Με τιμές συμβολαίου το πόθεν έσχες στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Κατάθεση τροπολογίας από το υπουργείο Οικονομικών – Με 13% η φορολογία των αγροτών ανεξάρτητα αν προκύπτουν παραπάνω εισοδήματα λόγω των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης
Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών με την οποία ορίζεται ότι με τιμές συμβολαίου θα ορίζεται το πόθεν έσχες στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Με αυτό το νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να απαλλείψει μία από τις πολλές αδικίες που αντιμετωπίζουν σήμερα ενδιαφερόμενοι αγοραστές ακινήτων λόγω των πλασματικών αντικειμενικών αξιών. Με την τροπολογία αυτή ο έλεγχος πόθεν έσχες για απόκτηση ακινήτων θα γίνεται στην αξία που αναγράφεται στο συμβόλαιο και όχι στην αντικειμενική όπως προβλέπει ο νόμος εδώ και αρκετά χρόνια.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών διορθώνει μία ακόμη αδικία που έχει να κάνει με τη φορολογία των αγροτών, καθώς πολλοί από τους εν λόγω φορολογούμενους, λόγω του ότι πιάνονται σε αρκετές περιπτώσες στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων, με βάση τα ισχύονται πρέπει να φορολογηθούν με 26% και όχι με 13%. Τελικά αυτό διορθώνεται και έτσι όλοι οι αγρότες θα φορολογούνται με συντελεστή 13% ανεξάρτητα αν προκύπτουν παραπάνω εισοδήματα λόγω των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης. 

Ειδικότερα, σε περίπτωση κατά την οποία το πραγματικό καθαρό εισόδημα του αγρότη είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (για τις κατοικίες, τα ΙΧ αυτοκίνητα κ.λπ.), τότε το επιπλέον εισόδημα θα φορολογηθεί με 13% και όχι με 26% .

Επίσης, στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται αναλυτικά οι εξής διατάξεις:

– Η δαπάνη αγοράς που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο για τον προσδιορισμό του εισοδήματος του αγοραστή δεν θα υπολογίζεται πλέον με βάση την αντικειμενική αξία αλλά με βάση την τιμή που αναγράφεται στο συμβόλαιο ακόμη κι αν αυτή είναι μικρότερη από την αντικειμενική.

– Ως κόστος αγοράς του ακινήτου θα λαμβάνεται υπόψη η συνολική επιβάρυνση του αγοραστή όπως αυτή αναγράφεται στο συμβόλαιο (τίμημα, φόροι και λοιπά έξοδα που καταβλήθηκαν)

– Μηδενικό τέλος τέλος επιτηδεύματος στα άτομα με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80% για τα εισοδήματα του 2014 και για τα επόμενα έτη.

– Δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και δεν θα φορολογούνται οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους εργαζόμενους υπό μορφή εξόδων κίνησης εφόσον δικαιολογούνται από νόμιμα παραστατικά που θα αποδεικνύουν την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων δαπανών.

– Σε περίπτωση παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, στο πλαίσιο της εφαρμογής σχεδίων αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων, η σχετική απόφαση θα εκδίδεται αποκλειστικά από τον υπουργό Οικονομικών, μετά από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας.

– Για την παραχώρηση είτε της απλής χρήσης είτε για τον σκοπό εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης λιμενικών εγκαταστάσεων ορίζεται αντάλλαγμα που προσδιορίζεται ανά πενταετία.

Σιωμόπουλος Ντίνος

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