Την Πέμπτη ξεκινούν δοκιμές σε ανθρώπους του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

To ευοίωνο νέο της ημέρας έρχεται από την Βρετανία καθώς το εμβόλιο που αναπτύχθηκε κατά του κορωνοϊού, γνωστό και ως ChAdOx1 nCoV-19, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους από την Πέμπτη 23 Απριλίου. Όπως διαβάσαμε και στο iatronet.gr αν οι οι δοκιμές είναι επιτυχείς, εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες προς χρήση μέχρι το φθινόπωρο, γεγονός που θα μπορούσε να είναι η αρχή της εξόδου μας από την πανδημία και η επιστροφή στην παλιά μας ζωή.

«Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας της Βρετανίας Matt Hancock υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση τα δίνει όλα στην προσπάθεια ανάπτυξης του πρώτου εμβολίου στον κόσμο. Η κυβέρνηση θα δώσει στους επιστήμονες επιπλέον 20 εκατομμύρια λίρες για να βοηθήσει το πρότζεκτ.

Το εμβόλιο γνωστό ως ChAdOx1 nCoV-19 θα δοκιμαστεί σε συνεργασία με το University Hospital Southampton. Είναι το πρώτο εμβόλιο που παρασκεύασε η Βρετανία το οποίο προχωρά σε κλινικές δοκιμές.

Παρόλο που συνήθως χρειάζονται 18 τουλάχιστον μήνες για ένα εμβόλιο, η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής την καθηγήτρια Sarah Gilbert, πιστεύει ότι παραγωγή ευρείας κλίμακος θα μπορούσε να βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα και τον Σεπτέμβριο-περίπου 9 μήνες μετά την πρώτη εμφάνιση του κορωνοϊού στην Κίνα.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι τίποτα με αυτή τη διαδικασία δεν είναι σίγουρο, καθώς η ανάπτυξη εμβολίων είναι μια διαδικασία δοκιμής, σφάλματος και ξανά δοκιμής.

Ο κ. Hancock δήλωσε ότι η Βρετανία είναι στην εμπροσθοφυλακή της παγκόσμιας προσπάθειας και ότι 2 από τις κύριες εξελίξεις για την παρασκευή εμβολίου παγκοσμίως γίνονται στο Oxford University και στο Imperial.

Μέλος της ερευνητικής ομάδας δήλωσε, ότι αν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες προς χρήση μέχρι το φθινόπωρο, σε ένα σημαντικό βήμα, που πιθανόν θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή της αργής εξόδου από την πανδημία που στοίχισε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους.»

Πηγή: iatronet.gr