστό χώρο από έναν ασυμπτωματικό», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θεωρεί ότι «πρέπει να έχουμε στην τσέπη μας ένα αντισηπτικό γιατί δεν είναι δυνατόν να βγάζει ή να βάζει κανείς την μάσκα χωρίς να έχει καθαρίσει πριν τα χέρια του με αντισηπτικό». Γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξουν ειδικές οδηγίες και ειδική εκπαίδευση.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της άρσης των μέτρων θα επανεξετάζονται όλα τα δεδομένα και θα λαμβάνονται νέες αποφάσεις ανά 7, 15 ή και 21 ημέρες. Ενώ μίλησε και για γεωγραφικά κριτήρια στην άρση των περιορισμών: «Σ’ αυτή τη φάση ήταν μεγαλύτερη η επέλαση της επιδημίας στην μητροπολιτική περιοχή στη Αθήνας και στην Θεσσαλονίκη και ακολούθησαν οι υπόλοιπες περιοχές», κατέληξε.

Χαρδαλιάς: Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγουν μόνο υποθηκοφυλακεία, πρωτοδικεία, ειρηνοδικεία

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν έως 27 Απριλίου και ότι την ερχόμενη εβδομάδα έχει αποφασιστεί άνοιιγμα μόνο των:

-Έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων

-Ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα, εκείνες των «συναινετικών προσημειώσεων». Σημειώνεται ότι για ελαχιστοποίηση των όποιων φαινομένων συνωστισμού η διαδικασία «συναινετικών προσημειώσεων» θα γίνεται μέσω των Γραμματειών, χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.