Το σχέδιο Φορτσάκη για τη φύλαξη των πανεπιστημίων

“ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΠΑΧΑΛΟ

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ”

Ο,τι θα έπρεπε να κάνει κάποιος για να προφυλάξει το σπίτι του από τους κλέφτες πρέπει να κάνουμε και εμείς για να προστατέψουμε το πανεπιστήμιο, έχει δηλώσει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Φορτσάκης και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί η νέα πρυτανική Αρχή του ιδρύματος το επόμενο διάστημα.

Και χθες επικράτησε ένταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς φοιτητές εισέβαλαν στο γραφείο του πρύτανη και ανάρτησαν πανό

Οπως τονίζουν μέλη της διοίκησης του ιδρύματος, επί της ουσίας πρέπει να γίνουν έργα υποδομής, έτσι ώστε όλα τα κτίρια του ιδρύματος τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου να είναι προστατευμένα από κακόβουλες ενέργειες.

Αυτήν τη στιγμή δεν έχει γίνει η τελική μελέτη, καθώς οι πρυτανικές Αρχές μόλις ανέλαβαν καθήκοντα και πρέπει να αντιμετωπίσουν μια σειρά από σοβαρά θέματα. Ωστόσο ψηλά στις προτεραιότητες είναι και η φύλαξη του ιδρύματος, σχέδιο που θα εκπονηθεί το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι το πανεπιστήμιο έχει σοβαρό θέμα υποχρηματοδότησης.

Οπως υπογράμμισε χθες στο «Εθνος» ο κ. Φορτσάκης, αυτό που επείγει και θα γίνει ως προς τη φύλαξη του ιδρύματος είναι τα έργα υποδομής τόσο στην Πανεπιστημιούπολη όσο και στα κεντρικά κτίρια της Αθήνας. Αυτό σημαίνει καλύτερος φωτισμός σε σημεία που είναι εκτεθειμένα. Καθαρισμός όλων των πανεπιστημιακών χώρων. Κάγκελα σε παράθυρα σε εσωτερικά γραφεία και κλειδαριές όπου δεν υπάρχουν.

Στην Πανεπιστημιούπολη, ο φύλακας που υπάρχει στην κεντρική είσοδο, είναι μάλλον «διακοσμητικός», καθώς δεν διενεργεί κανένα έλεγχο σε όσους μπαίνουν στο ίδρυμα, είτε με το αυτοκίνητό τους είτε πεζή. Στην είσοδο Ζωγράφου – Καισαριανής, η πόρτα είναι ανοιχτή μόνο για τους πεζούς και δεν υπάρχει καμία φύλαξη. Οι φύλακες ιδιωτικής εταιρείας που έχουν αναλάβει την ασφάλεια του χώρου είναι διακριτικοί. Σε κάποιους «ευαίσθητους» χώρους, όπως βιβλιοθήκες των σχολών, υπάρχει φύλακας ο οποίος ελέγχει εάν αυτοί που μπαίνουν και πηγαίνουν για παράδειγμα στο αναγνωστήριο είναι φοιτητές. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν έχει παραπονεθεί κανείς για τον έλεγχο.

«Στην Πανεπιστημιούπολη το μόνο που θα αλλάξει είναι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που εμπλέκονται με τη φύλαξη, θα καθαριστεί και θα φωτιστεί καλύτερα. Στην ουσία μιλάμε για βελτίωση υποδομών. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για έλεγχο όσων εισέρχονται στην Πανεπιστημιούπολη, ενώ δεν πρόκειται να μπουν κάμερες στις πύλες και περιμετρικά της Πανεπιστημιούπολης», τονίζει ο κ. Φορτσάκης. Αναφορικά με το κεντρικό κτίριο του ιδρύματος στα Προπύλαια αναφέρει ότι «δεν θα υπάρχουν κλειδωμένες πόρτες, αλλά μόνο ένας τυπικός έλεγχος από τους φύλακες, προκειμένου να είμαστε ενήμεροι για το ποιοι μπαίνουν στο κτίριο».

Στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια, όπου βρίσκεται η Πρυτανεία, καθώς και διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος, μετά την είσοδο των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τρεις ημέρες, τους οποίους…
ακολούθησαν φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι, η πλαϊνή είσοδος, επί της οδού
Ρήγα Φεραίου, παραμένει ανοιχτή. Ελάχιστοι φοιτητές βρίσκονταν χθες στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος, έχοντας αναρτήσει κάποια πανό, ενώ δεν παρεμποδιζόταν η είσοδος σε κανέναν. Ολες οι διοικητικές υπηρεσίες ήταν ανοιχτές. Η κεντρική πύλη του Ιδρύματος στα Προπύλαια παρέμενε κλειστή, καθώς συνηθίζεται
να ανοίγει μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχουν εκδηλώσεις ή ορκωμοσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει πει ο κ. Φορτσάκης, θα πρέπει να προσληφθούν 80 άτομα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ιδρύματος, καθώς οι ήδη υπάρχοντες εργαζόμενοι (80 άτομα) δεν επαρκούν.

Στη Νομική Σχολή της Αθήνας και οι τρεις είσοδοι παρέμεναν ανοιχτές, χωρίς να υπάρχει εμφανώς φύλαξη. Στο προαύλιο της σχολής δεσπόζουν τα πανό φοιτητικών παρατάξεων, στο δε εσωτερικό υπάρχουν αρκετά τραπεζάκια με υλικό παρατάξεων, ενώ αρκετοί τοίχοι είναι γεμάτοι αφίσες. Προφανώς και εντός του κτιρίου υπήρχαν υπάλληλοι στη φύλαξη, ωστόσο ήταν διακριτικοί. Αντίστοιχη η εικόνα και σε τμήματα της Πανεπιστημιούπολης. Τόσο το Τμήμα Φυσικής όσο και το Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ήταν ανοιχτά για όλους, χωρίς κλειστές πόρτες και ελέγχους στις εισόδους.

Πάντως, αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι όσον αφορά στην Πανεπιστημιούπολη υπάρχουν σημεία όπου ο καθένας μπορεί να μπει, καθώς δεν υπάρχει περίφραξη. Στην κεντρική πύλη υπάρχει φύλακας ο οποίος δεν κάνει έλεγχο στους εισερχόμενους. Ο μοναδικός έλεγχος που υπάρχει εντός της Πανεπιστημιούπολης είναι σε κάποιους ευαίσθητους χώρους, όπως οι βιβλιοθήκες, όπου ο φύλακας ζητά ταυτότητα. Και χθες, πάντως, επικράτησε ένταση στο ίδρυμα, καθώς φοιτητές εισέβαλαν στο γραφείο του πρύτανη και ανάρτησαν πανό, ενώ τον κατηγόρησαν για αυταρχισμό.

«Δεν δέχομαι απειλές και μπουλούκια δεν ξαναμπαίνουν στην πρυτανεία του ιδρύματος, αλλά μόνο ένας ή δύο φοιτητές κατόπιν συνεννόησης για να μπορεί να γίνει διάλογος. Δεν πρόκειται να κάνετε μπάχαλο τα συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου, είναι κατάσταση που ανήκει στο παρελθόν», απάντησε ο κ. Φορτσάκης στους φοιτητές που ζητούσαν συμμετοχή στη συνέλευση της Συγκλήτου. Σήμερα οι φοιτητές έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και κατάληψη της Φιλοσοφικής.

Και χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος πήρε θέση υπέρ του πρύτανη κ. Φορτσάκη λέγοντας ότι σωστά ανέλαβε πρωτοβουλία για τη φύλαξη του ιδρύματος και συμπλήρωσε: Η φύλαξη αφορά στην πρυτανεία, εκεί ακριβώς που, επειδή δεν υπήρχε φύλαξη, πριν από τρία χρόνια σε κατάληψη σκίστηκαν με μαχαίρια πίνακες, καταστράφηκε η περιουσία. Είπε ο κ. πρύτανης ότι θέλει να βάλει κάποιες διαδικασίες και σωστά το έκανε κατά την άποψή μας, κάποιες διαδικασίες ελέγχου εισόδου και εξόδου από το κτίριο των τρίτων. Αλίμονο αν δεν έχουμε τέτοιες διαδικασίες.

Νικολίτσα Τρίγκα – Μιχάλης Νιβολιανίτης
Φώτο: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ.gr