Απαλλαγή Δημοτικών τελών σε επιχειρήσεις, στο Δήμο μας

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Βαρβάρας στη συνεδρίαση του την Τετάρτη 8 Απριλίου, αποφάσισε μετά από πρόταση της Διοίκησης του Δήμου, την πλήρη απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών όσων επιχειρήσεων έχουν κλείσει ή έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές τους (π.χ. ταβέρνες που πλέον κάνουν μόνο ντελίβερι κ.ά.), λόγω των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας από τον κορωνοϊό.

Η απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών θα ισχύσει για όλο το διάστημα που είναι εν ισχύ τα μέτρα.

Η παράταξη του κ. Καπλάνη για το θέμα αυτό πρότεινε τα εξής:

Αναστολή από την 1η Μαρτίου 2020 έως και 31η Μαΐου καταβολής μισθωμάτων για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων

Απαλλαγή των επιχειρήσεων που διακόπτουν τη λειτουργία τους από τα παρακάτω τέλη:

Τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων σε επιχειρήσεις που περιορίζουν ή διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους εξαιτίας των μέτρων αποτροπής της διασποράς του COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου. Απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής, αυτά θα συμψηφιστούν με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

Τέλος καθαριότητας και φωτισμού σε επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής, αυτά θα συμψηφιστούν με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων σε μισθωτούς των επιχειρήσεων που επλήγησαν οικονομικά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Αναστολή καταβολής οικονομικής συμμετοχής γονέων (τροφείων) στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για το χρονικό διάστημα που αυτοί παραμένουν κλειστοί.

Αναστολή καταβολής της οικονομικής συμμετοχής στα αθλητικά προγράμματα του Δήμου για το χρονικό διάστημα που αυτά παραμένουν κλειστά.

Αναστολή καταβολής της οικονομικής συμμετοχής στα καλλιτεχνικά (Δημοτικό Ωδείο, Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης) κι άλλα εργαστήρια του Δήμου για το χρονικό διάστημα που αυτά παραμένουν κλειστά.

Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ κ. ΜΙΧΑΛΗ ΓΙΑΓΚΑ

Στο θέμα για την «Λήψη απόφασης για μείωση δημοτικών τελών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού» ο επικεφαλής της παράταξης “ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ”, κος Μιχάλης Γιάγκας έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

Ψηφίζουμε ΝΑΙ στη μείωση των Δημοτικών Τελών των επιχειρήσεων (καθαριότητας, φωτισμού και χρήσης κοινόχρηστων χώρων), σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού.

Απαιτείται όμως διευκρίνιση για το ποιές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται καθώς και για το χρόνο που θα ισχύσει το μέτρο.

Προτείνουμε, εκτός από τις επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά με την ΠΝΠ τη λειτουργία τους, να περιληφθούν και αυτές που εξ αιτίας των συνθηκών υπολειτουργούν ή  μειώνουν την παραγωγή και το κύκλο εργασιών.  (Δεν περιλαμβάνονται στους Κωδικούς  Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχουν ανακοινωθεί.)

Τεχνικά είμαστε στη διάθεση της δημοτικής αρχής να το δούμε.

Για το χρόνο ισχύος του μέτρου, επειδή η ανάκαμψη και επαναλειτουργία των επιχειρήσεων δεν μπορεί να γίνει αυτόματα, πιστεύουμε ότι πρέπει να παραταθεί ο χρόνος και πέραν της λήξης των περιοριστικών μέτρων. Μία πιθανή ημερομηνία μπορεί να είναι το τέλος του 2020