Σταυρούλα Μπαντούνα: “Η δημοτική αρχή επιμένει να υπερασπίζεται τον κακό και επικίνδυνο χειρισμό της”

Δημοσιεύουμε παρακάτω την τοποθέτηση της Δημοτικής Συμβούλου κ. Σταυρούλας Μπαντούνα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, στο θέμα που αφορούσε την προσαγωγή των έξι ανηλίκων μαθητών στο Αστυνομικό Τμήμα της πόλης μας, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.

Κύριε Πρόεδρε ,
Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Με την τοποθέτησή μου αυτή εκφράζω τόσο την θέση της παράταξης «Αγία Βαρβάρα – Δυνατή Πόλη» όσο και την θέση του επικεφαλής κ. Μιχάλη Γιάγκα ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό σε προγραμματισμένο από καιρό επαγγελματικό ταξίδι.

Είναι λυπηρό που συζητάμε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο ένα τέτοιο θέμα. Το θέμα της ΖΑΝΑΕ και της προσαγωγής των έξι ανηλίκων στο αστυνομικό τμήμα της πόλης μας, το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου.

Είναι λυπηρό κυρίως για τις άσχημες και τραυματικές συνέπειες που έχει αυτός ο κακός και ανεπαρκής χειρισμός της δημοτικής αρχής για τα παιδιά, τους γονείς αλλά και όλη την κοινωνία.

Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι παρά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν και προκλήθηκαν από τη στάση αυτή, η δημοτική αρχή επιμένει να υπερασπίζεται τον κακό και επικίνδυνο χειρισμό της και να αμφισβητεί τα γεγονότα με αποτέλεσμα να δυναμιτίζει το κλίμα της πόλης.

Τα γεγονότα όμως είναι αδιαμφισβήτητα παρά τη συστηματική προσπάθεια που κάνει ο δήμαρχος να διαστρέψει την πραγματικότητα μιλώντας για «δήθεν» καταγγελία του αντιδημάρχου, για «δήθεν» προσαγωγή, για «δήθεν» σχηματισμό φακέλου για τον δεκαεξάχρονο, για «δήθεν» παρέμβασή – που είχε ως αποτέλεσμα τον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξε η αστυνομία.

Είναι βέβαιο ότι καμιά δημοτική αρχή δεν έχει την αρμοδιότητα να δώσει εντολές στην αστυνομία.

Είναι επίσης βέβαιο ότι η αστυνομία λειτούργησε με αυτή την “επιμέλεια” μετά την παρέμβαση της δημοτικής αρχής δια του αντιδημάρχου.

(Γι αυτό και ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε όσους βρισκόμασταν εκεί –κανένας δεν ήρθε από την ηγεσία του Δήμου – ότι θα πρέπει να αποσύρει την καταγγελία του ο αντιδήμαρχος για να αφεθούν ελευθέρα τα παιδιά).

Τον ίδιο ζήλο βέβαια η αστυνομία δεν τον δείχνει – σε μια πόλη όπου βασιλεύει η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα – όταν την καλούν πολίτες και ζητούν την επέμβασή της σε περιστατικά ανομίας.

Είναι αυτονόητο ότι κανείς μας δεν είναι υπέρ της καταστροφής της δημόσιας ή της ιδιωτικής περιουσίας και της έκτροπης συμπεριφοράς.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που εκφράζονται ποικιλοτρόπως από την κοινωνία, επιχειρείται συστηματικά από τη δημοτική ηγεσία και το περιβάλλον της να κατασκευαστεί μια άλλη πραγματικότητα σχετικά με το γεγονός.

Αυτό κάποιους πλέον τους εξοργίζει. Και τους εξοργίζει περισσότερο γιατί σε κάθε περίπτωση πρόκειται για παιδικές ψυχές. Παιδιά στιγματίστηκαν και στοχοποιήθηκαν. Οικογένειες και γονείς δέχτηκαν επιθέσεις, επικρίθηκαν και ενοχοποιήθηκαν στο διαδικτυακό δικαστήριο.

Τα παιδιά στη ΖΑΝΑΕ βρίσκονταν στο φυσικό τους χώρο. Ο τρόπος διαχείρισης του περιστατικού και η επιμονή της δημοτικής αρχής σ’ αυτόν, συνιστούν έναν αδιέξοδο κι επικίνδυνο δρόμο. Ήταν δυσανάλογη σε ένταση η αντίδραση απέναντι στην πράξη των παιδιών.

Τα παιδιά και ιδιαίτερα οι έφηβοι έχουν ζωτική ανάγκη να εκφράζονται αυθόρμητα, να αμφισβητούν ακόμα και να συγκρούονται. Κι εμείς ως ενήλικες και ως οργανωμένη κοινωνία έχουμε την υποχρέωση να μεριμνούμε και να τους παρέχουμε με ασφάλεια αυτό το πλαίσιο έκφρασης –που είναι απαραίτητο για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη.

Σ αυτή την περίπτωση τίποτα τέτοιο δεν έγινε!

Αντίθετα, τα παιδιά βίωσαν αδικαιολόγητα μια σκληρή, τραυματική εμπειρία στο αστυνομικό τμήμα και οι γονείς τους την αντίστοιχη αγωνία, περιμένοντας το τηλεφώνημα του αντιδημάρχου για την ανάκληση της καταγγελίας. Τηλεφώνημα που ποτέ δεν έγινε.

Και παρ’ όλα αυτά η δημοτική αρχή επιμένει να μην αναλαμβάνει καμιά ευθύνη για το χειρισμό της.

Αντίθετα κατασκευάζει εχθρούς – την κακή αντιπολίτευση που τη ζηλεύει – και προσπαθεί να της αποδώσει ευθύνες, αποπροσανατολίζοντας από το πραγματικό γεγονός και την απόλυτη ευθύνη που έχει για την εξέλιξή του.

Είναι τουλάχιστον πρόκληση!

Ας μείνουμε στην ουσία .Ο φόβος και η σκληρή πειθαρχία ως παιδαγωγικοί μέθοδοι έχουν παντελώς ξεπεραστεί. Η οριοθέτηση επιτυγχάνεται με συνεργατικές μεθόδους. Οι νέοι, μας χρειάζονται δίπλα τους και όχι απέναντί τους. Χρειάζονται τη φροντίδα και την υποστήριξή μας μέσα από συγκεκριμένα και στοχευμένα στις ανάγκες τους έργα και δράσεις.

Τα παιδιά, οι νέοι, οι γονείς, η πόλη μας αυτά έχει ανάγκη. Ας στρέψει εκεί η δημοτική αρχή τη δημιουργική της σκέψη.

Σταυρούλα Μπαντούνα

Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη «Αγία-Βαρβάρα –ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»

Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου.