ΚΕΠ: Κίνδυνος για πολίτες, εργαζόμενους -Χωρίς υαλοπίνακες στα γκισέ

Την άμεση τοποθέτηση υαλοπινάκων προστασίας στις θέσεις των εργαζομένων στα ΚΕΠ προκειμένου να προστατευτούν από τον κορωνοϊό, ζητά με ΕΓΚΥΚΛΙΟ του που αποκαλύπτει η afttodioikisi.gr ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργαντάς στην εγκύκλιό του υπό τον τίτλο: «Θέματα λειτουργίας ΚΕΠ εν όψει των μέτρων προστασίας από το νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2)», δύο ημέρες πριν τις σχετικές καταγγελίες στην aftodioikisi.gr για «φόβο στα γκισέ» αλλά και τη «δραματική έκκληση των εργαζομένων» στα ΚΕΠ οι οποίοι σημειώνουν ότι «δεν έχουν παρθεί καθόλου μέτρα προστασίας εργαζόμενων και πολιτών από τους Δήμους», ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ζητά μεταξύ άλλων:

-Την αυστηρή συμμόρφωση με τις οδηγίες που δίνονται από τους αρμόδιους φορείς (ΕΟΔΥ και Υπουργείο Υγείας) σχετικά με τα μέτρα πρόληψης, τυχόν περιορισμών και απαγορεύσεων.
-Την αυξημένη φροντίδα του χώρου που στεγάζονται τα ΚΕΠ (καθαριότητα,καλός αερισμός, αντισηπτικά, κ.α. Βλέπε και την εγκύκλιο

ΔΙΑΔΙΠΥΔ/Φ.5/61/29145/2014 σχετικά με την επιμέλεια του χώρου των ΚΕΠ).

  • Τις, κατά την κρίση των προϊσταμένων των ΚΕΠ, ενέργειες με βάση τις χωρικές συνθήκες εκάστου ΚΕΠ, για τη διασπορά των πολιτών που βρίσκονται σε αναμονή, ώστε να μην υπάρχει παρατεταμένος συγχρωτισμός τόσο μεταξύ τους όσο και στις θέσεις εργασίας των υπαλλήλων.
  • Την άμεση τοποθέτηση υαλοπινάκων προστασίας στις θέσεις των εργαζομένων, εφόσον είναι τεχνικά εφικτό.
  • Την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής από τους υπαλλήλους των ΚΕΠ.
  • Ειδικότερα για τους υπαλλήλους που εργάζονται στα ΚΕΠ και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με μέριμνα των Διευθυντών να απομακρυνθούν από την άμεση εξυπηρέτηση κοινού και να αναλάβουν υποστηρικτικές εργασίες του ΚΕΠ που υπηρετούν.

Ωστόσο, παρά την εγκύκλιο και τις διαμαρτυρίες των εργαζόμενων οι οποίοι επανήλθαν, τονίζοντας ότι «ειδικά μέσα στα ΚΕΠ που δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο και δεν υπάρχει κανένα μέσο προστασίας», όπως προκύπτει από το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύει η aftodioikisi.gr, πολλοί δήμοι δεν έχουν τοποθετήσει ακόμη υαλοπίνακες προστασίας των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν καθημερινά.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι την περασμένη Παρασκευή το ΥΠΕΣ έδωσε έκτακτη ενίσχυση σε όλους τους δήμους της χώρας, συνολικού ύψους 10.770.000 €, για την κάλυψη άμεσων και επειγουσών αναγκών για την προμήθεια υλικών και παροχή υπηρεσιών, για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19.

πηγή: Aftodioikisi.gr