Η εισήγηση της Ένωσης Γονέων του Δήμου, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Μας στάλθηκε για δημοσίευση η εισήγηση της Ένωσης Γονέων του Δήμου, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την προσαγωγή των έξι ανηλίκων μαθητών στο Α.Τ. της πόλης μας την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου και την παραβατικότητα στην Αγία Βαρβάρα.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΙΧΕ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Γειά σας είμαι ο Καζαντζής Κυριάκος πρόεδρος της Ένωσης γονέων και κηδεμόνων Αγίας Βαρβάρας.

 Ευχαριστούμε που μας δίνεται τον λόγο.

Επειδή όλοι γνωρίζουν τα γεγονότα θα τα πω εν τάχει  για να μην τρώω τον χρόνο σας.

Έχουμε χωρίσει την παρέμβασή μας σε δύο μέρη. Ένα για το γνωστό περιστατικό της πλατείας ΖΑΝΑΕ και το δεύτερο μέρος για την ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ.

Η Ένωση γονέων έχει κρατήσει από την αρχή μια σαφή και ξεκάθαρη στάση.

Έχουμε καταδικάσει τις φθορές σε οποιοδήποτε χώρο γίνονται και έχουμε αναφέρει ότι κατανοούμε την όχληση των κατοίκων γύρω από την πλατεία.

Παρ  όλα αυτά έχουμε θέσει προ των ευθυνών τους,όπως οφείλαμε για την προστασία των παιδιών, όλους τους εμπλεκόμενους για τον λάθος χειρισμό της κατάστασης.

Στην περιγραφή του περιστατικού που  ήμουν παρών από την αρχή, (αλλά και  πολλοί άλλοι)δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία γι αυτά που έχουμε γράψει δημόσια μέχρι τώρα.

Ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Γονείς να ψάχνουν τα παιδιά τους μέσα στη νύχτα, Αστυνομικούς να μην ειδοποιούν τους γονείς των ανήλικων, ούτε να μας δίνουν τα παιδιά μας , αντιμετώπιση των γονέων από τον αξιωματικό υπηρεσίας, επιεικώς απαράδεκτη , χωρίς κατανόηση της αγωνίας μας, τρομαγμένα παιδιά που έκτοτε δεν ασχολήθηκε κανείς μαζί τους, απουσία του υπευθύνου αντιδημάρχου, για την καταγγελία στο τμήμα Κου Πουλάκη, παρά την ενημέρωσή του,δημοσιεύματα νουθεσίας των γονέων και άλλα.

Με δεδομένα τα παραπάνω αποφασίσαμε:

Να καταγγείλουμε το γεγονός και να ζητάμε ανάληψη ευθυνών από την Δημοτική αρχή και την Αστυνομία για την προσαγωγή μαθητών, απλά και μόνο εξαιτίας της φυσικής τους παρουσίας, χωρίς να ειδοποιηθούν οι γονείς τους.

Απαιτούμε να σταματήσει ο αυταρχισμός της αστυνομίας σε πολίτες και μαθητές. Λέμε ναι στην αστυνόμευση, όχι στο κλίμα τρομοκράτησης.

Απαιτούμε αν και εφόσον έχει δημιουργηθεί φάκελος ή δικογραφία για τον ένα μαθητή να καταστραφεί και να μην επαναληφθεί τέτοια αντιδραστική ενέργεια ούτε από τον Δήμο ούτε από την Αστυνομία.

Θέλουμε ουσιαστική και άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων παραβατικότητας.

Ζητάμε διαχρονικά, να προσληφθούν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και φύλακες στα σχολεία.

Ζητάμε διαχρονικά, ανοιχτά σχολεία, ασφαλείς και καλαίσθητες υποδομές, δημόσιους χώρους άθλησης, επαρκή χρηματοδότηση.

Τέλος ζητάμε,άμεση υλοποίηση και λειτουργία δομών αντιμετώπισης και πρόληψης της εφηβικής παραβατικότητας, ώστε να βοηθηθούν οι νέοι μας χωρίς να στιγματίζονται και να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας.

Δεν θέλουμε να φοβομαστε  να κυκλοφορήσουμε στην πόλη εμείς και τα παιδιά μας με τον φόβο να συλληφθούμε!

Πρώτα από όλα περιμένουμε από τον Δήμο, όπως έχει υποχρέωση, να είναι δίπλά μας!.

Βασικός ρόλος της Δημοτικής αρχής είναι η υπεράσπιση των πολιτών!

