Απαγόρευση κυκλοφορίας: Νέες διευκρινίσεις για βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων -Αυστηροποιούνται τα μέτρα

Άκυρη είναι η Φόρμα Τύπου Α για τη βεβαίωση μετακίνησης των εργαζομένων που δεν φέρει σφραγίδα εργοδότη. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Παράλληλα τόνισε ότι οι υπάλληλοι σε εταιρείες είσπραξης κοινοχρήστων εκτός στην βεβαίωση του εργοδότη πρέπει αν αναγράφεται το ωράριο εργασίας και η διεύθυνση των πολυκατοικιών που θα επισκεφθεί.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς προανήγγειλε ότι από αύριο θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα και ο έλεγχος τους. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για ηλικιωμένους που κυκλοφορούν με πολλές βεβαιώσεις πάνω τους, μίλησε για πολλούς που είναι «επινοητικοί στο αν αποφύγουν τα μέτρα» και ζήτησε από τους συγκεκριμένους πολίτες, καθώς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να μένουν σπίτι τους και να προχωρούν σε άσκοπες μετακινήσεις.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις πτήσεις επαναπατρισμού που έφτασαν χθες στη χώρα μας και ενημέρωσε πως βρέθηκαν 21 θετικοί επιβάτες από τους 263 που έφτασαν από Μαδρίτη και Βαρκελώνη. Συγκεκριμένα, όπως, είπε, στην πτήση από την Βαρκελώνη βρέθηκε θετικοί στον ιό 14 επιβάτες (11 άνδρες και 3 γυναίκες) και στην πτήση από την Μαδρίτη 7 (έξι γυναίκες και ένας άνδρας).Οι επιβάτες που πέρασαν τη νύχτα σε ξενοδοχείο στο Μεταξουργείο τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα προκειμένου να μην «ενεργοποιηθεί μια υγειονομική βόμβα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός

Επίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας:

-Σε 17 ελέγχους που έγιναν σε κρούσματα και οι 17 βρέθηκαν εντός σπιτιού-Ωστόσο σε 161 ελέγχους που έγιναν σε πρόσωπα τα οποία είχαν στενές επαφές με κρούσματα οκτώ βρέθηκαν εκτός σπιτιού και τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα των 5.000 και οι ποινικές κυρώσεις.

1,3 εκατ. sms στο 13033 -Δείτε το forma.gov.gr

Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής κατά το πρώτο 24ωρo λειτουργίας (6 πμ της 23ης Μαρτίου έως σήμερα στις 6 πμ), υπήρξαν 1,3 εκατ. επιτυχημένες προσπάθειες sms στο 13033, ενώ «ένα μεγάλο ποσοστό δεν τα κατάφερε».

Υπενθυμίζεται ότι οι τρόποι και οι λόγοι για να εκδώσουμε βεβαίωση μετακίνησης είναι οι εξής:

Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Πηγή: aftodioikisi.gr