» Τσιόδρας: Τα μέτρα θα μπαίνουν & θα βγαίνουν – Προετοιμαζόμαστε για 2ο κύμα

Τσιόδρας: Τα μέτρα θα μπαίνουν & θα βγαίνουν – Προετοιμαζόμαστε για 2ο κύμα

Αυξημένη είναι η πιθανότητα, ναι μεν τα κρούσματα του κορωνοϊού να μειωθούν ή και να μηδενισθούν το επόμενο διάστημα στη χώρα μας αλλά να επανέλθει ένα δεύτερο κύμα της νόσου το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως είπε κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων,«υπάρχει μια βραδεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, υπάρχει φρένο και περιμένουμε να δούμε και μείωση, που σημαίνει ότι τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν σωστά. Όμως δεν είναι εύκολη η ανάκαμψη. Δεν μιλάμε για ανάκαμψη αλλά για επιπέδωση της καμπύλης για ένα πρώτο κύμα που το αντιμετωπίσαμε. Οι πιθανότητες ενός δεύτερου κύματος είναι ανάλογες με την κυκλοφορία του ιού και με την ανοσία του πληθυσμού», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι «δεν μιλάμε για σχεδιασμό κάποιων μέτρων επανάκαμψης, δεν είναι η ώρα, αλλά ο σχεδιασμός φυσικά γίνεται. Θεωρώ ότι έχουμε κάνει το πρώτο βήμα και πάμε δυνατά», υπογράμμισε.

Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας μίλησε για έναν ιό «που θα μείνει μαζί μας για μήνες», προσθέτοντας ότι η λογική θα είναι «βάζω μέτρα, τα σηκώνω μετά ξαναβάζω μέτρα, μετά τα αποσύρω», επισημαίνοντας ότι «τα πράγματα μπορεί να αλλάζουν γρήγορα».

«Οι περισσότεροι επιστήμονες αυτή τη στιγμή μιλούν για τη σίγουρη παρουσία ενός δεύτερου κύματος το επόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα και μιλάνε για σταδιακή εφαρμογή μέτρων περιορισμού και άρσης τους. Δηλαδή ένα σχήμα του «βάζω μέτρα, τα σηκώνω όταν η κατάσταση είναι καλύτερη στη χώρα μου χρησιμοποιώντας μαζικούς ελέγχους, μετά ξαναβάζω μέτρα όταν δω ότι η κατάσταση ξεφύγει». Είναι αυτό που είπε ο Υπουργός προηγουμένως. Παρακολουθούμε τα νούμερα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, δεν εφησυχάζουμε. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν γρήγορα με νέες εστίες στον πληθυσμό. Θέλει πολλή προσοχή», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Μαζικά τεστ

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επανέλαβε ότι προκειμένου να αντιμετωπισθεί το δεύτερο κύμα «η διαδικασία του τέστινγκ θα μαζικοποιηθεί αλλά με ένα αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων που σήμερα δεν υπάρχει, το οποίο θα μπορεί να μας πει ότι κάποιος πέρασε την νόσο», αλλά και «μαζικά ταχεία μοριακά τεστ στον πληθυσμό». Αναφορικά με την χημειοπροφύλαξη ενόψει ενός δεύτερου κύματος, κατέστησε σαφές ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια που αποδεδειγμένα να αποδίδει, προσθέτοντας ότι «η καλύτερη χημειοπροφύλαξη είναι ένα εμβόλιο». Ενώ για την ανοσία στον πληθυσμό υποστήριξε ότι «δεν θέλουμε να χτίσουμε όλοι μαζί ανοσία, γιατί θα είχαμε εκατοντάδες νεκρούς. Επιθυμούμε σταδιακά να χτιστεί ανοσία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίστηκε κι εκείνος αισιόδοξος λέγοντας ότι «ό στόχος δείχνει να επιτυγχάνεται», προσθέτοντας ωστόσο ότι «ο Απρίλιο θα είναι ο πιο δύσκολος και ο πιο κρίσιμος μήνας», και γι’ αυτό θα πρέπει οι πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα.

Μάλιστα, όπως είπε, αυτό γίνεται από την πλειοψηφία, ενώ μια μικρή μειοψηφία, όπως φαίνεται και από 21.308 πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχουν επιβληθεί αλλά και από τις 359 παραβάσεις, εκ των οποίων 353 συλλήψεις για παραβίαση της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων, δεν τα τηρεί.

Πέτσας: Το Μάιο η χαλάρωση των μέτρων

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας παρέπεμψε την χαλάρωση των μέτρων απαγόρευσης λόγω κορωνοϊού. Όπως είπε, «μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, είναι στο χέρι μας τον Μάϊο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα της υπεύθυνης στάσης μας. Ο Απρίλιος, όπως θα έλεγε ο Λέοναρντ Κοέν, είναι η δική μας χαραμάδα που θα αφήσει να περάσει το φως. Και το στοίχημα, τότε, θα είναι πώς θα διαχειριστούμε την επιστροφή στην ομαλότητα, χωρίς λάθη, που θα γκρέμιζαν όσα με τόσο κόπο χτίσαμε από την αρχή της πανδημίας», πρόσθεσε. Κατά τον κ. Πέτσα μπαίνουμε «τις μέρες αυτές, σε μια κρίσιμη φάση του ακήρυχτου πολέμου που άνοιξε η πανδημία του κορωνοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο» και γι’ αυτό «όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».

Για το λόγο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε αυστηρότερους και πιο εστιασμένους ελέγχους: «Έχουμε αρκετά στοιχεία στη διάθεσή μας από τους ελέγχους της Αστυνομίας, ώστε να επικεντρωθούμε, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και ανά την Επικράτεια, στις περιοχές που υπήρξε αυξημένη παραβατικότητα. Οι λίγοι παραβάτες, θα εντοπίζονται για το δικό τους καλό, αλλά και για το καλό της κοινωνίας, καθώς οι πολλοί που τηρούν ευλαβικά τα αυστηρά μέτρα δεν είναι κορόιδα», είπε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα: «Θα γίνονται περισσότεροι, πιο αυστηροί και στοχευμένοι έλεγχοι εκεί παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα. Στην Αττική για παράδειγμα υπάρχει υψηλότερη συμμόρφωση αλλά και παραβάσεις που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Επίσης, σε άλλες περιφέρειες όπως αυτή της Ηπείρου υπάρχει μεγαλύτερη παραβατικότητα σε σχέση με τον πληθυσμό».

Πηγή: Aftodioikisi.gr

Did you like this? Share it:

© 2020 . All rights reserved.
Proudly designed by Theme Junkie.
error: Η Παρούσα ιστοσελίδα δεν επιτρέπει την αντιγραφή του περιεχομένου της κάθε απόπειρα αντιγραφής είναι ποινικό αδίκημα!