Απόλυτη αυτοδυναμία για Πατούλη στην ΚΕΔΕ

Διέψευσε τις προβλέψεις διαφόρων αυτοδιοικητικών εμπειρογνωμόνων και σάρωσε όλα τα σενάρια παράταιρων μετεκλογικών συνεργασιών η ξεκάθαρη νίκη που πέτυχε χθες η παράταξη του δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, εξασφαλίζοντας απόλυτη αυτοδυναμία 16 εδρών στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). 

Η παράταξη «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση| που στελεχώθηκε μεθοδικά από τις αρχές του καλοκαιριού με δημάρχους προερχόμενους από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και ανεξάρτητους, έλαβε στη χθεσινή εκλογική διαδικασία 251 ψήφους. Θα εξασφάλιζε δηλαδή απόλυτη αυτοδυναμία ακόμη και αν ψήφιζαν όλοι οι 500 εκλέκτορες. Επί 487 ψηφισάντων, πάντως, αποκόμισε το 51,6% και 16 έδρες σε σύνολο 31. Για την ιστορία, στις εκλογές του 2011, η παράταξη που τότε είχε στελεχωθεί από δημάρχους της Νέας Δημοκρατίας είχε λάβει 179 ψήφους και ήταν αξιωματική αντιπολίτευση με 11 έδρες.

Οι υπόλοιπες έδρες
Περισσότερη από τη μισή της δύναμη σε σχέση με τις εκλογές του 2011 έχασε η παράταξη των προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ η οποία κυβέρνησε την ΚΕΔΕ στη θητεία που μόλις έληξε. Το ψηφοδέλτιο με επικεφαλής το δήμαρχο Αμφιλοχίας Απόστολο Κοιμήση έλαβε 124 ψήφους (έναντι 255 το 2011) και 8 έδρες.

Από 3 έδρες εξασφάλισαν οι παρατάξεις των ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών με επικεφαλής το δήμαρχο Νίκαιας-Ρέντη Γ. Ιωακειμίδη και των προερχομένων από τον ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής το δήμαρχο Αιγάλεω Δ. Μπίρμπα. Συγκεκριμένα, το ψηφοδέλτιο Ιωακειμίδη έλαβε 51 ψήφους και το ψηφοδέλτιο Μπίρμπα 47. Εντεκα ψήφους έλαβε η παράταξη που στηρίχθηκε από το ΚΚΕ και δεν εξασφαλίζει έδρα και τρία ψηφοδέλτια ήταν λευκά.

Ετσι εξελέγησαν τα 30 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ στα οποία προστίθεται αυτοδίκαια ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης. Με την πλειοψηφία των 16 εδρών, ο Γ. Πατούλης έχει το δρόμο ανοικτό για την προεδρία της ΚΕΔΕ αλλά και τη στελέχωση του προεδρείου στη διαδικασία που αναμένεται εντός δεκαημέρου.
Ο αέρας νίκης του κ. Πατούλη είχε φανεί ήδη από την ομιλία που εκφώνησε το μεσημέρι, όπως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου μίλησε χειροκροτούμενος για την ανάγκη αναγέννησης που έχει ο χώρος της Αυτοδιοίκησης μακριά από μικροκομματικές δεσμεύσεις και «παράταιρες συμμαχίες» και στο πλευρό των πολιτών που υποφέρουν από τα αποτελέσματα διοικήσεων που αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων και δεν πρόβαλαν αντίσταση σε εχθρικές ενέργειες της κεντρικής εξουσίας όπως η άγρια περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, η μείωση του προσωπικού και η απαξίωση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Δεν το περίμεναν
Με τη στάση και τα αποτελέσματά του διέψευσε ακόμη και στελέχη της δικής του παράταξης που έβλεπαν δύσκολη την απόλυτη αυτοδυναμία, πολύ δε περισσότερο παρατηρητές άλλων ομάδων που του έδιναν το πολύ 14 έδρες. Ετσι, διαψεύσθηκαν και τα σενάρια που πρόκριναν συμμαχία ανάμεσα σε όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις και προώθηση στην προεδρία της ΚΕΔΕ του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη ο οποίος, πάντως, δεν παρέλειψε στη δική του χθεσινή ομιλία να μιλήσει για την ανάγκη των συναινέσεων.

Η νίκη Πατούλη διευκολύνει με τον τρόπο της και τις διεργασίες για την ανάδειξη προεδρείου στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) που παραμένει σε εκκρεμότητα. Εκεί, προηγείται με μεγάλη απόσταση η παράταξη του δημάρχου Πεντέλης Δ. Στεργίου αλλά δεν έχει εξασφαλίσει την απόλυτη αυτοδυναμία, ενώ δεύτερη είναι η παράταξη του προερχομένου από το ΠΑΣΟΚ δημάρχου Αγ. Αναργύρων-Καματερού Ν. Σαράντη.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

arischat@e-typos.com