» Κορονοϊός: Χωρίς μεγάφωνα οι Εκκλησίες το Πάσχα Χωρίς κατηγορία

Κορονοϊός: Χωρίς μεγάφωνα οι Εκκλησίες το Πάσχα Χωρίς κατηγορία

Δεκτή έκανε χθες η κυβέρνηση την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για λειτουργία των εκκλησιών κεκλεισμένων των θυρών από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και το Πάσχα, λόγω κορονοϊού.

Όμως γρίφος παραμένει η μεταφορά και διανομή του Αγίου Φωτός, που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τη διασπορά του ιού την πιο κρίσιμη εβδομάδα για την εξέλιξη της καμπύλης μετάδοσης και οι αποφάσεις ως προς αυτό το ζήτημα παραμένουν ανοιχτές.

Όσον αφορά στη λειτουργία των ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας:

-Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα τέσσερα φυσικά πρόσωπα.

-Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτήρια κλπ.

-Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια (Υπενθυμίζεται ότι τα δύο κρούσματα στη Μύκονο συνδέονται με συγκεκριμένη μονή).

-Επιτρέπεται και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας, πέραν της ραδιοτηλεοπτικής.

Σημειωτέον ότι στην ΚΥΑ θα ξεκαθαρίζεται ότι δεν επιτρέπεται τα μεγάφωνα των εκκλησιών να μεταδίδουν τη λειτουργία τη Μεγάλη Εβδομάδα, προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση πιστών από έξω.

Προβληματισμό εξάλλου προκαλούν φαινόμενα όπως αυτά που παρατηρήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Αγία Βαρβάρα και την Κυριακή στην Αγία Τριάδα της Πάτρας.

Σημειωτέον ότι με την ΚΥΑ η ευθύνη για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων μετακυλίεται στους ιερείς. Οι φρονιμώτεροι εκ των ιεραρχών ήδη καλούν άπαντες προς συμμόρφωση. Χαρακτηριστικά, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, τόνισε χθες στο Mega ότι:

«Σεβόμαστε την απόφαση της κυβέρνησης και θα την εφαρμόσουμε στο ακέραιο. Κανείς πιστός δεν πρόκειται να μπει στους ιερούς Ναούς. Τους καλούμε να προσευχηθούν στα σπίτια τους. Οι ιερείς θα είναι οι υπεύθυνοι για να τηρηθεί αυτό και αυτό που θα κάνουν είναι να κλειδώσουν τους Ναούς για να μην μπορεί να μπει κανείς».

Έφερε μάλιστα το παράδειγμα του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αρχικά υποστήριζε τη θεωρία για ανοσία της αγέλης και χθες εισήχθη στην εντατική με κορονοϊό.

«Διακρίνω μια τάση προς τον ψευτοπαλικαρισμό το τελευταίο διάστημα. Κάποιοι το παίρνουν αψήφιστα όπως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. Δεν είναι ώρα για τέτοια πράγματα. Ο εχθρός είναι ορατός» είπε ο κ. Ιερόθεος.

Τι θα γίνει με το Άγιο Φως

«Σύνθετη άσκηση» χαρακτήρισε εν τω μεταξύ ο κ.Πέτσας τη μεταφορά και διανομή στη χώρα του Αγίου Φωτός.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές αποφάσεις για το θέμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όμως δεν έκρυψε τον προβληματισμό που επικρατεί στο Μαξίμου, καθώς ακόμη και ένας από κάθε οικογένεια να μεταβεί το βράδυ της Ανάστασης σε εκκλησία για να πάρει Άγιο Φως, αυτό αρκεί για αιφνίδια και μαζική εξάπλωση του κορονοϊού.

Ενώ διεθνείς πτήσεις δεν πραγματοποιούνται και στα Ιεροσόλυμα έχουν καταγραφεί κρούσματα. Μία από τις πρώτες εστίες μετάδοσης στου κορονοϊού στην Ελλάδα ήταν εξάλλου το γκρουπ των προσκυνητών που επέστρεψαν από τους Αγίους Τόπους.

Ο κ. Πέτσας έκανε για ένα σοβαρό επιχειρησιακό πλάνο, στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι πρώτον θα έρθει το Άγιο Φως και δεύτερον ότι θα γίνει σωστή κατανομή του σε όλη τη χώρα. “Για αυτό δουλεύουμε προσεκτικά σε συνεννόηση με την εκκλησία της Ελλάδος και θα είμαστε σύντομα σε θέση να σας ανακοινώσουμε τα μέτρα που θα πάρουμε” κατέληξε.

Σημειωτέον βέβαια ότι το Άγιο Φως άρχισε να μεταφέρεται αεροπορικά από τους Αγίους Τόπους σχετικά πρόσφατα και μάλιστα η μεταφορά του ξεκίνησε επί Παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ και θεσμοθετήθηκε επί σημιτικού ΠΑΣΟΚ.

Το 1988 ξεκίνησε η αεροπορική μεταφορά, την οποία οργάνωνε ιδιώτης αλλά τα έξοδα κάλυπτε το κράτος.

Ενώ το 2002 η κυβέρνηση Σημίτη ανέθεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τη μεταφορά του Αγίου Φωτός και αποφάσισε να γίνεται δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους. Προφανώς όμως τα προηγούμενα 1988 χρόνια, ο χριστιανισμός γιόρταζε την Ανάσταση παρόλο που δεν υπήρχαν αεροπλάνα για να μεταφέρουν εγκαίρως για το «Χριστός Ανέστη» το Άγιο Φως.

Όπως εξάλλου είχε υπενθυμίσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος το Σάββατο στον Ant1, παλιότερα, το Άγιο Φως προερχόταν από το καντήλι της Αγίας Τράπεζας κάθε Ιερού Ναού κι ως εκ τούτου δεν υπάρχει Άγιο Φως δεύτερης κατηγορίας, ενώ αυτό που προέχει είναι να μην εξαπλωθεί η πανδημία του κορονοϊού.

πηγή newsbeast.gr

Did you like this? Share it:

© 2020 . All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie.
error: Η Παρούσα ιστοσελίδα δεν επιτρέπει την αντιγραφή του περιεχομένου της κάθε απόπειρα αντιγραφής είναι ποινικό αδίκημα!