Υπόθεση απάτης με αγοραπωλησία μέσω Διαδικτύου

Δράστης ένας 47χρονος σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία

Aπάτη με το πρόσχημα της πώλησης μέσω Ιντερνετ τριών μεταχειρισμένων φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών εξιχνίασε η ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με την Αστυνομία δράστης είναι ένας 47χρονος, ο οποίος με τον τρόπο αυτό κατάφερε να αποσπάσει χρήματα από δυο υποψήφιους αγοραστές.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία με την κατηγορία της απάτης από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Είχε προηγηθεί καταγγελία δύο πολιτών, ηλικίας 61 και 52 ετών, για απάτη που έγινε σε βάρος τους.
Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, ο δράστης ανήρτησε σε ιστοσελίδα του Διαδικτύου, προσφορά πώλησης τριών μεταχειρισμένων φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, την οποία εντόπισαν οι παθόντες υποψήφιοι αγοραστές, έπειτα από σχετική περιήγηση.
Οι καταγγέλλοντες ήρθαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον 47χρονο, ο οποίος τους απέστειλε τα εμπορεύματα μέσω ταχυδρομείου, με αντικαταβολή χρηματικού ποσού.
Μετά την παραλαβή τους, οι δύο αγοραστές, διαπίστωσαν ότι οι τρεις ηλεκτρονικοί υπολογιστές ήταν ελαττωματικοί και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον δράστη, τους επέστρεψαν μέσω ταχυδρομείου, προκειμένου να τους επιστραφούν τα χρήματα. Ωστόσο ο 47χρονος αρνήθηκε, αντιπροτείνοντάς τους να στείλει καινούριους υπολογιστές, κάτι που δεν συνέβη ποτέ.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συμβουλεύει τους χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω του διαδικτύου και να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές σε αξιόπιστες ιστοσελίδες που ακολουθούν αξιόπιστα πρωτόκολλα ασφαλείας και σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες.
Επιπλέον εάν κάνουν αγορές μέσω Ιντερνετ συνίσταται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards), ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.
Ακόμη οι αστυνομικοί συμβουλεύουν τους πολίτες να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων και να ενημερώνονται σχετικά με την ταυτότητα και την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών καταστημάτων για τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και τα στοιχεία επικοινωνίας.
Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν οι χρήστες του διαδικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας http://www.hellenicpolice.gr στην κατηγορία «Οδηγός του Πολίτη».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