Δεν μάθαμε ποτέ αν και είχαμε προγραμματισμένη συνάντηση με τον διοικητή του Α.Τ. ο οποίος μας απέφυγε, ποιός έδωσε την εντολή και ποιά ακριβώς ήταν. Έδωσε κάποιος,αόριστα,εντολή μες τη νύχτα να μαζέψουν όλα τα παιδιά από την πλατεία;

Δεν μάθαμε ποτέ, αν η προσαγωγή ανηλίκων χωρίς να ειδοποιηθούν οι γονείς τους είναι σύννομη.

Για όλα τα παραπάνω αποφασίσαμε να έρθουμε στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

Πρώτων να τοποθετηθούμε όλοι δημόσια και

Δεύτερων να πάρουμε απαντήσεις για όλα

Επιτέλους:

 Να σταματήσουν οι φωνές όσων προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Να σταματήσουν οι φωνές όσων ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να προκαλούν διχασμό.

Καταθέτουμε αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση για όλα τα παραπάνω ξεχωριστά.

Στο  δεύτερο σκέλος της παρέμβασής μας, θα καταθέσουμε τις σκέψεις μας για την ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ που φυσικά συνδέονται σε αρκετά μεγάλο βαθμό,με το παραπάνω περιστατικό.

Έχουμε διαπιστώσει, φαντάζομαι το ίδιο και εσείς, ότι υπάρχουν στη πόλη μας προβλήματα,ας το ονομάσω επιεικώς, ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Μετά από Γενική Συνέλευση με συμμετοχή συλλόγων από όλα τα σχολεία και αφού ακούσαμε τις μεγάλες ανησυχίες των γονέων,περιστατικά, προτάσεις, αποφασίσαμε ομόφωνα να καταθέσουμε αίτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό να προκαλέσουμε συζήτηση με θέμα την ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ.

Ακόμη στην αίτησή μας ,η οποία εκκρεμεί από τις 11-11-19, ζητήσαμε, να έχουμε δικαίωμα λόγου για να καταθέσουμε τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις μας.

Πιστεύουμε ότι το πρώτο βήμα για να λυθεί ένα πρόβλημα είναι η παραδοχή του.

Γι αυτό ζητήσαμε να το θέσουμε δημόσια ξεκινώντας από το Δημοτικό  Συμβούλιο της πόλης μας.

Να σας ενημερώσω ότι από την αρχή που ανέλαβε αυτή η διοίκηση, έχουμε έρθει σε επαφή, με τον Δήμαρχο αλλά και με τους περισσότερους Αντιδημάρχους.

Έχουμε καταθέση προτάσεις που αφορούν σε όλο το φάσμα του Δήμου και γενικώς δείξαμε τις καλές μας προθέσεις να συνεργαστούμε.

Θεωρούμε πως είναι υποχρέωσή μας να συνεργαζόμαστε με τον Δήμο, αλλά και υποχρέωση του Δήμου να συνεργάζεται με εμάς.

Ενδεικτικά να αναφέρω:

Είμαστε από τους πρώτους που συμπληρώσαμε αίτηση συμμετοχής μας στο ΣΒΑΚ και είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι με προτάσεις όποτε μας καλέσουν.

Είμαστε από τους λίγους που συμμετείχαμε στην ενημέρωση του ΑΡΗΞΙΣ, είπαμε τις προτάσεις μας και προσφερθήκαμε να συνεισφέρουμε σε όποια δράση ανακοινωθεί.

Βοηθήσαμε στην επιτυχία της εκδήλωσης για την ρομποτική

Ενισχύσαμε την εθελοντική προσπάθεια καθαρισμού στο βουνό που ήταν και προτασή μας.

Έχουμε καταθέση αίτηση στον Δήμο για συνδιοργάνωση ποδηλατοδρομίας

Καταφέραμε να συμφωνήσουν οι όμορες Ενώσεις Γονέων και να διοργανώσουμε στον Δήμο μας διαδημοτικό τουρνουά σκάκι για πρώτη φορά με την συμμετοχή  Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου.

Έχουμε αναλάβει να διοργανώσουμε σεμινάριο ενημέρωσης των γονέων στις 4 – 3 – 20 σχετικό με τις εξαφανίσεις παιδιών σε συνεργασία με το χαμόγελο του παιδιού. Και άλλα πολλά.

Θα μπω στο θέμα άμεσα. Θα σας καταθέσω τι έχουμε καταγράψει σαν ΈΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ  πολλά χρόνια τώρα και τα βάζουμε σε κάθε διοίκηση.

Έχουμε περιστατικά βίας και εκφοβισμού εντός και εκτός των σχολικών μονάδων.

