Κορωνοϊός – απαγόρευση κυκλοφορίας: Τουλάχιστον έως το Μάιο – Το σενάριο του καλοκαιριού

Τουλάχιστον έως το Μάιο θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες της aftodioikisi.gr από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες που προέρχονται από πρόσωπο το οποίο έχει κομβικό ρόλο στο θέμα των μέτρων, «αφενός έχουμε μπροστά μας το Πάσχα και στη συνέχεια την Πρωτομαγιά (σ.σ. πέφτει Παρασκευή και είναι τριήμερο), ημέρες κατά τις οποίες πολλοί θα θελήσουν να ταξιδεύσουν στα χωριά τους, με αποτέλεσμα να διασπείρουν τον ιό και αφετέρου σε αυτό το διάστημα η Επιτροπή των επιστημόνων υπό τον κ. Τσιόδρα ευελπιστεί ότι η καμπύλη διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα έχει πάρει την κατιούσα».

Υπενθυμίζεται ότι ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνέχιση της απαγόρευσης κυκλοφορίας έχει αφήσει πολλές φορές ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ χθες ο Άδωνης Γεωργιάδης ήταν πιο συγκεκριμένος: «Τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας δεν θα είναι μέχρι τις 6 Απριλίου. Θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο. Έως ότου μας πουν οι λοιμωξιολόγοι ότι νικήσαμε τον ιό», είπε. Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων , απαντώντας σε ερώτημα σε σχετικά με την Ιταλία όπου παρατηρείται επανάκαμψη των κρουσμάτων κορωνοϊού, στο ίδιο μήκος κύματος, υποστήριξε ότι «είναι σίγουρο ότι όταν αψηφήσουμε τον εχθρό θα μπει σίγουρα στο σπίτι μας. Αν για λίγο χαλαρώσεις θα σου επιτεθεί με μανία. Οποιαδήποτε χαλάρωση στα μέτρα, μπορεί να φέρει τέτοια αποτελέσματα. Γι’ αυτό κρατούνται πολύ καιρό τα μέτρα», πρόσθεσε.

Ο παραλληλισμός με την Ουχάν

Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας κατά την ενημέρωση της περασμένης Πέμπτης 26/3 είχε υποστηρίξει ότι Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης παρομοιάζει την ΕΕ με την περιοχή Χουμπέι της Κίνας, όπου ο περιορισμός κράτησε 10 με 11 εβδομάδες, προσθέτοντας ότι «η άρση των μέτρων θα ήταν καταστροφική». Να σημειωθεί ότι στην επαρχία Χουμπέι της Κϊνας άρθηκε η καραντίνα την περασμένη Τετάρτη, ανήμερα την 25η Μαρτίου, ενώ στην Ουχάν, που αποτελεί τμήμα της και, ως γνωστόν, εκεί ξεκίνησε ο ιός, μόλις χθες, μετά από πάνω από δύο μήνες, υπήρξε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο πρώτος πάντως που είχε αναφέρει ημερομηνία πέραν της 6ης Απριλίου που ισχύουν τα μέτρα ήταν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σε προ ημερών δηλώσεις του στον Σκάι είχε υποστηρίξει ότι «είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το επόμενο διάστημα και πάντως μέχρι τέλος Απριλίου να ελέγξουμε την εξάπλωση». Μάλιστα, στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας δεν απέκλεισε και την επιβολή νέων μέτρων, σε περίπτωση που οι προβλέψεις της Επιτροπής των επιστημόνων δεν επαληθευθούν. Ο κ. Γεραπετρίτης δεν είπε ποια μπορεί να είναι αυτά, αλλά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται είναι:

-Η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως έγινε την περασμένη Τετάρτη, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, πριν από στο χωριό Εχίνος του δήμου Μύκης στην Ξάνθη.

-Η μείωση των περιπτώσεων για τις οποίες θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, ειδικά των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων αλλά και

-Η γενική απαγόρευση πτήσεων, ακόμη και του εσωτερικού.

Σταδιακή άρση των απαγορεύσεων

Την ίδια ώρα στην ενημέρωση της περασμένης Δευτέρας 23/3 ο λοιμωξιολόγος, ο κ. Τσιόδρας, υποστήριζε ότι η καμπύλη διασποράς «δείχνει σαν να έχει βάλει κάποιο φρένο. Δεν θέλω να φανώ υπεραισιόδοξος, αλλά χαίρομαι που δεν βλέπω αυτή την εκθετική δραματική αύξηση. Δεν θέλω να πω ότι δεν την περιμένω, αλλά σίγουρα «αγοράσαμε» χρόνο. Και αυτός ο χρόνος επενδύθηκε, όπως ακούσατε, στην πραγματική ενίσχυση του συστήματος υγείας. Μακάρι να «αγοράσουμε» ακόμα περισσότερο χρόνο με αυτά τα μέτρα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο στα μαθηματικά μοντέλα, να υπολογίσει κανείς το πόσο προσφέρουν αυτά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως ονομάζονται. Το κοιτάμε, το ξανακοιτάμε και θα το ξαναελέγξουμε. Όσο περνούν οι μέρες, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Δε μπορώ να πω ότι η καμπύλη έχει μειωθεί, αλλά σίγουρα δεν έχει αυξηθεί δραματικά και αυτό ας μείνει σαν ένα αισιόδοξο μήνυμα της ημέρας, χωρίς όμως να πω ότι είναι 100% βέβαιο», κατέληγε.

Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr αναφέρουν ότι ακόμη κι αν όλα πάνε κατά τις (θετικές) προβλέψεις της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, αυτό δεν σημαίνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί ειδικά σε σχέση με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, το «λουκέτο» στις επιχειρήσεις, αλλά και η λειτουργία των σχολείων, θα αρθούν μονομιάς. Τουναντίον, όλα δείχνουν ότι αυτό θα γίνει σταδιακά με ορίζοντα τον Ιούνιο, όταν, δηλαδή, το καλοκαίρι θα έχει μπει και επίσημα και –αν δεν ισχύσουν οι προβλέψεις του του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων πως η ασθένεια Covid-19 θα μπορούσε να συνεχίσει να υφίσταται, ακόμη και όταν αυξηθεί η θερμοκρασία- ο κίνδυνος λοιμώξεων θα έχει μειωθεί σημαντικά, έως και εκμηδενισθεί.