Κορωνοϊός: Η σωστή απολύμανση του κινητού – Τι προσέχουμε

Ερευνες έχουν δείξει ότι ο νέος κορωνοϊός, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες, όπως η οθόνη αφής στο κινητό σας τηλέφωνο, για έως και εννέα ημέρες.

Το κινητό τηλέφωνο είναι η συσκευή που αγγίζουμε πιο συχνά με τα χέρια και το πρόσωπό μας, πράγμα που σημαίνει ότι βακτηρίδια, ιοί (όπως ο κορονοϊός), ή άλλα μικρόβια που μένουν στην οθόνη μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στο δέρμα.

Το να πλένετε τακτικά τα χέρια σας με τον σωστό τρόπο εξακολουθεί να είναι το καλύτερο αντίμετρο στην εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά τι γίνεται με το κινητό σας τηλέφωνο; Τα καλά νέα είναι ότι η απολύμανση του κινητού έχει γίνει ευκολότερη. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Apple ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι μπορείτε να καθαρίσετε με ασφάλεια το iPhone σας με απολυμαντικά μαντηλάκια. Η Samsung δεν έχει προβεί ακόμα σε κάποια τέτοια διευκρίνηση σχετικά με τα τηλέφωνά της.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν καθαριστικά και τεχνικές που πρέπει να αποφύγετε κατά την απολύμανση του κινητού σας. Παρόλο που ίσως αρχικά δείτε καλά αποτελέσματα, μπορεί τελικά να καταστρέψουν την οθόνη, ή πιθανώς τα εσωτερικά στοιχεία του κινητού.

Πώς να καθαρίσετε το κινητό για να περιοριστεί ο κορωνοϊός

Η πρώτη σκέψη πολλών είναι να καθαρίσουν το κινητό τους τηλέφωνο με κάποιο αλκοολούχο διάλυμα. Μην το κάνετε! Μπορεί να απογυμνώσει τα ελαιοφοβικά και υδροφοβικά επικαλύμματα που κρατούν έλαια και νερό μακριά από την οθόνη και τις ανοιχτές θύρες του κινητού.

Ορισμένα site προτείνουν τη χρήση διαλύματος αλκοόλ και νερού, αλλά δημοσιεύουν προειδοποιητικές σημειώσεις σχετικά με τις συγκεντρώσεις στο διάλυμα, γι’ αυτό είναι σώφρον να αποφύγετε αυτήν τη μέθοδο για να είστε ασφαλείς.

Παλιότερα υπήρχε οδηγία να μην χρησιμοποιούμε απολυμαντικά μαντηλάκια για τις οθόνες των τηλεφώνων μας, αλλά τώρα η Apple λέει ότι είναι εντάξει να χρησιμοποιήσετε μαντηλάκια που έχουν 70% ισοπροπυλική αλκοόλη για να καθαρίσετε το iPhone σας. Η Samsung δεν έχει σχολιάσει εάν είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε απολυμαντικά μαντηλάκια στα τηλέφωνά της.

Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε ότι θα καταστρέψετε την οθόνη του τηλεφώνου σας με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι, έχετε και άλλες επιλογές, όπως το να αγοράσετε συσκευή που να ρίχνει υπεριώδες φως (UV), κάτι που πιστεύεται ότι σκοτώνει το 99,99% των μικροβίων και εξαλείφει τα βακτηρίδια.

Κορωνοϊός – κινητά τηλέφωνα: Πώς να καθαρίσετε τους λεκέδες από δακτυλικά αποτυπώματα

Οι λεκέδες από δακτυλικά αποτυπώματα είναι δύσκολο να αποφευχθούν επειδή το δέρμα σας παράγει συνεχώς έλαια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που πιάνετε το κινητό σας, θα αφήσετε δακτυλικά αποτυπώματα σε αυτό.

Ο ασφαλέστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε την οθόνη σας είναι με ένα πανί μικροϊνών. Αν η οθόνη του κινητού είναι πολύ βρώμικη, χρησιμοποιήστε αποσταγμένο νερό για να βρέξετε ελαφρώς πανάκι μικροϊνών (απλά να γίνει νωπό) και στη συνέχεια σκουπίστε την οθόνη σας. Αποφύγετε να ρίξετε νερό απευθείας στην οθόνη. Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το κινητό και όχι μόνο στην οθόνη αφής.

Πηγή: iatropedia.gr