Περιστατικά διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών γύρω από τα σχολεία τα οποία παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών,γονέων, αλλά και κατοίκων δεν έχουν σταματήσει.

Χρησιμοποιημένες σύριγγες ,σπασμένα μπουκάλια μπύρας, πεταμένα μέσα στα σχολεία.

Αφύλακτες εστίες μόλυνσης και παραβατικότητας δίπλα σε σχολεία, όπως τα ερειπωμένα κτίρια πάνω από το 1ο Γυμνάσιο.

Επικίνδυνη οδήγηση, αρκετές φορές με την μουσική στην διαπασών.

ΔΙαρρήξεις σε σχολεία, κυλικεία, αλλά και σε σπίτια, καταστήματα οι οποίες έχουν αυξηθεί σύμφωνα με τον τοπικό τύπο.

Παρενοχλήσεις και μικροκλοπές μαθητών, κατά την διάρκεια των μετακινήσεων τους, από και προς τα σχολείο, τα φροντιστήρια και άλλα.

Οργανωμένες ομάδες μικροκακοποιών.

Έλλειψη αστυνόμευσης σε καίρια σημεία που είναι γνωστά σε όλους μας.

Κτίρια που σύμφωνα με την ΚΤΥΠ, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε, δεν έχουν ελεγχθεί για την αντοχή τους σε σεισμό με ειδικά μηχανήματα.

ΟΛΑ τα παραπάνω συγκλίνουν στο μεγάλο πρόβλημα των ΔΙΑΡΡΟΩΝ που έχουμε.Το έχουμε επισημάνει και στην προηγούμενη διοίκηση.  Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης η διαρροή κυμαίνεται περίπου στο 15%.

Δεν θέλουμε να μείνουμε σε διαπιστώσεις,να μεγαλοποιήσουμε,τα πράγματα ούτε να περάσουμε λάθος μηνύματα.

Δεν θέλουμε να εστιαστεί η συζήτηση στην καταστολή, αφού όπως λένε και οι επιστήμονες δεν προσφέρει λύσεις, αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Προτείνουμε λοιπόν:

Ίδρυση επιτροπής που να απαρτίζεται από ειδικούς, με συμμετοχή όλων των φορέων που έχουν σχέση με το θέμα, για να καταθέσει σε εύλογο χρόνο, μελέτη σε σχέση με τα παραπάνω.

Ακόμη να αναλάβει σε συνεργασία με το ΑΡΗΞΙΣ να:

Διοργανώσει προγράμματα ενημέρωσης στα σχολεία για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό.

Προγράμματα για την ενδοοικογενειακή βία , εξαρτήσεις κλπ

Ενημέρωση όλων γονέων και παιδιών για αριθμούς κλήσης όπως εξαφανίσεων, συμβουλευτικούς για ψυχολογική υποστήριξη, εξαρτήσεων από ουσίες, το διαδίκτυο και άλλα.

Σεμινάρια ενημέρωσης των γονέων όπως π χ , πως καταλαβαίνουμε ότι το παιδί μας έχει δεχτεί παρενόχληση.

 Δημιουργία ή καλύτερα επαναλειτουργία της σχολής γονέων, , πρόταση που ακούστηκε από όλους στην ενημέρωση από το ΑΡΗΞΙΣ.

Εκτός των παραπάνω από την Δημοτική αρχή ζητάμε:

Να μπουν φύλακες στα σχολεία και συστήματα συναγερμού όπου δεν υπάρχουν.

Φύλακας ή Δημοτική αστυνομία που να ελέγχει περιοδικά όλους τους χώρους που κινούνται τα παιδιά μας, πλατείες κλπ

Φωτισμό παντού, ειδικά γύρω από τα σχολεία.

Σφράγιση ή και κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων που προσφέρουν άσυλο σε παραβατικές συμπεριφορές.

Διευκόλυνση στις μετακινήσεις μαθητών με όχημα, ειδικά σε αυτούς που μένουν σε μεγάλη απόσταση από τα σχολεία τους, έχουν κινητικά προβλήματα ή λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία.

Δημιουργία σχολείου 2ης ευκαιρίας ή ΕΠΑΛ.

Ολιγομελή τμήματα για καλύτερη ποιότητα μαθήματος.

Να κλείσω λέγοντας ότι πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία ,εξαιτίας όλων των παραπάνω που ανέφερα,και με αφορμή το περιστατικό της πλατείας ΖΑΝΑΕ, που ανέδειξε πολλά κακώς κείμενα , με θετική διάθεση να συμβάλλουμε να γίνει η Αγία Βαρβάρα καλύτερη.